Van Barosu Avukat Turan’ın gözaltına alınmasını kınadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Jin jiyan azadî” sloganı attığı için hedef gösterilen avukat Aryen Turan’ın gözaltına alınmasına tepki gösteren Van Barosu ve ÖHD Van Şubesi, Turan’ın serbest bırakılmasını istedi. 

İzmir Barosu’nun 22 Ekim’de gerçekleşen 2022-2024 Olağan Genel Kurulu’nda Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) adına yaptığı konuşmada “Jin jiyan azadî” sloganı attığı için hedef gösterilen avukat Aryen Turan’ın gözaltına alınması Van Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Van Şubesi (ÖHD) tarafından protesto edildi.  Van Barosu önünde yapılan açıklama çok sayıda avukat ile Van Barosu Başkanı Sinan Araz katıldı.

Açıklamayı okuyan Van Baro Yönetim Kurulu üyesi ve ÖHD üyesi, Deniz Yıldız gözaltı uygulamasını kınayarak, Turan’ın serbest bırakılmasını istedi. 3 Kasım’da Yeni Şafak Gazetesi tarafından Turan’ın gözaltına alındığına dair haber yapıldığına dikkat çeken Yıldız, yapılan haber üzerine gözaltı ile ilgili bilgi almak için İzmir TEM Şube Müdürlüğü’nün arandığı ve Turan’ın hastanede olduğu ancak net bilgi alamadıklarını söyledi.

Van Barosu Avukat Turan’ın gözaltına alınmasını kınadı - ohd van barosu 2

‘Avukatın talep ettiği evraklar verilmedi’

TEMin önüne giden 12 avukatın içeriye alınmadığını ve tartışma yaşandığını aktaran Yıldız, “Tartışmanın ardından dosya savcısının talimatı gereği yalnızca üç avukatın görüşme yapabileceği bildirilmiştir. Meslektaşlarımızın Av. Aryen Turan ile yaptıkları görüşmede; kendisinin 18.30 civarında avukatlık ofisinden çıkarken polisler tarafından kelepçe takılmak suretiyle gözaltına alındığını devamında bindirildiği araçta kelepçeli şekilde tutulduğunu ve gözaltı işlemleri boyunca kelepçeli bekletildiğini aktarmıştır. Meslektaşlarımız tarafından soruşturmaya ilişkin yakalama, arama, el koyma, gözaltına alma karar ve tutanakları talep edilmiş ancak istenilen soruşturma evraklarının hazır olmadığı ve bu nedenle herhangi bir belge verilemeyeceği kolluk tarafından aktarılmıştır”dedi.

‘Konuşma ifade özgürlüğü kapsamındadır’

İzmir Barosu Olağan Genel Kurulunda Turan’ın yaptığı konuşmanın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunun altını çizen Yıldız, ifade özgürlüğü kapsamında yapılan konuşmanın bazı kesimler tarafından hedef haline getirildiği ve Turan’a yönelik sözlü ve psikolojik saldırılara maruz kaldığını vurguladı.

‘Adalet arayışımızı durduramayacaksınız’

Yıldız konuşmasının devamında şunları ifade etti:

“Biz avukatlar meslektaşımız Av. Aryen Turan’a yönelik saldırıların sonuna kadar karşısında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz.  İran’da katledilen Jîna Amini nezdinde tüm kadınlara sözümüzdür: Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesine sonuna kadar sahip çıkarak, bulunduğumuz her alanda JİN, JİYAN, AZADİ düşüncesini haykırmaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Tüm meslektaşlarımızı; hukuksuzluğun, adaletsizliğin yargı eliyle devam ettirildiği bu süreçte ‘Aryen Turan yalnız değildir’ demek için, dayanışmaya çağırıyoruz. Bütün bu hukuksuz uygulamalara rağmen hak, özgürlük ve adalet arayışlarının durdurulmayacağını buradan bir kez daha tekrarlıyoruz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Barosu Avukat Turan’ın gözaltına alınmasını kınadı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir