Mikrofona konuşanlar yeni zam kararını yetersiz buluyor: Böyle de geçinemiyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asgari ücrete yapılan zam oranının, temel tüketim ürünlerine yapılan zam karşısında yetersiz olduğunu belirten yurttaşlar, asgari ücretin en az 10 bin lira olması gerektiğini ve bu düzenin ancak iktidarın değişmesiyle düzelebileceğini söylüyor. 

Türkiye’de, neredeyse her gün yapılan zamlar, insanların hayatlarını zorlamaya devam ediyor. İşsizliğin yoğun olduğu kentlerden biri olan Van’da, emekçilerin azımsanmayacak kadarı asgari maaşın altında çalışıyor. Mikrofonumuza konuşan yurttaşlar, asgari ücretin 5 bin 500 TL’ye yükseltilmesinin yaşanılan ekonomik kriz ortamında hiçbir şeyi değiştirmediğini yorumluyor. DİSK’e bağlı Genel-İş Van Şubesi Başkanı Ömer Tekin de konuyla ilgili değerlendirme yaparak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin doğru olmadığını söylüyor.

‘Onların maaşı yetmiyorsa biz ölmüşüz’

Ev emekçisi Halime Atalay, sigortasız çalışanlardan. Emeği görülmeyen Atalay’ın ev kirası ise 3 bin TL: “Bana göre asgari ücret bu krize göre 10 bin TL olmalı. Gençler de iş bulamıyor. Geçtiğimiz gün Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, kendi maaşlarının onlara yetmediği söyledi. Onların maaşı yetmiyorsa biz ölmüşüz demektir. Geçinemiyoruz. “

‘Hükümetin bir an önce kendisine çeki düzen vermesi gerekiyor’

Oğlunun 2 bin 500 TL’ye çalıştığını ve düzelmenin anca hükümetin değişmesiyle mümkün olduğunu belirten Atalay, “Avrupa birliği, NATO diyoruz. Ama bizim ülkemizde kesinlikle insan hakları yok. İnsanlar açlığa terk ediliyor, insanlar açlıktan ölüyor. 2 küçük çocuğum var ve tek başıma mücadele veren bir kadınım. Ekonomi bilinçsiz bir insanın elinde. Hükümetin bir an önce kendine çeki düzen vermesi gerekiyor,” diyor.

‘Bodrum’da asgari ücretle çalışsaydım kendime bir gün bakamazdım’

Mirza Fidan da Türkiye yöneticilerini sokağa çağırarak insanların hayat zorluluklarına tanıklık etmeleri gerektiğini söylüyor: “Bodrum’da pazara çıkıyorum. Her hafta sadece bin lira pazar alışverişine anca yetiyor. En az asgari ücretin 10 bin lira olması gerekiyor. Bodrum’da, şu anki asgari ücreti alıp o şekilde çalışmış olsaydım kendime bir gün bile bakamazdım. Tanıdığım insanlar zar zor geçiniyor ama yine de bu iktidara tapıyorlar. O yüzden insanlar ellerini vicdanına koysun.”

‘TÜİK’in açıkladığı veriler kabul edilir değil’

Şekere yüzde 555, doğalgaza yüzde 300, motorine yüzde 312, ekmeğe yüzde 256 zam yapıldığını hatırlatan Genel-İş Van Şubesi Başkanı Ömer Tekin, TÜİK’in açıkladığı rakamların 42.35 olduğunu hatırlatıyor: “Bu rakamlar kabul edilemez. Yaşam şartları çok zorlaştı. Türkiye’de 20 milyon insana yakın asgari ücret sınırında çalışıyor. Asgari ücretle geçinemeyecek bir durumdalar.”

‘Asgari ücretin net 6 bin 500 lira olması gerekiyor’

Her altı ayda bir zam yapılmasıyla göz boyadıklarını söyleyen Tekin, ülkede ekonominin böyle devam etmesiyle bir kaosa dönüşebileceğini yorumluyor. İktidarın sorunlara çözüm bulması gerektiğini savunuyor ve şöyle devam ediyor: “Gerekirse hemen şimdi yeni bir seçimin yapılması gerekiyor. DİSK olarak bizim talebimiz, asgari ücretin net 6 bin 500 lira olması gerekiyor. Bunun yanında; yol parası, yakacak yardımı, çocuk parasının vatandaşa verilmesi gerekiyor.”

Serhat News

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mikrofona konuşanlar yeni zam kararını yetersiz buluyor: Böyle de geçinemiyoruz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir