Muş vekili Temelli: Kayyımların olduğu yerde diller yok sayılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atanan kayyımlar nedeniyle bölgeyi “kayyım coğrafyası” olarak nitelendiren HEDEP’li Sezai Temelli, “Kayyımların olduğu yerde kültürün nasıl yok edildiğini ve dillerin nasıl yok sayıldığını görüyoruz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Muş Milletvekili Sezai Temelli, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Kültür ve Turizm Bakanlığı toplantısında söz aldı.

‘Her yerde silahlar sussun’

Temelli, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ve son gelişmelere dikkat çekerek, “Şu anda bir ateşkes konuşulmakta. Sanırım 5 gün olacak. Biz tüm Orta Doğu’da ateşkes istiyoruz. Gazze’de, Batı Şeria’da, Yemen’de ve özellikle de Rojava’da, Başur’da, Şengal her yerde istiyoruz. Silahların susmasını istiyoruz. Eğer savaş yoksa eğer silahlar susmuşsa kültür ve turizm dediğimiz insanların birbiri ile kavuştuğu, birbiri ile bir araya geldiği belki de en önemli alanlardan bahsediyoruz. Fakat bölgemizdeki çatışma, savaş hatta bu ayın başında Meclis’ten geçen Suriye tezkeresi adeta sadece insanları değil kültürleri de bombalıyor. Medeniyetleri bombalıyor. Bir tarihi bombalıyor. Bu coğrafyanın kadim halklarının binlerce yıldır bir arada yaşama iradesini bombalıyor”  dedi.

Bir adı daha var: Kayyım coğrafyası

Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye coğrafyası, bütün Orta Doğu, Mezopotamya, Anadolu, Trakya, bir geçiş yolu. Dolayısıyla buralarda hem yerleşik kadim halklar hem de göçebe halklar açısından inanılmaz bir medeniyetin kalıntıları mevcut. Dolasıyla kültür ve turizmin içi içe geçtiği bir coğrafyanın üzerindeyiz. Turizm anlayışımız da tam da buradan hareket etmesi gerekiyor. Başka bir yerden değil. Bu gün Kars’tan Hakkari’ye, Van’dan Amed’e kadar, bu iki ekseni bir arada düşündüğünüzde turizm dediğimiz, bir arada yaşam dediğimiz coğrafyayı simgeliyor. Bildiğiniz gibi burası Kürt illeri. Burası Kurdistan coğrafyası. Ama burasının başka bir adı daha var; kayyım coğrafyası.”

‘Kayyımların olduğu yerde hizmet olmaz’

Kayyımların olduğu yerde yerel yönetim hizmetlerinin olmasının mümkün olmadığının altını çizen Temelli, “Kayyumların olduğu yerde kültüre bakışın, bölgede yaşayan insanların yaşama bakışını nasıl çarpıtıldığını, nasıl o kültürün yok edildiğini, o dillerinin nasıl yok sayıldığını görüyoruz. Dile karşı yaşayan halklara karşı bu tutum aslında. Hep birlikte tükettiğimiz bir kültürü karşımıza çıkarıyoruz” diye konuştu. 

‘Bizi boğmaya devam ediyor’

Temelli, bakan Mehmet Nuri Aksoy’un daha önce yaptığı bir açıklamada, “soydaşlarımıza hizmet” kavramını kullanmasına dikkat çekti. Temelli, “Etnik kimlik üzerinden bir faaliyetlerimizi yürütüyorsak istediğiniz kadar bize anayasayı okumaya devam edin. Çünkü etnik kimlik üzerinden faaliyet yürütüyorsunuz. Dilini yok sayıyorsunuz kültürünü yok sayıyorsunuz. Ne var ortada? Tekçi anlayışın bu alana da yansıdığını görüyoruz. Sadece Kürt meselesinde değil. Bu mesele bizi boğmaya, hırpalamaya devam ediyor. Ama biz çözüm üretmiyoruz. Aynı şeyi Aleviler meselesinde de görüyoruz” diye kaydetti.

‘Alevilik kültür değil inanç’

Alevilere yönelik saldırı ve yok sayma politikalarına da değinen Temelli, “Aleviliği kültür anlayışı içine sıkıştırarak bu inancı yok sayıyorsunuz. Oysa bütün inançların bir arada yaşadığı bir coğrafyadayız. Eşit yurttaşlık dediğimiz mesele buradan geçer. Şimdi Anayasa tartışmaları var. Anayasa’ya ve mahkemesine saldırarak değil bu kültürün üzerine inşa edecek bir yoldan bir Anayasa tartışması yapabilirsiniz” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Muş vekili Temelli: Kayyımların olduğu yerde diller yok sayılıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir