Erzurum’daki ‘Buz Müzesi’ne yoğun ilgi: 100 bin üzerinde ziyaret

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden Erzurum’da, iki yıl önce kurulan “Ata Buz Müzesi”, bugüne kadar 100 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı.

Kış mevsiminin çetin geçtiği kentlerin başında gelen Erzurum‘da, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) desteğiyle Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde açılan müze, Türkiye’nin tek buz müzesi olma özelliği taşıyor. Üniversitenin heykel bölümündeki öğretim üyeleri, Güzel Sanatlar Fakültesi yerleşkesinde bulunan müzede, aralıklarla yeni projeler üreterek ziyaretçileri farklı sergilerle ağırlıyor.

Ziyarete açıldığı günden bu yana “Cumhuriyet ve Çocuk” ve “Tuz Buz” temalı sergiler ile birçok kişisel sergiye ev sahipliği yapan müzede, buzdan yapılan kutupların simgesi iglo ev, Türkiye haritası, Türk bayrağı, Göbeklitepe, Zümrüdü Anka Kuşu, Truva Atı ile Erzurum’un kültürel değerlerinden oluşan heykeller gibi eserler yer alıyor.

Erzurum’daki ‘Buz Müzesi’ne yoğun ilgi: 100 bin üzerinde ziyaret - eruzurum buz muzesi1

Buzdan eserlerin özel ışık sistemleriyle rengarenk aydınlatıldığı müze, içerideki soğuk hava dolayısıyla ziyaretçiler mont, kaban, palto gibi dış mekan kıyafetleriyle dolaşmak zorunda kalıyor. Kentte en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelen müze, iki yıl önce açıldığı günden bu yana 100 binin üzerindeki ziyaretçiyi ağırladı.

‘2020’de sergi kapılarına ziyaretçilere açtı’

Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi ve Ata Buz Eserleri Müzesi Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Bulat, AA muhabirine, müzenin ilk olarak 2020 yılında 15 Temmuz buz ve heykel konulu sergiyle kapılarını ziyaretçilerine açtığını söyledi. Müzenin toplumsal konuları içeren sergilerin yanı sıra kişisel sergilere de ev sahipliği yaptığını ifade eden Bulat, şöyle konuştu:

Erzurum’daki ‘Buz Müzesi’ne yoğun ilgi: 100 bin üzerinde ziyaret - eruzurum buz muzesi
AA

“Bunların yanı sıra mitolojik konulara yönelik heykel çalışmaları ve çocukların ilgili alanlarına yönelik figürlerden oluşan çalışmalar ortaya kondu. Müzemizde konseptler sürekli değişiyor. Yaklaşık 3 ila 5 ay arasında yapıtlar deforme oluyor, onların yerine yeni projelerle müzemizi güncelliyoruz. Müzemize çoğunlukla okullardan çok ziyaretçiler geliyor. Müzemiz açıldığından bu yana ulusal ve uluslararası düzeyde çok katılım oldu. 100 binin üzerinde ziyaretçi müzemizi ziyaret etti diyebiliriz. Özellikle sosyal medya tanıtımlarıyla da uluslararası tanınırlığa ulaştı. Avrupa Müze Ödülüne başvurmayı da planlıyoruz. Onu da alırsak o zaman burası marka bir yer olur.”

Özellikle salgın döneminde en çok ziyaret edilen yer oldu

Müze hakkında teknik bilgiler de veren Bulat, “Müzemizde 8 tane buz üretim makinemiz var. Burada üretilen şeffaf buzlar iki katlı 400 metrekarelik sergi alanında değerlendirilip tasarlanarak ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Burası aynı zamanda pandemi döneminde üniversitemizin ziyaret edilen mekanı oldu. İnsanlar pandemide evlerinden çıkamazken, çocuklar burayı rahatlıkla ziyaret edebildi” dedi.

Müzede, 250-300 civarında eserin sergilendiğini aktaran Bulat, her zaman yerel ve yabancı ziyaretçileri ağırlamaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erzurum’daki ‘Buz Müzesi’ne yoğun ilgi: 100 bin üzerinde ziyaret

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    21 Eylül 2023, 12:56

    […] yaz kış sıfırın altında 5 derecede ağırlayan Ata Buz Müzesi‘nde, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi heykel bölümü öğrencilerinin […]

    Cevapla