Eğitim-Sen Van: Bir dilin kaybolması bir toplumun kaybolmasıdır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim Sen Van Şubesi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin yaptığı açıklamada ana dilin önemine vurgu yaparak, “Her dil bir toplumun kimliğidir. Bu yüzünde bir dilin kaybolması o toplumun kaybolması anlamına gelir” dedi.

Eğitim ve Bilim Emekçiler Sendikası (EĞİTİM SEN) Van şubesi 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin şube binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim Sen Van şubesi adına basın metini Lokman Babat okudu. Açıklamada, “Her netew bi zimanê xwe heye, ziman hebûn e” pankartı taşınırken; “Zimanê me rûmeta me ye”, “Bê ziman jîyan na be” sloganları atıldı.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nın tarihsel sürecine değinen Babat şöyle devam etti: “Her dil bir toplumun kimliğidir. Bu yüzünde bir dilin kaybolması o toplumun kaybolması anlamına gelir. Bugün Kürtçe ve Anadolu ve Mezopotamya’nın kadim dilleri asimilasyon politikaları sonucu kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya.”

Kürtlerin tüm asimilasyon politikalarına karşı direniş sergilediğini belirten Babat, Kürt dilini yaşatmak için kısıtlı imkanlar ve zor şarlar altında çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Babat, “Dernekler, gazeteler, dergiler ile dilimiz üzerindeki yok etme politikalarına karşı dilimi savunduk” dedi.

‘Kürt diline sahip çıkmalıyız’

Hükümetin kayımlar atayarak Kürt diline ilişkin bütün kurumları kapattığına dikkat çeken Babat, “Gazete, dergi, televizyon kanalı, kadın kurumları, Kürt dil enstitüsü ve Kürtçe dil kurslarını kapattılar. Böyle bir süreçte Kürt diline sahip çıkmak önemli bir sorumluluktur. Biz Kürt Dili Bayramında bir kez daha kendi dilimizde eğitim çağrısında bulunuyoruz”  ifadelerini kullandı.

Uluslararası anlaşmada anadil hakkı!

“Kürtçenin eğitim dili olmasını için Anayasa’nın 42’nci Maddesi değişmeli” diyen Babat, Türkiye’nin  imzaladığı uluslararası anlaşmada anadilde eğitim hakkının olduğuna değindi. Bir kez daha bu gerçeği dile getirdiklerini vurgulayan Babat, “Biz Kürt Dil Bayramı’nda Kürtçeyi ret, asimilasyon ve inkara karşı koruyan bütün emekçileri saygıyla selamlıyoruz. Kürt Dil Bayramı’nı kutluyoruz” diye konuştu. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eğitim-Sen Van: Bir dilin kaybolması bir toplumun kaybolmasıdır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir