Gazetecilerin Davası’ndaki tanık: Görmediğim beyanları imzaladım

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazetecilerin yargılandığı davada açık tanık olarak dinlenen Hüseyin Durudeniz, gazetecileri tanımadığını belirterek, ifadesindeki çelişkilere dair “Bir polis yazıyordu. Sonra dosya haline dönüştürülüp bana getirildi, öyle imzaladım” dedi. 

Ankara’da 7 ay tutuklu kaldıktan sonra 16 Mayıs’ta tahliye edilen Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Selman Gözelyuz ve Zemo Ağgöz, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile bir süre MA Ankara bürosunda stajyer olarak çalışan Mehmet Günhan hakkında “örgüte üye olmak” iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya MA muhabiri Deniz Nazlım ve Hakan Yalçın ve avukatları katıldı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği (MLSA), Basın-İş temsilcileri duruşmayı izledi. 

Açık tanık dinlendi

Bulunduğu Kandıra Cezaevi’nden duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ilk defa duruşmaya katılan açık tanık Hüseyin Durudeniz, MA ve JINNEWS’in “örgüt” ile bir ilişkilerinin olup olmadığını bilmediğini söyledi. Yargılanan gazetecileri tanımadığını, örgüte katılanların “kod isimleri” olduğunu, bu nedenle gazetecileri gerçek isimleriyle tanıyamayacağını belirtti. Durudeniz, “Bu gazeteciler para karşılığında çalışıyor. Ancak örgütte gönüllülük esastır” dedi.  

Görmediği beyanlar imzatıldı

Bu sırada mahkeme başkanı, dosya kapsamındaki gazetecilerin fotoğraflarını göstererek, Durudeniz’e teşhis yaptırmak istedi. Duruma itiraz eden avukat Özgür Erol, “Sanığın daha önce yapmış olduğu teşhis yoksa, teşhis işlemine uygun işlem yapılmalıdır. Tek bir fotoğraf üzerinden teşhis yapılamaz” dedi. Fotoğraf ile teşhis yaptırmaktan vazgeçen mahkeme başkanının, “İfadenizin altında imzanız var. Neden böyle bir çelişki ortaya çıktı?” sorusunu sorması üzerine Durudeniz, “Ben emniyette ifade verirken, bana fotoğraflar gösteriliyordu. O sırada emniyetten bir kişi de yazıyordu. Benim o yazıyı görme ihtimalim yok. Daha sonra dosya haline dönüştürülüp bana getirildi, öyle imzaladım” yanıtını verdi.  

Ara karar kurulması talebi

Gazetecilerin gözaltına alındığı 25 Ekim 2022’den beri polis tarafından el konulan ve verilmeyen fotoğraf makinası ve bilgisayarları mahkemeye hatırlatan avukat Şevin Kaya, malzemelerin derhal verilmesi için ara karar oluşturulmasını istedi. 

Dijital materyaller hükümle birlikte verilecek

Gazetecilerin dijital materyallerinin hükümle birlikte verilmesine dair karar kuran mahkeme, açık tanık Durudeniz’in gazeteciler ile ilgili teşhis yapması için Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 18 Ocak 2024’te erteledi.  

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gazetecilerin Davası’ndaki tanık: Görmediğim beyanları imzaladım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir