Jîna’nın katledilmesinin yıldönümüne yakın İran’da baskılar arttı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran rejiminin, Jîna Emînî’nin katledilmesinin yıldönümü yaklaşırken çok sayıda kadın aktivisti tutukladığı, protestoların yoğun olduğu kentlerde ise askeri sevkiyat yaptığı bildirildi.  

İran rejim güçlerinin, 16 Eylül 2022’de Jîna Emînî’nin katledilmesinin yıldönümü yaklaşırken baskılarını artırdığı bildirildi. Emînî’nin öldürülmesinin ardından yurttaşlar uzun bir süre sokaklarda iktidarın kadına yönelik durumu “jin jiyan azadî” sloganlarıyla protesto etti. Bu protestolarda çoğu çocuk yüzlerce kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi yaralandı, yine on binlerce kişi tutuklandı.  

En az 70 kadın aktivist tutuklandı

Rejim son bir haftada en 70 kadın aktivisti tutuklarken, eylemlerde çocuklarını kaybeden ailelerden çok sayıda kişinin tutuklandığı belirtildi. Tutuklanan kadınlardan bazılarının isimleri şöyle: “Azadeh Chavoshian, Faough Sami Nia, Jaluh Javaheri, Yasmin Hashdari, Zahra Daders, Matin Yazdani, Shiwa Shah Siah, Nagin Rezaee, Wahdeh Khosh Sirt, Sara Jhani, Homan Taheri, Newsha Badie Sabet.”   

Kentlere yoğun askeri sevkiyat

Jîna Emînî’nin öldürüldükten sonra başlayan direnişin “kaleleri” olarak kabul edilen Rojhılat ve Belucistan kentlerine askerler sevk edildiği belirtildi. Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre, rejim son bir haftada Saqiz, İlam, Mahabad, Kirmanşan, Sine, Diwandere, Degulan, Maku, Urmiye, Sine, Meriwan, Şino kentleri ile Kerec, Tebriz, Meşhed, Kiş, Kirman, Yezd, Reşt, Bender Abbas, Abadan, Erdebil, Tahran, İsfahan, Kazvin, Zincan, Mazenderan Hemedan kentlerine yoğun askeri sevkiyat gerçekleştirdi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Jîna’nın katledilmesinin yıldönümüne yakın İran’da baskılar arttı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir