Hizan’da yasak 4’üncü gününde: Ekinler yerde kaldı, hayvanlar aç

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hizan’da sokağa çıkma yasağının 4’üncü gününe girdiği köylerde binlerce yurttaş evlerinden dışarıya çıkamıyor, ekinler yerde kaldı ve hayvanlara yem verilemediği öğrenildi.

Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı 10 köy ve bağlı mezrada 2 Temmuz gecesi ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürüyor.

Yasak ilan edilen bölgede çok sayıda asker ve korucunun katılımıyla başlatılan askeri operasyon sürüyor.

Yasak ve operasyon gerekçesiyle yurttaşların evlerinden dışarıya çıkması engelleniyor. Bazı hasta yurttaşların da hastaneye gitmelerinin engellendiği aktarıldı.

Köylüler ihtiyaçlarını karşılayamıyor

Yasak ilan edilen köylerden bir yurttaş, yaşananlara dair konuştu. “Güvenlik” gerekçesiyle isminin yazılmasını istemeyen yurttaş, “İlk iki gün bizi evimizden bile çıkarmadılar. Dünden beri sadece evlerimizin bir iki metre ötesine geçebiliyoruz. Hiçbir ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Çocuklarımızın psikolojisi bombardımandan dolayı bozuldu. Bu operasyon ve baskının nedeni insanları korucu olmaya zorlamaktır. Ağır bir hastalık bile olsa kimsenin köyden çıkmasına izin verilmiyor” diye konuştu.

Ekinlerini biçemiyorlar

Her yıl aynı durumu yaşadıklarını belirten yurttaş, “Bu bölge her yıl yasaklandığı için insanlar günden güne hayvanlarını satıp gittiler. Çünkü bu yasaklar nedeniyle hayvanlarımızı besleyemez duruma geldik. Şuan tarlada otlar kurudu ama yasaklar nedeniyle biçemiyoruz. Hayvanlarımız günlerdir bu sıcak havada ahırlarda duruyor. Bu yasakların bir an önce kalkmasını istiyoruz. Önceki gün buğdaylarımızı biçmek için başvuru yaptık ama başvurumuz ret edildi. Birkaç gün daha bu durum devam ederse artık insanlar yiyecek ekmek bile bulamaz. Hayvanlar sıcaktan ve açlıktan ölür. Herkesi bize destek vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Olan: Bahçeler tahrip ediliyor

Yeşil Sol Parti Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan ise, “Köylülere şuan günlük yarım saat hayvanlarının ihtiyaçlarını gidermesi için izin veriliyor. İnsanlar günlerdir buralarda hapsediliyorlar. Şuan bağ-bahçelerin içerisine büyük iş makineleri götürülerek yol açıyorlar. Bahçeleri tahrip ediyorlar. Ekin biçme zamanında yapılan bu operasyon nedeniyle insanlar tarlaya gidemiyor ve büyük bir zarara uğruyorlar. Biz bugün bir karar alarak ya alana gideceğiz ya da yetkililerle bu durumun son bulması için görüşeceğiz” dedi.

‘Amaç korku iklimi yaratmak’

Yeşil Sol Parti Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp ise, özellikle Akûnis ve Xûlepûr köylerinde ciddi sıkıntıların yaşandığını söyledi. Gökalp, şunları söyledi:

“O bölgede çatışmalar halen devam ediyor. Bugün ortak bir karar alacağız ve gerekirse oraya gideceğiz. Bu yasakların derhal kaldırılması gerekiyor. Bu yasakların tek amacı korku iklimi yaratmak.” (MA)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hizan’da yasak 4’üncü gününde: Ekinler yerde kaldı, hayvanlar aç

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir