HEDEP’in seçeceği belediye aday adaylarında aranan kriterler belli oldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ön seçimle halkın belirleyeceği HEDEP’in aday adaylarında önemli kriterler aranacak. HEDEP’in mücadele hattını bilip bilmesi ve eşbaşkanlık sistemine yaklaşım temel kriterler arasında yer aldı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), 31 Mart 2024’te yapılacak Mahalli İdareler Seçimi için kolları sıvadı. Yaklaşık üç ay kentlerde saha çalışması yapan HEDEP, il, bölge ve genel konferanslardan sonra yerel seçimin yol haritasını çıkardı. Merkezi Seçim Komisyonu’ndan sonra kentlerde oluşturulan il seçim komisyonları, dün aday adaylıkları için başvuru almaya başladı. Aday adaylıkları için başvurular 8 Aralık’a kadar sürecek. Genel seçimlerden sonra yaptığı bir dizi halk toplantıları ve konferanslardan sonra “ön seçim” kararı alan HEDEP’in adaylarını artık merkezi komisyonlar değil, halk belirleyecek. 

Eşit temsiliyet 

Kentlerde oluşturulan aday başvuru komisyonları, dün aday adaylıklar için başvuru almaya başladı. “Eşit temsiliyeti” önemseyen ve tüm çalışmalarında bunu esas alan HEDEP, kentlerde aynı zamanda il kadın seçim komisyonlarını da kurdu. Kurulan kadın komisyonları da dün çalışmalarına başladı. Komisyonlar, büyükşehir, il, ilçe ve beldelerde eşit temsiliyete göre hareket edecek. 

Tarafsızlık ilkesi

Merkezden kentlere kadar oluşturulan seçim komisyonlarında yer alan partililer titizlikle seçildi. Komisyon üyeleri tarafsızlık ilkeleriyle hareket edecek. Bunun için komisyon üyesi partililer aday adayı olamayacak. Salt komisyon üyesi değil, ikinci derece akrabalarına kadar da aday adaylıkları başvuruları kabul edilmeyecek. 

Tek başvuru 

Aday adaylık başvuruları il komisyonlarına yapılacak. Aday adayları, Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlığı, İl Belediye Eşbaşkanlığı, İlçe Belediye Eşbaşkanlığı, Belde Belediye Eşbaşkanlığı, İl Genel Meclis Üyeliği, İlçe Belediye Meclis Üyeliği, Belde Belediye Meclis Üyeliği’nden sadece birisi için başvuru yapabilecek. Bu kapsamda aday adaylığı bilgi formu hazırlanırken, bir kişi hangi pozisyon için aday adaylık başvurusu yapacak ise o formu dolduracak. 

Aday adaylarına eğitim

İl seçim komisyonları, başvurulardan sonra aday adaylarıyla ön görüşme yapacak. Parti kriterine aykırı aday adaylarının dosyaları gerekçeleriyle birlikte iade edilecek. Başvuru süresi dolduktan sonra başvuruları kabul edilen aday adaylarına, 10-14 Aralık tarihleri arasında ön seçim süreci ve parti politikalarına dair eğitimler verilecek.

Adayları halk belirleyecek 

HEDEP, adaylarının kazanma ihtimali yüksek olan tüm büyükşehir, il, ilçe ve beldelerde ön seçime gidecek. Adaylar ön seçimle belirlenecek. Aday belirleme yöntemlerinde “kent uzlaşısı” esas alınacak.  Adaylar kentlerin özgünlüğü ve talebine göre, “halk delegasyonu” veya “yerel eğilim yoklaması” ile belirlenecek. Halk delegasyonuyla yapılacak aday belirleme işlemleri 16-24 Aralık arasında tamamlanması planlanırken, yerel eğilim yoklamasıyla belirlenen yerlerde ise son tarih 28 Aralık olacak. 

Eşbaşkanlığa yaklaşım 

HEDEP’de büyükşehir, il, ilçe ve belediye eşbaşkanlıkları ile il genel ve belediye meclis üyelikleri için aday adayı olabilecekler açısında belli kriter aranacak. Bu kriterlerden en belirleyicisi “eşbaşkanlık sistemine” uyum olurken, kayyım politikalarına karşı da net bir duruş esas alınacak. Başvurucularda, HEDEP’in tarihsel ve dönemsel mücadele hattını bilmesinin yanı sıra demokratik yerel yönetimlere dair yoğunlaşması ve birikimi de gözetilecek. Aynı zamanda aday adaylarında, başvurdukları bölgelerin toplumsal yapısı, sorunlarına hakimiyet ve çözüm önerilerinin olup olmadığı da aranan kriterler arasında olacak. Bir diğer önemli kriter de, aday adayları başvuru yaptıkları bölgede konuşulan dilleri, kültürü bilip, bilmediği olacak. 

Aday adayı olamayacaklar

HEDEP’in program ve ilkelerine aykırı tutum ve davranışları tespit edilenler, aday adaylarına yönelik kara propaganda yapanlar, gerçeğe aykırı beyanlarda bulunanlar, ayrıştırıcı söylemler sarf edenler, kişisel çıkar ve vaatleri öne çıkaranlar, eşbaşkanlık sistemine dair geçmiş pratikleri olumsuz olanlar ve bu sisteme karşı olanlar, çok eşlilik, kumalık ilişkisi olanların ve topluma karşı işlenen suçlara bulaşanların (taciz, tecavüz, uyuşturucu, tefecilik) aday adaylık başvuruları kabul edilmeyecek. Başvuru sonrasında dahi tespit edilirse dosyaları geri iade edilecek. 

Başvuru ücretleri

Büyükşehir belediye eşaşkan aday adaylığı için başvuranlardan 20 bin TL, il belediye eşbaşkanlığı için 10 bin TL, ilçe belediye eşbaşkanlığı için 5 bin TL, belde belediye eşbaşkanlığı için 2 bin 500 TL, ilçe belediye meclis üyeliği için bin 500 TL, belde belediye meclis üyeliği için bin TL ve il genel meclisi üyeliği için de bin 500 TL gibi temsili ücretler alınacak. Aday adaylık başvurusu yapacaklar bu belirlenen ücretleri partinin resmi hesabına yatırarak, dekontlarını başvuru sırasında komisyonlara teslim edecek. Kadınlar, 25 yaş altı gençler ve engelli aday adaylarından ücret alımı zorunlu olmayacak.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HEDEP’in seçeceği belediye aday adaylarında aranan kriterler belli oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir