Erciş’in 20 yıllık tesisi de zamlardan muzdarip

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Erciş ilçesinde bulunan Alabalık Tesisi, 20 yılı aşkın süredir müşterilerini ağırlıyor. 20 yıldır tesiste çalıştığını söyleyen Aşçı Mehmet Emin Ünal, tesiste 15 kişinin çalıştığını hafta sonları çalışan sayısının arttığını söylüyor.

Ekonomik krizin etkilediği sektörlerin içerisinde balık tesisleri de bulunuyor. Erciş’te bulunan Alabalık Tesisi, artan yem fiyatları ve sürekli değişen balık fiyatlarından şikâyetçi. Sadece kendileri değil müşterileri de bu durumdan şikâyetçi. Tesisin aşçısı Mehmet Emin Ünal, artan fiyatlara rağmen mecburen balık aldıklarını ve yine mecburen fiyatları arttırdıklarını söylüyor. Müşterinin artan fiyatlardan şikâyetçi olmasına da, “Haklılar tabii, ama biz de ikinci defa aldığımız balığı aynı fiyattan almıyoruz ki” diyor.

Erciş’in 20 yıllık tesisi de zamlardan muzdarip - alabalik tesisi 4

Balıklar Keban ve Çatak’tan geliyor

Bakıları Elazığ’ın Keban ilçesinden ve Van’ın Çatak ilçesinden getirdiklerini söyleyen Ünal, özellikle yaz aylarında talebin fazla olduğunu belirtiyor. Balık pişirme konusunda çok iddialı olduklarını belirten Ünal, müşteri kitlelerinin artmasıyla da bunu kanıtladıklarını söylüyor. Toplam 4 havuzun bulunduğu tesiste her havuzda 700 kilo balık olduğunu söylüyor Ünal. Üretim yapmadıkları için çok fazla balık bulundurmadıklarını da ekliyor. Tabii önceki dönemlerde kendi üretimlerini kendileri yapmışlar.

Balıkların yüzde 80’inin heba olduğunu görünce balıkları diğer illerden temin etmeye karar veriyorlar. Bunun daha kârlı olduğunu söylüyor Ünal. Balıkların heba olmasının nedenini ise kaynak yerine yakın olması olarak belirtiyor Ünal. “Biraz daha uzak olsaydı bu oran biraz daha düşebilirdi,” diyor.

Erciş’in 20 yıllık tesisi de zamlardan muzdarip - alabalik tesisi 2

‘Yem fiyatları çok arttı’

Havuzlarda balıkların nasıl korunduğunu sorduğumuzda ise şunları belirtiyor Ünal: “Buranın su sıcaklık seviyesi 11 derece. Yaz kış bu seviye hiç değişmiyor. Böylece donma gibi bir sorun olmuyor. Suyun derecesi tam alabalığın yetiştirilebileceği bir derece. Balıkların beslenmesini ise suni yemle sağlıyoruz.”

Erciş’in 20 yıllık tesisi de zamlardan muzdarip - alabalik tesisi 3

Ekonomik krizden her sektör gibi kendilerinin de etkilendiğini aktaran Ünal, yem fiyatlarının arttığını, ama mecburen aldıklarını söylüyor. Aldıkları malzemelerin fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten Ünal, alabalığa talebin olduğunu bu yüzden ayakta kalabildiklerini ifade ediyor. Pandemi döneminde çok etkilendiklerini aktaran Ünal, şu an zamlara rağmen ayakta kalmaya çalıştıklarını dile getiriyor.

Erciş’in 20 yıllık tesisi de zamlardan muzdarip - alabalik tesisi 6

Müşteriler artan fiyatlardan rahatsız

Ünal, satın aldıkları balıkları ikinci defa aynı fiyattan alamadıklarını kaydediyor. Balıkları sürekli artan bir fiyattan aldıkları için bunun satışa da yansıdığını belirten Ünal, “Fiyat artınca mecburen bunu porsiyona, kilograma yansıtıyoruz. Böyle olunca müşteri de sürekli rahatsızlığını dile getiriyor. Ama yapacak bir şey yok. Balık, aldığınız yerden pahalı geliyorsa siz de zam yapmak zorunda kalıyorsunuz. Tabii bu da müşterinin hoşuna gitmiyor” diyor.

Erciş’in 20 yıllık tesisi de zamlardan muzdarip - alabalik tesisi 5

KAMERA-VİDEO: Zafer Avnaş

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erciş’in 20 yıllık tesisi de zamlardan muzdarip

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir