İHD Van’dan Cumartesi İnsanlarına destek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İHD Van Şubesi Cumartesi İnsanlarına destek açıklaması yaparak, “Adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

İnsan Hakları Van Şubesi, Cumartesi insanlarına destek amaçlı basın açıklaması gerçekleştirdi. İHD Şubesi önünde yapılan açıklamayı İHD Van Yöneticisi Avukat Necdet Ceyhan okudu. Ceylan, ne kayıplardan ne de kayıplarla buluşma mekanı olan Galatasaray’dan vazgeçeceklerinin altını çizdi.

İHD Van’dan Cumartesi İnsanlarına destek - WhatsApp Image 2023 07 29 at 12.21.55

Toplanma özgürlüğü ve görüşleri toplanma suretiyle ifade hakkı, demokratik bir toplumun temel parametrelerinden biri olduğuna değinen Ceyhan, bu hakkın, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve Anayasa tarafından da güvence altına alındığını belirtti. Ceyhan, Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere yargı makamlarının “suç değil, hak kullanımı” dediği Cumartesi Anneleri’nin buluşmalarının, bizzat hakkın etkin kullanımını sağlamaya yönelik tedbirleri almakla görevli Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından engellendiğini söyledi.

‘Yargı kararıyla keyfi müdahale sürüyor’

Yargı kararları ile iç hukuktaki dayanakları ortadan kalkan kolluğun keyfi müdahalesinin devam ettiğine değinen Ceyhan, “957. haftamızda bir kez daha altını çiziyoruz: gerek Beyoğlu Kaymakamlığı’nın, gerekse İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün engelleme ve gözaltı uygulamaları Anayasaya ve hukuka aykırıdır, keyfidir, suçtur. Kamu görevlileri, cezasızlık zırhının güvencesinde olduklarını bilmenin pervasızlığıyla suç işlemeye devam etmektedir. Hiç şüphe yok ki, kamu görevlileri suçta ve ihlalde ısrar etme cesaretini İçişleri Bakanı’ndan alıyorlar. Anayasa ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı olan bu şiddet dolu engellemenin ana kaynağı ise, 28 yıllık adalet arayışımızı boşa çıkarmak isteyen siyasi iradenin kendisidir” dedi.

İHD Van’dan Cumartesi İnsanlarına destek - WhatsApp Image 2023 07 29 at 12.21.52

‘Adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz’

Her Cumartesi bir kaos ortamı yaratılarak asıl talepleri gölgelemek isteyenlere seslenen Ceyhan şunları ifade etti:

“Devletin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan ve bir daha geri dönemeyen sevdiklerimizin başına neler geldiğini bilme hakkımızda ısrar edeceğiz. Yaşamdaki tüm izleri silinsin diye mezarsız, mekansız bırakılan sevdiklerimizi mezarlarına kavuşturma düşümüzden vazgeçmeyeceğiz. Tanıklara rağmen, faillerin gazetelerde yayınlanan itiraflarına rağmen, AİHM kararlarına rağmen, TBMM Raporlarına rağmen kayıplarımızın faillerinin cezasız bırakılmasına itiraz etmekten, adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz. 42 yıl önce bugün gözaltında kaybedilen Süleyman Cihan ve tüm kayıplarımızı hatırlamak ve hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.

957. haftamızda sesimize ses katmak için pek çok şehirde bir araya gelen insan hakları savunucularını selamlıyoruz. Onların “Anayasa’nın emredici hükümlerini uygulayın; keyfi ve dayanaksız iddialarla, hukuk dışı yöntemlerle Cumartesi Anneleri’ni engellemeye son verin!” talebinin yaygınlaşmasını diliyoruz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İHD Van’dan Cumartesi İnsanlarına destek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Avatar
    5 Ağustos 2023, 14:14

    […] İHD tarafından Cumartesi insanlarına destek amacıyla yapılmak istenen açıklama polis engeline takıldı. Parti binası […]

    Cevapla
  2. Avatar
    17 Ağustos 2023, 11:40

    […] Cumartesi Anneleri’nin 959 haftadır sürdürdüğü kayıplar mücadelesi birçok ilde devam ederken Van’da ise ilk defa İHD’nin yeni yönetimi ile destek buldu. İHD Van İl Başkanı Fırat Durmaz, eylem kararı aldıktan sonra Valiliğin hafta sonlarına eylem ve etkinlik yasağı getirilmesine ve tüm engellemelere rağmen adalet mücadelesini sürdüreceklerini söylüyor. […]

    Cevapla
  3. Avatar
    19 Ağustos 2023, 13:11

    […] Van Şubesi, Cumartesi Anneleri/İnsanlarına destek amaçlı yapmak istedikleri basın açıklaması Valiliğin 2 günlük yasak […]

    Cevapla