Kürt avukatlar Lozan’ın iptali için Türkiye’ye dava açtı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır Barosu’na kayıtlı iki Kürt avukat, 100’üncü yılına giren Lozan Antlaşmasının iptali, Kürtlere self determinasyon hakkı tanınması için Danıştay’a başvurdu.

Avukatlar Hişyar Özalp ile Rıdvan Dalmış, Kürt Diasporası (DİAKURD) adına Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cumhurbaşkanlığı aleyhine Danıştay’a dava açtı.

Lozan’ın iptalini istediler

Avukatlar, davanın içeriği ile ilgili Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenlendi. Avukatlar, Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yılı dolayısı ile iptali ve Kürtlerin BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile Ekonomik Kültürel ve Sosyal Haklar Sözleşmesinin 1’inci Maddesinde geçen Halkların Kendi Kaderini Tayin Etme Hakkı’nın hayata geçirilmesini talep ettiklerini söyledi.

‘Lozan anlaşması batıldır’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yüzyıl önce Kürtlerin rızası alınmadan imzalanan ve Kürtlerin topraklarıyla birlikte maraba gibi elden ele devredildiği anlaşma (Lozan) batıldır. Hiç kimse başkasına sahip olduğu haklardan daha fazlasını devredemez İhlal, baskı ve asimilasyonun son bulması için Kürtlerin kaderini özgürce belirlemeleri gerekmektedir. Bunun için Danıştay nezdinde dava açtık.”

BM İnsan Hakları Komitesi’ne başvuru

Avukatlar davanın Danıştay’dan reddedilmesi durumunda temyize gideceklerini, ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirtti. Avukat Hişyar Özalp ile Rıdvan Dalmış, iç hukuk yollarının tükenmesi durumunda BM İnsan Hakları Komitesi’ne başvuracaklarını ifade etti. (Amida Haber)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kürt avukatlar Lozan’ın iptali için Türkiye’ye dava açtı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir