Muş’ta Vartinis Katliamı anması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vartinis Katliamında yaşamını yitirenler anılırken, siyasi parti temsilcileri, katliam davasının zaman aşımına bırakılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis beldesinde 3 Ekim 1993 tarihinde “Örgüte yardım yaptıkları” iddiasıyla evleri ateşe verilen Nasır ve Eşref Öğüt çifti ile çocuklarının diri diri yakılmasının üzerinden 29 yıl geçti. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş il ve ilçe örgütleri ile Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri ve HDP eski Muş milletvekili Sırrı Sakık, Öğüt ailesinin katledildiği evin önüne anma etkinliği gerçekleştirmek istedi.

Muş il binasında bir araya gelen kitle, öğlen saatlerinde Vartinis’e doğru yola çıktı. Askerler zırhlı araçlarla belde girişini kapatarak, kitlenin beldeye girmesini engelledi. Askerler, “kamu güvenliği” gerekçesiyle valiliğin yayınladığı yasak kararını gösterdi. 

Cezasızlık politikası

Valilik kararına tepki gösteren kitle, araçlarla Bitlis yol güzergahında bulunan Altınova (Vartinis) belde belediyesinin tabelası önüne gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı, HDP Korkut İlçe Eşbaşkanı Maşallah Yıldız okudu. Katledilenleri anarak konuşmasına başlayan Yıldız, Vartinis Katliamının cezasızlık politikası ile zamanaşımına bırakılmaya çalışıldığını söyledi.

Vartinis Katliamının Musa Anter ve JİTEM Davası gibi zaman aşımına bırakılmak istediğine dikkat çeken Yıldız, “Vartinis Katliamının zamanaşımına terk edilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

‘Kürt halkının davasıdır’

Katliamın 29’uncu yılında katliamı gerçekleştirenlerin halen dışarıda olduğunu kaydeden siyasetçi Sırrı Sakık ise, “Bu topraklarda olup biten bütün olaylarda zamanaşımının uygulandığını biliyoruz. Birçok olayda bunlar yaşandı ve bizler bunlara yabancı değiliz. Bundan 29 yıl önce de Vartinis’te insanlığa karşı bir suç işlendi. Bir aile diri diri yakıldı. Allah da, devlet de bu halk da bunu çok iyi biliyor. Ellerinde silahları ile geldiler ve bu ailenin evini ateşe verdiler. O günden bu yana bu davanın takipçisiyiz ve bu dava hepimizin davasıdır. Bu dava Kürt halkının davasıdır. 100 yıl geçse bile bizler bu davanın peşini bırakmayacağız” diyerek tepkisini dile getirdi. (MA)

Serhat News 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Muş’ta Vartinis Katliamı anması

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir