Doğu Finlandiya’da 8 bin yıllık mezar bulundu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğu Finlandiya‘da 8 bin yıl önce yaşamış küçük bir çocuğun gömüldüğü yerin keşfedilmesi, Taş Devri insanlarının ölülerine nasıl davrandıklarına dair yeni bilgileri ortaya çıkardı. Çocuk 8 bin yıl önce köpeğiyle gömülmesi dikkat çekti.

Helsinki Üniversitesi‘nden arkeologlar, Doğu Finlandiya’daki Outokumpu belediyesinde yer alan Majoonsuo’da Taş Devri’nden kalma ergenlik çağındaki bir çocuğun mezarını buldu. Kazılarda sınırlı sayıda insan kalıntısı keşfedildi. Antropolojik araştırma, 3 ila 10 yaşları arasında olduğu tahmin edilen ölüye ait sadece birkaç dişin ortaya çıkarıldığını gösterdi.

Kuvarstan yapılmış enine iki ok ucu ve iki olası kuvars nesne de ele geçirilenler arasında yer aldı. Ok uçlarının şekline ve kıyı seviyesi tarihlendirmesine dayanarak, gömünün Orta Taş Devri dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. Ekip, toprak analizi sonucunda küçük kuş tüyü parçaları, köpek ve memeli tüyleri ve bitki lifleri de buldu. Normalde, Finlandiya’daki organik kalıntılar topraktaki yüksek asit seviyesi nedeniyle bozunuyor ve bu da Taş Devri’nden organik nesneler veya kalıntılar içeren çok az örneğin ele geçirilmesine yol açıyor.

Kuş tüyü ve köpek kılı bulundu

Toprak örneklerinden, toplam 24 mikroskobik (0,2-1,4 mm) kuş tüyü parçası tespit edilirken, yedi tüy parçasının, giysi yapımında kullanılmış olabilecek bir su kuşunun (Anseriformes) tüyünden geldiği öğrenildi.

Mezarın dibinde bulunan, muhtemelen yırtıcı bir hayvana ait üç köpek kılına ek olarak, uzunlukları 0,5 ila 9,5 mm arasında değişen 24 memeli kılı parçası da bulundu. Kılların, kurt ya da köpek derisinden yapılmış ayakkabılardan kaldığı düşünülüyor. Çocuğun ayaklarının dibine bir köpek konulmuş olması da ihtimaller arasında bulunuyor.

İsveç’te de gömülen köpekler bulunmuştu

Helsinki Üniversitesi’nden Profesör Kristiina Mannermaa, “İsveç’in güneyinde yaklaşık 7 bin yıl öncesine dayanan ünlü bir mezarlık olan Skateholm’de de ölen kişiyle birlikte gömülen köpeklere rastlanmıştı” dedi.

“Majoonsuo’daki keşif, bir hayvandan ya da hayvanlardan geriye sadece kıllar kalmasına rağmen, sansasyonel bir buluş. Bunun bir köpek mi yoksa kurt mu olduğunu bile bilmiyoruz” diye belirten Mannermaa, “Kullanılan yöntem, Finlandiya da dahil olmak üzere binlerce yıllık mezarlarda kürk ve tüy izlerine rastlanabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. (Halk TV)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Doğu Finlandiya’da 8 bin yıllık mezar bulundu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir