Kayyım Van’ı ‘çöplüğe’ dönüştürdü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Kayyım yönetimindeki Van’da sürekli yenilenen fakat bir türlü istenildiği gibi olmayan kentin ana arterleri, önemli kavşakları ve refüjler bakımsızlığı ile gündem olmaya devam ediyor. Yıllardır sadece belli başlı bölümleri sil baştan yenilenen, geriye kalan önemli alanları bakımsızlıktan adeta çöplüğe dönüştü.

Van’daki bakımsız kaldırımlar, refüjler ve kavşaklar yıllardır gündem olmasına rağmen ilgili kurumların ilgisizliği sürüyor. Kentin girişlerinden başlayarak şehir merkezine kadar uzanan noktalarında yer alan kavşaklar, refüjler ve alanlar deyim yerindeyse bakımsızlıktan ve ilgisizlikten kırılıyor. Yenilenip yeşillendirildikten sonra bakılmayan, çimlendirilip sulanmayan, ağaçlandırılıp kurumaya terkedilen ve bakımsızlıktan taşa-toprağa dönen gözle görülür yerler ile ilgili çağrılara rağmen aynı manzaralar her yıl tekrar ediyor. Kentte geleneksel hale gelen refüj yenileme çalışmaları ilgili bakımların yapılmaması nedeniyle her sene başa sararken konu yazın gelmesi ile birlikte yeniden gündem oldu. Kentin çölü andıran birçok kavşağındaki manzara Vanlıları isyan ettirirken Şehrivan Gazetesi’nin sık sık ele aldığı konu için vatandaşlar da çağrısını sürdürüyor. Konuyla ilgili görüş veren vatandaşlar da bu duruma tepki göstererek zaten yeşilliği az olan kentte olan ağaçlara bakım gösterilmemesinden dert yandı.

Kayyım Van'ı 'çöplüğe' dönüştürdü - 1000249567

Van’ın zaten yeşili az, olan da bakımsızlıktan kuruyor

Van’da her yıl çok sayıda ağaç dikilirken, kentin en büyük sorunlarının başında da yeşil alanların korunmaması geliyor. Türkiye genelinde en az yeşilliğe sahip olan kentlerden biri olan Van’da olan yeşillikte bakımsızlıktan kuruyor. Kentteki kurumların bu konudaki çalışmaları yetersiz kalırken, özellikle şehir merkezinde ilgisizlikten dolayı kuruyan ağaçlar kötü bir görüntü oluşturuyor. Özellikle Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki birçok alanda oluşan bakımsızlık ve ilgisizlik manzaraları yıllardır değişmezken, şehre gelen herkesin geçtiği alanlardaki dağınıklık ve ilgisizlik adeta şok ediyor. Kaldırımlardan yeşil alanlara kadar birçok alandaki bakımsızlığa tepki gösteren Vanlılar çoğu zaman ağaçları kendilerinin suladığını dile getiriyor.

Kayyım Van'ı 'çöplüğe' dönüştürdü - 1000249574

Ağaçlar, yeşiller ekiliyor sonra da kurumaya terkediliyor

Nebi Kaçak adlı vatandaş, orta refüjlerdeki ağaçların ilgisiz bırakılmasına değinerek, “Van bölge illeri içerisinde turistik açıdan, tarihi eserleri açısından, doğal güzellikleri açısından nadide şehirlerimizden biridir. Ancak Van’a yeteri ilgi ve alaka gösterilmiyor. Gölüyle, tarihi eserleriyle gözde olan bu şehrin yeşillik konusunda fakir bir şehir olduğunu görüyoruz. Özellikle yerel idarelerin bu konuda sorumlulukları var. Özellikle ağaçlandırma ve ağaçlara gereken ilginin gösterilmesi hususunda duyarlı olmaları gerekiyor. Baktığımızda son yıllarda belli yerlerde ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor ama ağaçlandırma çalışmaları sadece sembolik olarak yapılıyor. Bu ağaçların bakımı yapılmadığından kuruduklarına da şahit olduk” diye aktardı.

Ağaçlandırma herkesin ortak derdi

Kaçak, çoğu zaman orta refüjlerdeki ağaçları kendilerinin suladığını dile getirerek şunları söyledi: “Ordu Caddesinde esnaflık yapıyorum. Buradaki orta refüjlerdeki ağaçların çoğu kurumuş. Geçen yıl bu durumu yetkili kişilere de ilettik. Ne zamanında ağaçlandırma yapıldı ne de zamanında sulama yapıldı. Biz esnaflar olarak kendi dükkanlarımızın hizasındaki ağaçların sulanmasını yapmaya çalışıyoruz. Fakat bu da yeterli olmuyor çünkü bu ağaçların belli bir sürede sulanması gerekiyor. Buna dikkat edecek durumda değiliz çünkü ağaçların sulanması hakkında o kadar bilgiye sahip değiliz. Ayrıca son zamanlarda susuzuz. Sularımız akmıyor. Şu an suyumuz yok. Elimizden geldiğince ağaçları sulamaya çalışıyorduk ama su olmadığı için onu da yapamıyoruz. Maalesef son zamanlarda bizim bu mağduriyetimizi gören de kimse yok. Biz onlardan gereken duyarlılığı göremiyoruz. Van’ın diğer şehirlere göre özellikle ağaçlandırma konusunda ilgiye ihtiyacı var. Yetkililerden talebimiz de budur.”

Kayyım Van'ı 'çöplüğe' dönüştürdü - 1000249573


Sembolük ağaçlandırma çalışmaları!

Van’ın zaten az olan yeşilinin de her geçen gün azaldığına dikkat çeken bir vatanda ise “Ağaçları sulamak isteyen her türlü gelip sulardı ama maalesef duyarsız oldukları için sulamıyorlar. Van’da şu an orta refüjlerdeki çoğu ağaç kurumuş halde. Biz esnaflar olarak müsait olduğumuzda ağaçları suluyoruz fakat aylardır sularımız akmıyor. Yoksa biz de ağaçları sulardık. Kimse buraya bakmıyor. Sabah biz kapımızın önünü temizliyoruz. Çöpleri biz atıyoruz. Eğer yetkililer duyarlı olsaydı böyle olmazdı. Bunları belediyelerin yapması gerekirken vatandaşlar yapıyor. Van’ın zaten yeşilliği az, olan da bakmadıkları için kuruyor. Baksalardı Van’ın yeşilliği şu an çok iyi olurdu.” ifadelerini kullandı.

Bakımsızlıktan kuruyor

K. T. adlı vatandaş yetkilileri duyarlı olmaya davet ederek, “Bu sorun Van’da yıllardır var. Ağaçlar ekiliyor fakat sulanmadığı için hepsi kuruyor. Ekilen yeşillikler sulanmıyor. Yetkililer bu konuda duyarlı olmalı ve ağaçlara gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Sadece kurumlar değil vatandaşlar da bu konuda ellerinden geleni yapmalıdır diye düşünüyorum. Caddelerdeki orta refüjler sulanmalı ve sahipsiz bırakılmamalıdır. Çoğu zaman dükkanımızın önündeki ağaçları biz suluyoruz kurumasın diye. Bir vatandaş olarak ekilen ağaçların bakımlarının yapılmasını istiyorum” dedi.

Birçok alanda manzara aynı

Öte yandan Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün yetkisi altındaki alanlarda da yıllardır dile getirilmesine rağmen hiçbir düzenleme yapılmaması da en çok tepki çeken konular arasında yer alıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kavşağından başlayarak kente gelene kadar geçilen tüm alanlarda müthiş bir bakımsızlık dikkat çekerken Emniyet Müdürlüğü civarı ve bir çok alanda kavşak ve refüjler kent adına utanç manzaraları oluşturuyor. Otogar kavşağından başlayarak Emniyet Müdürlüğü’ne kadar uzanan alanda yıllardır refüjler toz-toprak görüntüsü verirken yapılan çağrılara rağmen adım atılmıyor. Edremit dışında kentin diğer hiçbir girişinde olumlu bir görüntüye rastlanmazken, kentin ana caddelerindeki alanların çim biçme, temizlik ve benzeri çalışmaları yılda bir kez yapılıyor. Yılın büyük bölümünde ise bu alanlar harap halde kalmayı sürdürüyor. Kaynak: şehrivanhaber

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kayyım Van’ı ‘çöplüğe’ dönüştürdü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir