Erkan Baş’tan Kışanak ve Demirtaş’ın ayrı liste eleştirilerine yanıt

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seçime 41 gün kala siyasetin gündeminde liste tartışmaları sürüyor. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşenlerinin tek listeyle mi, ayrı listeyle mi seçime gireceğiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Emin olunmalı ki, partimiz yalnızca milletvekili çıkarma potansiyeli gördüğü illerde, ittifakımıza ve hatta muhalefetin hiçbir bölmesine zarar vermemeyi esas alan bir yaklaşımla seçimlere katılacaktır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Yeşil Sol Parti (YSP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı da tek liste mi, yoksa ayrı listelerle mi seçime gireceğini tartışıyor.

Seçime ittifak çatısı altında girme kararı veren partilerden HDP tek liste, TİP ise bazı illerde her parti ve örgütün kendi temsiliyetiyle seçimlere katılmasından yana.

Liste tartışmalarına ilişkin bir açıklama da TİP Genel Başkanı Erkan Baş’tan geldi. Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde 2016 yılından bu yana tutuklu bulunan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın ayrı liste eleştirilerine cevap veren Erkan Baş, “Hem ittifak hem de parti olarak ülkemizin kurtuluşunu, ittifakımızın güçlenmesini ve yurttaşlarımızın her bir oyunun değerli olabilmesi için gerekli tüm simülasyonları en ince detaylarına kadar değerlendiriyor ve geliştiriyoruz” dedi.

Eleştirilere cevap

Kışanak ve Demirtaş’ın çağrılarını özenle ele aldıklarını söyleyen Baş, “Saray rejimine karşı mücadele bütünlüklü bir özgürlük mücadelesidir. Bunun bir yanı da cezaevlerindeki tüm siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşmasıdır. Bunu henüz başaramamış olmanın yükü omuzlarımızdayken, hukuksuz biçimde tutsak edilmiş yoldaşlarımızla herhangi bir tartışmaya girmek siyasal kültürümüze ve anlayışımıza aykırıdır” diye devam etti.

Kamuoyunda oluşan kaygılar nedeniyle yazılı açıklama yaptığını belirten Baş, “Tüm müttefik güçlerimizin bildiği ve gördüğü gibi, Türkiye İşçi Partisi olarak geride kalan dönem boyunca ülkemizin ve Emek ve Özgürlük İttifakı’nın çıkarlarını önceliklendirdik. Şimdiye kadar ileri sürdüğümüz görüşler de hem ülkemizin hem de Emek ve Özgürlük İttifakı’nın çıkarlarını ve toplam kazancını büyüteceğine inandığımız görüşler olmuştur. Bu inanç, sadece kendi gözlemlerimize değil birçok farklı kaynaktan teyit ettiğimiz verilere dayanmaktadır” dedi.

“Yeşil ve Sol Parti’den herhangi bir talep olmadı”

TİP’in, Yeşil Sol Parti listelerinden sayı, sıra, kontenjan gibi herhangi bir talebi olmadığını vurgulayan Erkan Baş, şöyle devam etti:

“1. Geçmişte olduğu gibi bugün ve bundan sonra da ülkemizin mevcut karanlıktan kurtulmasını zora sokan ve ittifakımızın kazandığı mevzileri riske atan tutum ve girişimlerden uzak duruyoruz.

2-Türkiye İşçi Partisi, kendi programı, örgütü ve siyasal hedefleri olan bağımsız bir partidir; kararlarını kendi kurullarında alır ve bunları müttefikleriyle açıkça müzakere eder

Şu ana kadar kurullarımızın yürüttüğü müzakerelere dair şu hususların ise bilinmesi gerekir:

a. Partimizin Yeşil ve Sol Parti listelerinden sayı, sıra, kontenjan gibi herhangi bir talebi olmamıştır.

b. Partimizin Yeşil ve Sol Parti’nin herhangi bir ilden çekilmesi yönünde talebi olmamıştır.

c. Partimiz, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van’ın da dahil olduğu bir dizi ilde seçime girmeyeceğini müttefikleriyle paylaşmıştır.

d. Partimiz, iki partinin seçime girmesi halinde milletvekili çıkarma şansının taraflar için riskli olduğu Aydın, Bursa ve İzmir’in birer bölgesi, Kocaeli ve Manisa’da seçime girmeme ve Yeşil ve Sol Parti’ye oy çağrısı yapma eğilimini müttefikleriyle paylaşmıştır.

e. Partimiz, yasalar gereği seçime katılmak zorunda olduğu en az 41 ilin belirlenmesinde de sadece Yeşil ve Sol Parti’ye değil, diğer muhalefet güçlerine de zarar vermemeyi esas almıştır.

  1. Bu iller ve seçim bölgeleri dışında kalan bölgeler için hem ülkemizin hem de Emek ve Özgürlük İttifakı’nın çıkarlarını azamileştiren ve müttefiklerin birbirine zarar vermeyeceği formüller titizlikle çalışılmaktadır. Emin olunmalı ki, partimiz yalnızca milletvekili çıkarma potansiyeli gördüğü illerde, ittifakımıza ve hatta muhalefetin hiçbir bölmesine zarar vermemeyi esas alan bir yaklaşımla seçimlere katılacaktır.”

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın güçlenmesi için her detayı değerlendirdiklerini söyleyen Erkan Baş, “Türkiye İşçi Partisi, ülkemizde sürdürülen kurtuluş mücadelesini büyütmek konusundaki kararlılığını tüm gücüyle koruyor. Bu kararlılığımız Emek ve Özgürlük İttifakı’na sunduğumuz ve sunacağımız katkıyı büyütmeyi de bir görev haline getiriyor. Hem ittifak hem de parti olarak ülkemizin kurtuluşunu, ittifakımızın güçlenmesini ve yurttaşlarımızın her bir oyunun değerli olabilmesi için gerekli tüm simülasyonları en ince detaylarına kadar değerlendiriyor ve geliştiriyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde 2016 yılından bu yana tutuklu bulunan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, bu tartışmalarla ilgili Yeni Yaşam gazetesinde“Bir sosyalist olarak…” başlıklı bir yazı kaleme aldı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın açıklamalarını eleştiren Kışanak, “Televizyonda TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ı izleyince, birkaç cümle ek yapma ihtiyacı ortaya çıktı. Öyle görülüyor ki, Emek ve Özgürlük İttifakı bir seçim ittifakı niteliğinde değil. Ortak cumhurbaşkanı adayı yok. Ortak seçim listesi de olmayacaksa, bu ittifak artık bir seçim ittifakı niteliğinde değildir. Sayın Erkan Baş, artık baraj kaygısı olmadığı için çok oy alacaklarını söylüyor. Evet, ittifakta olmak TİP için yüzde 7 barajını ortadan kaldırıyor ancak, barajı Kürtler yıllarca büyük emekler vererek, bedel ödeyerek anlamsız hale getirdi. HDP 7 Haziran’da barajı yıktı” dedi.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da ortak liste tartışmalarına katıldı. Gültan Kışanak’ın çağrısına kulak verilmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Tek bir milletvekilliğinin bile geleceğimizi belirleyeceği bu seçimde Türkiye’nin tüm sosyalistlerini, tüm demokratlarını Yeşil Sol Parti listelerine güç vermeye, güç almaya çağırıyoruz” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erkan Baş’tan Kışanak ve Demirtaş’ın ayrı liste eleştirilerine yanıt

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir