Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 8 bin 300’ü aştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail’in saldırılarında Gazze‘de hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bin 300’ü aştı. Filistin Başbakanı Iştiyye, iki devletli çözüm olmadan Gazze konusunda İsrail ile işbirliği yapılmayacağını söyledi.

Gazze‘deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra, 24 gündür devam eden İsrail-Filistin çatışmalarında yaşanan can kaybıyla ilgili güncel verileri paylaştı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Sözcü El Kudra, Şifa Hastanesi yakınında düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 457’si çocuk ve 2 bin 136’sı kadın olmak üzere 8 bin 306’ya çıktığını, yaralananların sayısının ise 21 bin 48’e yükseldiğini söyledi. İsrail saldırıları nedeniyle 25 hastanenin hizmet dışı kaldığını, 25 ambulansın da hedef alındığını kaydeden Kudra, İsrail’in hasta ve yaralıları kurtarma görevini yerine getirememesi için ambulansları kasıtlı şekilde hedef aldığını, yardım hareketliliğini felce uğrattığını savundu.

‘İki devletli çözüm olmadan Gazze konusunda işbirliği olmayacak’

Öte yandan, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, The Guardian gazetesine bir demeç vererek 2007 yılından bu yana Hamas kontrolünde bulunan Gazze’deki gelişmeler, bölge ülkeleri ve ABD’nin Filistin konusundaki adımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İki devletli çözümle sonuçlanacak bir barış sürecine dönülmeden Gazze konusunda İsrail’le işbirliği yapmayacaklarını belirten Başbakan Iştiyye, kapsayıcı ve barışçıl bir vizyon olmadan bu işbirliğinin Filistin yönetimince kabul edilmeyeceğini vurguladı. Muhammed Iştiyye, “Batı Şeria’da siyasi bir çözüm olmadan Filistin yönetiminin Gazze’yi idare etmesi, Filistin yönetiminin bir F-16’ya ya da İsrail tankına binmesi gibidir” dedi.

‘Batı Şeria’da çözüme ihtiyaç var, Gazze sürece dahil edilsin’

Iştiyye, Batı Şeria’da bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu ve bunun sağlanmasıyla iki devletli çözüm çerçevesinde Gazze’nin sürece dahil edilmesi gerektiğini savundu.

Öncelikle Gazze’nin bombalanmasının ve Batı Şeria’daki saldırıların sona ermesi gerektiğini ifade eden Filistin Başbakanı Iştiyye, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail saldırılarında öldürülen Gazzelilere ilişkin sayıların kesinliğini sorgulamasıyla ilgili de ellerinde isim ve kimlik numaralarıyla birlikte kesin sayıların bulunduğunu vurguladı.

‘Araplar bizden bıktı, çözüm istiyorlar’

Iştiyye, İsrail’in Gazze’de Hamas yönetimini istememesinin uluslararası topluma iki devletli çözüm konusunda baskı yapacak fırsatı verdiğini kaydederek, yaşanan insani krizden nasıl bir barış çıkarılacağı sorusunu herkesin kendisine sormasının önemli olduğunu ifade etti.

Bazı Arap ülkelerinin İsrail’le imzaladığı normalleşme anlaşmalarında yer alan “Herhangi bir anlaşmanın Filistin’e önemli faydalar sağlaması” ifadelerine de değinen Iştiyye, bunun Arap ülkelerinin ortak görüşü olması gerektiğini kaydetti. Iştiyye, komşu ülkelerin de Filistin’de barış olmadan bölgede barış olamayacağını gördüğüne dikkati çekerek, “Tüm açık sözlülüğümle şunu söylemeliyim, Araplar bizden bıktı. Filistin’de bir çözüm istiyorlar çünkü onlar için önemli bir sorunuz” ifadelerini kullandı.

‘Bıden’ın hiçbir girişimi olmadı’

Kalıcı barış için ABD’nin de liderlik göstermesi gerektiğini ancak Başkan Joe Biden’ın bu konuda hiçbir girişimi olmadığını belirten Iştiyye, şunları söyledi:

“(Biden) Herhangi bir özel temsilci bile atamadı, hiç tutulmayan sözlerden bile vermedi. Yerleşimcilere karşı olduğunu söylüyor ama buna karşı ne yaptı? İsrail’i finanse etmeye devam etti. İki devletli çözümden yana olduğunuzu söylüyorsunuz ama İsrail bunu her gün yok ediyor. Siz hiçbir şey yapmıyorsunuz. ABD’nin Kudüs’teki Konsolosluğunu yeniden açacağınızı söylediniz. Görev süreniz doluyor ama yapmadınız. Bu da bir kızgınlık oluşturdu.”

Iştiyye, Avrupa ve ABD’li liderlerin kapsayıcı bir çözüme açık olduklarını ilan etmesi gerektiğinin altını çizerek, bu çözüme Gazze ve Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’da Filistin seçimleri ile ‘Filistin’i partner olarak görmeyen’ Başbakan Benjamin Netanyahu’nun yönetmediği bir İsrail’in dahil olduğunu söyledi. Filistin yönetiminin halkta popülerliğini yitirdiği yönündeki iddialara ilişkin ise Iştiyye, “Şiddet içermeyen duruşumuzu popülerlik kazanmak için terk etmeyiz” karşılığını verdi. Iştiyye, Batı Şeria’da halkın İsrail’e karşı nefretinin arttığını da sözlerine ekledi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 8 bin 300’ü aştı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    31 Ekim 2023, 14:33

    […] UNICEF Sözcüsü James Elder, İsrail‘in yoğun saldırıları altındaki Gazze‘deki çocuk ölümlerinden endişe […]

    Cevapla