Kaderine terk edilen Bostaniçi Mahallesi: Çöp kent, hayvan pazarı, enfeksiyonlu çocuklar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Özalp yolu üzerinde buluna Bostaniçi mahallesine yıllardır dökülen çöpler birçok hastalığın davetçisi. Mahalle sakinleri kokudan evlerinde oturamadıklarını söylüyor.

Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi kaderine terk edilmiş durumda. Uzun yıllardır mahalleye 200 metre uzaklığa dökülen çöpler, neredeyse tepe şeklini almış. Martı ve köpeklerin ise uğrak yeri. Çöp yığınları arasında kimi zaman oynayan çocuklara da rastlanmak mümkün. Ülke gündeminde olan koronavirüs tehdidine ve ısınan havalara rağmen orta yerde duran çöplerin, salgın hastalıklara davetiye çıkardığına dikkati çeken yurttaşlar, çöplerin rüzgârlı havalarda evlerinin içine kadar girdiğini söylüyor.

‘Tüm mahallede bulunan çocuklar enfeksiyon kaptı’

Sıhke Gölü’ne en yakın mahalle olan Bostaniçi Mahallesi’nde oturan yurttaşlardan Hayrettin Danış, söz konusu çöplerin yaz kış demeden şehir merkezinden toplanarak kamyonlarla getirildiğine aktarıyor. Çöp yığınlarından yayılan kokudan söz ediyor: “Salgın hastalıkların olduğu bu dönemde çöpler adeta salgına davetiye çıkarıyor. Tüm mahalle çocukları neredeyse enfeksiyon kapmış durumda. 24 yıldır bu mahallede yaşıyoruz, mahallenin soruları zaten göz önünde görülüyor. İleride hayvan pazarı var onun kokusu ayrı, burada da çöp var ve kokusu yıllardır sürüyor. Akşamları özellikle saat 6-7 gibi aşırı kötü bir koku var.”

Alt yapıyı kendi imkanlarıyla yapıyorlar: ‘Mağduruz’

İlgili makamlara başvurduklarını söyleyen Danış, mahallenin hiçbir sorununu çözüm üretmediklerini belirtiyor. Evlerinin önünü kendi imkanlarıyla alt yapılarını yaptıklarını aktarıyor: “Bazen yıllarca su akmıyor. Sokaklar asfaltlanacaktı o da olmadı. Batı tarafına baktığımız zaman bir yol çalışması olduğunda bir ayda neredeyse tüm mahalle bitiyor. Burada öyle bir şey imkânsız. Belediyeyi burada görmüyoruz. Sorunlarımızı dile getirdiğimizde ‘gelecekler yapacaklar, hallolacak’ deniliyor ancak hiçbir değişiklik yok. Son bir yıl içerisinde insanlar artık burada yaşayamaz hale geldi.

Evin camlarını açamıyoruz bu sıcak havada içeride sıcak havaya maruz kalıyoruz kokudan dolayı. Bir mahallenin alt yapısı çöp sorunun çözülmesi ne kadar zor olabilir ki? Dünya kadar para götürüyorlar yolsuzluk yapıyorlar. Bu mahalle için bir yol yapmak için ne kadar harcanabilir ki? Hiçbir şey yapılmıyorsa en azından alt yapı ve asfalt yapılsın çok bir şey değil. Kapımızda oturup bir çay içemiyoruz. Bu insanlar nasıl yaşayacak. Çok mağduruz.”

‘Yaşanılabilir mahalle değil burası’

Mahalle sakini Nazan Danış da, “Biz de istiyoruz belediye bu mahalle ile ilgilensin bir bakım yapsın. Kokudan dolayı cam pencerelerimizi açamıyoruz çöp tuvalet kokusundan dolayı. Bu sorunların bir an önce çözülmesini istiyoruz yaşanılabilir bir mahalle değil burası” diyor.

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kaderine terk edilen Bostaniçi Mahallesi: Çöp kent, hayvan pazarı, enfeksiyonlu çocuklar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir