Kürt sanatçıları Rewşan ve Tara Mamedova’nın yeni klibi Xuçê yayınlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rewşan ve Tara Mamedova’nınbirlikte düet yaptıkları single çalışması “Xuçê” yayınlandı.

Sözü Tara Mamedova’ya, beste ve müziği Rewşan’a ait olan şarkının dijital müzik platformlarındaki dağıtımını Believe Label gerçekleştiriyor. Şarkının klibi sanatçıların Youtube kanalında paylaşıldı.

“Xuçê” nasıl ortaya çıktı?

Rewşan ve Tara Mamedova hayatlarındaki bütün kadınlara adamak üzere kızkardeşliğin önemini anlatan evrensel kliple ilgili yapılan açıklamada,  “Kadın dayanışması gücünü kızkardeşlik bağından alır. Aramızdaki bu görünmez bağ asırlar öncesine belki de bilge, sanatkâr ve şifacı cadılar olduğumuz dönemlere uzanıyor… Ne yazık ki bizleri bir arada tutan o öz kızkardeşlik bağı zamanla incelse de hiç kopmamış çünkü biz hala şarkılar söyleyen, dans eden, birbirini şefkatle kucaklayan o güçlü cadılarız. Aramızdaki bağı sevgiyle kuvvetlendirmeye çalışıyoruz. Bunu da hem kendimiz hem hepimiz hem de daha iyi bir dünya için yapıyoruz. Çünkü bizler birbirimizin yurduyuz ve “Xuçê” şarkısı tam da bu hislerle yazıldı.” Denildi.

Hikayesi ve çıkış noktasına dikkat çekildi

Klibin çıkış noktası ve hikayesine da dikkat çekilen açıklamada, şu tespitler yapıldı: Dünya dipsiz bir kuyuya düşmüş gibi; pandemi, savaşlar, kadın cinayetleri, yoksulluk, ekonomi, iklim krizi, göç… En ufak bir umut ışığına hasretiz. Belki de bu yüzden ümidin ve hayal gücünün yavaş yavaş bulanıklaştığı bir çağda, masallara daha sıkı sarılmamız, öyküleri kucaklamamız lazım… Bizler de “öyküler ilaçtır” düşüncesinden yola çıkarak bir masal anlatmak istedik. Klibin yönetmenliğini Melodi Tözüm, single kapak tasarımı da sanatçı Hülya Özdemir yaptı. Uzun zaman evvel yitirdiği “Xuçê”sini çok özlediği için onunla küçükken oyunlar oynadığı köşke giden bir kadının hikayesi… Merdivenlerden çıktığında oda kapısının olması gerektiği yerde bir duvar görür ve şaşırır. Duvara dokunduğu anda bir geçit açılır ve bir hayal alemine geçer. İçindeki hasretle tuvale “Xuçê”sini resmederken, bir an onu karşısında bulur. Eskisi gibi birlikte oyun oynamaya, dans etmeye ve şarkı söylemeye başlarlar.”      

Rewşan

İstanbul Pera Güzel Sanatlar keman-viyola bölümünü bitiren sanatçı, aynı zamanda psikoloji ve oyunculuk mezunu. Müzik çalışmalarının yanı sıra Kürtçe kadın sözlü geleneği ve kültürel bellek üzerine “Dengên Bakur (Kuzeyin Sesleri)” belgesel serisini hazırlayıp sunar. Canlı performans kayıtlarından oluşan ilk albümü “Ax Lê Wesê”, unutulmaya yüz tutmuş şarkılardan oluşur. Pek çok single çalışması bulunan sanatçı, kendi bestelerine de yer verdiği “Tov”albümü ile World Music kategorisinde isminden söz ettirir. Proggresive Folk tarzında Şubat 2022’de çıkardığı ‘Kavir’ adlı single çalışması tüm dijital platformlarda yerini alır. İstanbul Film Müzikleri Orkestrası’nın da kurucu ve icracı üyeleri arasında yer alan müzisyen, yurtiçi ve yurtdışı konserlerine devam ediyor.

Kürt sanatçıları Rewşan ve Tara Mamedova'nın yeni klibi Xuçê yayınlandı - REWSAN Foto 2 1
Rewşan

Tara Mamedova

Çocukluğu Kırgızistan ve Rusya’da geçen sanatçı, müzik eğitimine Fransa’da devam eder. Orada tanıştığı sokak müzisyenleriyle Jazz’a yönelse de Rus Romans müziğinin tınılarını, ana dili Kürtçeyle birleştirerek ilk albümü “Ax”ı yayınlar. Farklı tarzıyla müzik endüstrisinde sesini duyuran sanatçı, yurtiçi ve yurtdışı pek çok başarılı konsere imza atar. Ünlü söz yazarı ve besteci Yasmin Levy ile ortak besteler yapan şarkıcının şarkılarını söyleyenler arasında Rus devlet ve Unesco sanatçısı Zara Mgoyan da vardır. “Live Studio Session Istanbul” ve “Giran” isimli toplam üç albümü ve pek çok single çalışması olan sanatçı, çok katmanlı kültürel birikimini de katarak, evrensel müzik yapmaya devam ediyor.

Kürt sanatçıları Rewşan ve Tara Mamedova'nın yeni klibi Xuçê yayınlandı - tara foto 2
Tara

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kürt sanatçıları Rewşan ve Tara Mamedova’nın yeni klibi Xuçê yayınlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir