Halk Pazarı esnafı: İhmal sonucu emeklerimiz küle döndü!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da bayram arifesinde yeni ürünler alarak borca giren ‘Halk Pazarı’ esnaflarının dükkanları 3 Nisan’da çıkan yangınla kullanılamaz hale geldi. Emeklerinin ihmal sonucu küle döndüğünü belirten esnaflar, destek çağrısında bulundu.

Van Beşyol mevkiinde bulunan Büyük Halk Pazarı’nda 3 Nisan sabah saatlerinde henüz nedeni belli olmayan yangından kaynaklı neredeyse 80’e yakın esnafın dükkanı kullanılamaz hele geldi. Van halkının yoğun uğrak yeri olan pazarın bir bölümü tamamen kapanmış durumda. Bayram arifesi olmasından dolayı esnaflar yüklü bir şekilde pazarda bulunan giyim, zücaciye, çeyizlik gibi dükkanlarına ürün getirmişti. Henüz kolilerden çıkmayan ürünler de yangın sonucu kül oldu.

Halk Pazarı esnafı: İhmal sonucu emeklerimiz küle döndü! - rus pazari esnaf 3

İhameller zinciri

Pazarın içerisi ise savaşa dönmüş halde. Dükkanlarını o halde bile yalnız bırakmayan esnaflar, dükkanlarının dış tarafında geç saatlere kadar oturarak kül olan ürünlerini izliyor. Mikrofon uzattığımız esnaflar, yangın anında ihmallerin yaşandığını, itfaiyede su olmadığını ve itfaiyecilerin ise maske takmadığını iddia etti. Esnaf tüm bu ihmaller zinciri sonucunda yangının uzun sürdüğünü ifade etti.

Halk Pazarı esnafı: İhmal sonucu emeklerimiz küle döndü! - rus pazari esnaf 4

Burada 30 yıldır esnaflık yapan ve neredeyse 3 milyonluk zarara uğradığını söyleyen Hidayet Baytar, küçük bir ateş olduğu ve ihmallerden kaynaklı hızla büyüdüğünü ifade etti. Baytar, “İtfaiye geldi ancak personelin ne maskesi ne de itfaiye araçlarının suyu vardı. Çok fazla duman olduğundan dolayı bizde içeri giremedik. Hızlıca esnaf arkadaşlar dükkan kapılarını açtı. Terzi dükkanında yangın başlamıştı. Söndürmeye çalışana kadar maalesef hiç kimseye bir şey kalmadı” dedi.

Halk Pazarı esnafı: İhmal sonucu emeklerimiz küle döndü! - rus pazari esnaf 1

‘Esnaflar bayram için yüklü malzeme almıştı’

Her esnafın bayram için yüklü bir şekilde alışveriş yaptığını belirten Baytar, “Herkes nedeyse 2 veya 3 milyonluk eşya almıştı. Bende 3 milyonluk dükkan malzemesi almıştım. Kimi esnafın kasalarında bulunan yüklü paraları da yandı. Esnaflar çok mağdur edildi. Buradaki esnafların maddi durumları da çok kötü. Bu sorunların giderilmesi için valinin de elini vicdanına koyması ve gerekli kurum kuruluşların destek vermesi gerekiyor. Sonuçta vergi veren esnaflarız” diye vurguladı.

Halk Pazarı esnafı: İhmal sonucu emeklerimiz küle döndü! - rus pazar esnaf

‘Emeğimiz çöp oldu’

7 yıldır esnaf olan Übeyit Gezer ise yangının çıktığı gün sabah 05.00’da Antep’e gidip mal alacağını ancak gelen telefonla halk pazarına saat 11.00 sıralarında vardığını belirtti. Pazara vardığında ise hala yangının söndürülmediğini dile getirdi. Gezer, “Bir milyonluk ürün dükkana bırakmıştım hepsi çöp oldu. Burada bulunan esnaflar itfaiyenin suyunun kalmadığını söylüyorlardı. Aynı zamanda maskeleri de yokmuş. Benim başka bir dükkanım var idare edebilirim ancak tek dükkanla yaşamlarını idame eden esnaflar vardı. O esnaflara yardım edilmesi gerekiyor.  Burada oturup kül olan emekleri izliyoruz içimiz acıyor” diye konuştu.

Halk Pazarı esnafı: İhmal sonucu emeklerimiz küle döndü! - rus pazari esnaf 2

‘Elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekiyor’

Yangın sonrası olay yerine giden Van Ticaret ve Sanayi Odası da (Van TSO) dükkanları yanan esnaflar için destek çağrısında bulunmuştu. Konuyla ilgili neler yapacaklarını sorduğumuz Van TSO yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş şunları söyledi: “Orada yaklaşık 30 yıldır emek veren esnaflar var. Kimisinin malzemesi dumandan kaynaklı kullanılamaz hale gelmiş. AFAD’ın hasar tespit çalışması sürüyor. Daha sonuçları elimize gelmedi. Biz gidip görüştüğümüzde esnaflarla birlikte heyet olmalarını istedik. Bizde Esnaf sanatkalar Odasıyla ve diğer Sivil Toplum Kuruluşlarıyla (STK) ve valiliğinde esnaflara destek anlamında ne yapabilirsek, elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekiyor. Esnafların yanında çalışan işçiler de vardı ve onlarda mağdur oldu. Bu sayı 5 bin insanı etkileyen bir durumdur. Van TSO olarak rapor çıktıktan sonra belediyeyi ziyaret ederek ‘ne yapabiliriz’ üzerinden çalışmalar yapacağız. İş insanlarının da esnaflara destek vermesi gerekiyor.”

Halk Pazarı esnafı: İhmal sonucu emeklerimiz küle döndü! - rus pazari esnaf 6

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Halk Pazarı esnafı: İhmal sonucu emeklerimiz küle döndü!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir