Eğitim-Sen Van Şubesi’nden İpekyolu Belediyesi hakkında suç duyurusu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim-Sen Van Şubesi Van Atatürk Lisesi’nde kamu kurumları aracığı ile toplanan yardımların cemaat ve dernekler üzerinden deprem bölgesine gönderilmesi ile ilgili suç duyurusunda bulundu.

Van Atatürk Lisesi’nde kamu kurumları aracığı ile toplanan yardımların cemaat ve dernekler üzerinden deprem bölgesine gönderilmesi ile ilgili Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Van Şubesi suç duyurusunda bulundu. Maraş ilinin Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli gerçekleşen ve 10 ili etkileyen deprem afeti sonucunda; on binlerce konutun yıkıldığına, on binlerce insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekile suç duyurusunda, binlerce insanın yaralandığını ve milyonlarca insanın mağdur olduğuna dikkat çekildi.

Yaşanan felaket karşısında tüm ülkelerin seferber olduğuna vurgu yapılarak, Van’da da kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra Van Emek ve Demokrasi Platformu gibi birçok sivil oluşumda depremden etkilenen insanlara yardım toplamak ve ulaştırmak için mevzuat çerçevesinde seferber olduğu kaydedildi.

Suç duyurusunda şunlara dikkat çekildi:

“Bu kapsamda Van İpekyolu Belediyesi de İnternet sitesi üzerinden; ‘İpekyolu Kaymakamlığı ve İpekyolu Belediyesi, Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde meydana gelen deprem için yardım kampanyası başlattı. Alınan bilgiye göre, vatandaşlar tarafından getirilen ihtiyaç malzemeleri İpekyolu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma  Müdürlüğü koordinesinde İskele Caddesi Van TSO Binası karşısında bulunan Van Atatürk Lisesi Saran Spor Salonu’nda toplayarak deprem bölgesine gönderecek.’ şeklinde yaptığı  ilan ile İpekyolu Kaymakamlığı ile ortak bir şekilde yardım kampanyası başlattığını duyurmuş ve bu duyuruyu ayrıca başkaca yöntemlerle de kamuoyunda yaygınlaştırmıştır.

Farklı Siyasi, dini, felsefi görüşten olan duyarlı vatandaşlar da, kamu kurumları aracılığıyla başlatılan bu kampanyaya hem bağışta bulunmuş hem de yardımların toplanması, depolanması ve deprem bölgelerine ulaştırılarak dağıtılması konusunda gönüllülük çerçevesinde katkıda bulunmuştur.

‘Yetimlere İnfak Et Derneği kimlere ait?’

Yardımlar toplanıp paketlenip deprem bölgesine gönderilmek üzere kamyonlara yüklendikten sonra ise kampanyanın hiç bir aşamasına dahiliyeti bulunmayan ve ‘Yetimlere İnfak Et’ isimli dernek yardım kamyonlarının üzerine İpekyolu Belediyesi ile birlikte dernek logosunu ve ismini taşıyan pankartlar asmıştır. Ve dernek üyesi olduğunu belirten ve ses tonundan kadın olduğu değerlendirilen iki kişi derneğin propagandasını yapmış ve derneğin, Yetimlere İnfak Et, @yetimlereinfak isimli sosyal medya hesabı aracılığıyla bu videoyu yayınlamışlardır. Dernek üyeleri sosyal medya hesapları üzerinden yayınladıklarını belirttikleri bir diğer videoda ise Adıyaman ilinde olduklarını ve söz konusu yardımları dağıtacaklarını belirtmişlerdir. Kamuoyunun çok büyük kısmının varlığından haberdar olmadığı bu derneği  tanımak adına internet sitesine girildiğinde derneğin Yönetim Kurulu üyelerinin kimler olduğu, dernek tüzüğünün ne olduğu bilgilerine ulaşılamamaktadır. Ancak internet sitesinde paylaşılan bilgiler ve İpekyolu Belediyesi’nin yardım kamyonları önünde derneğin propagandasını yapan kişilerin konuşmalarından ve giyimlerinden söz konusu derneğin radikal islami görüşleri savunanlarca kurulmuş olduğu ve bu görüşleri yaygınlaştırma, propagandasını yapma gayreti içerisinde oldukları açıkça anlaşılmaktadır.

İpekyolu Belediyesi logolu yardım kamyonları önünde derneğin propagandasını yapan kişilerin giydikleri kıyafetlerin İŞİD terör örgütünün kadın militanlarının giydiği kıyafetlerle birebir aynı olması tek başına kamuoyunda ciddi kaygılar oluşmasına neden olmuştur. İpekyolu Belediyesi kayyumunun İŞİD terör örgütü kıyafetleri ile yardım kamyonları önünde propaganda ve güç gösterisi yapılmasına izin vermiş olması da kamuoyunda öfkeye ve kaygıya neden olmuştur.

Van’da tanınan bilinen ve depremzede vatandaşlara yardım etmek için kısıtlı imkanlarla çalışan ve kamuoyun tarafından da yakından tanınan ve güvenilen birçok sivil toplum kuruluşu varken ve İpekyolu Belediyesi’nin Van merkezli STK’lar ile değil de İstanbul merkezli bir dernekle ortaklaşmış olması anlaşılır gibi değildir.

Öte taraftan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı yardım çalışmalarının ve ortaklaşmalarının ne şekilde olabileceği mevzuatta düzenlenmiştir. İpekyolu Belediyesi ile Yetimlere İnfak Et Derneği arasında mevzuata uygun olacak şekilde bir protokol yapılmadığı kanaatindeyiz. Zira İpekyolu Kaymakamlığı ve İpekyolu Belediyesi günlerce devam eden yardım toplama çalışmasında ne yardım kampanyasının ilanında ne de kampanya devam ettiği süreçte kamuoyuna yapılan bilgilendirmelerde Yetimler İnfak Et isimli dernekle birlikte bu çalışmayı yürüttükleri konusunda bir bilgilendirme yapmamıştır. Öte taraftan sosyal medyada söz konusu yardım kampanyasında görev alan vatandaşlarda, kampanya sürecinde bu derneğin adını duymadıkları gibi dernek aktivistlerini de çalışma içerisinde görmediklerini ifade eden mesajlar paylaşmışlardır.

‘Halkın duyduğu güven zedelenmiştir’

Kamu Kurumu olan İpekyolu Belediyesi ve İpekyolu Kaymakamlığı’nın, kamuoyundan gizli olarak yürüttüğü bu yasa dışı ortaklaşma ile toplumun kamu kurumlarına duyduğu güven zedelenmiştir. Halkın özverisiyle toplanan bu yardımların hal tavır ve hareketlerinden Anayasal bir ilke olan laiklik ilkesine karşı olduğu açıkça anlaşılan bir dernekle yapılan bu işbirliği kamuoyunda ciddi kaygıların oluşmasına neden olmuştur.  Öte taraftan kamuoyu yaptığı yardımların hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığı dernek ve dernek yöneticileri tarafından depremzedelere ulaştırılıp ulaştırılmadığı, depremzedeler arasında yardım dağıtılırken din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapılmış olabileceğine dair de derin kaygı duymuştur.

Sonuç olarak İpekyolu Belediyesi kayyumu ve bu durumun yaşanmasında görev alan İpekyolu Belediyesi ve İpekyolu Kaymakamlığı personellerinin eylemlerinin en basit ifadeyle ‘Görevi Kötüye Kullanmak’ suçunun unsurlarını taşıdığı kanaatindeyiz.”

Eğitim-Sen tüm bunlar ışığında şüpheliler hakkında dava açılmasını talep etti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eğitim-Sen Van Şubesi’nden İpekyolu Belediyesi hakkında suç duyurusu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir