Okullarda ücretsiz yemek kaldırıldı: Tasarrufa çocukların yemeğinden başlıyorlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anaokullarında verilen 1 öğün ücretsiz yemek MEB tarafından kesildi. 1 milyon 400 bin öğrenciye verilen ücretsiz yemeğin kesilmesine tepki gösteren Murat Atabay, devletin sadece okul öncesine değil bütün öğrencilere ücretsiz ve sağlıklı yemek vermesi gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim döneminin ikinci yarı yılının başlayacağı 6 Şubat tarihi itibarıyla 5 milyon öğrenci için kademeli olarak hayata geçirecekleri ücretsiz yemek uygulamasına ilişkin hazırlıkları tamamladıklarını söylemişti. Söz konusu sayıya ilişkin herhangi bir girişimde bulunmayan MEB, aynı zamanda devam eden okul öncesi 1 öğün ücretsiz yemeği de kesti. Sadece bir dönem sürdürülen ücretsiz yemek uygulaması okul öncesi ve yatılı okulları kapsıyordu. MEB tarafından bunun da kesilmesine tepkiler sürüyor. Eğitim-SEN Van Şube Başkanı Murat Atabay, iktidarın, sağlıklı 1 öğün ücretsiz yemek vermesi gerektiğini vurgulayarak, aynı zamanda öğrencilerin temel ihtiyaçlarının da karşılanması gerektiğini söyledi.

‘Sendika olarak yıllardır talebimiz ücretsiz yemek’

Atabay, Türkiye’de yıllardır sosyal devlet vurgusu yapılarak; eğitimin parasız olduğunun söylendiğini fakat özellikle pandemi sonrası ekonomik krizin gittikçe büyümesinden kaynaklı okullara çoğu çocuğun aç gittiğini belirtti. Atabay, “Sonuçta devlet bir hukuk devleti ise ve eğitim parasızsa çocuklara hem sağlıklı beslenebilecekleri bir öğün yemek konusunda destek çıkmaları gerekiyor hem de çocukların temel diğer ihtiyaçlarını karşılanması gerekiyor devletin” dedi.

Çocukların sağlıklı beslenemediğini söyleyen Atabay, “Bu ev içinde de böyle. Zaten ev içinde beslenemeyen zar zor geçimini sağlayan aileler, çocuklarını bir şekilde okula gönderiyorlar ve bu artan fiyatlar üzerinden de okuldaki kantinlerde çocukların sağlıklı beslenebilecekleri bir ürün almaları, sağlıklı beslenmeleri imkânsız görünüyor” diye vurguladı.

Atabay, sendika olarak yıllardır bir öğün sağlıklı yemek taleplerinin olduğunu vurgulayarak, sadece okul öncesine değil, eğitimin bütün kademelerinde çocuklara bir öğün sağlıklı yemek verilmesi noktasındaki taleplerini yineledi.

‘Tasarruf deyince akıllarına vatandaşın temel ihtiyaçları geliyor’

İktidarın söz konusu talepleri karşılamak yerine önceki yıllarda okul öncesine verilen bir öğün yemeği kaldırdığını belirten Atabay, “Tasarruf etmek istedikleri zaman akıllarına ilk gelen vatandaşın temel ihtiyaçlarını kısacak noktalara gitmek oluyor. Çocukların temel ihtiyaçlarını kısacak tasarruflara gidiyor iktidar. Okulların eğitim-öğretim ihtiyaçlarını kısacak noktalarda tasarrufa gitmeyi düşünüyorlar” dedi.

Okula giden çocukların sabahın 5’inde kalktıklarını ve okula bir şekilde yetişmeye çalıştıklarını söyleyen Atabay, “O saatte kalkan bir çocuğun iştah düzeyi, beslenme düzeyi zaten sıkıntılı. Çocuklar, o saatte kalktıkları için bünye hazır değil. Bu şekilde çok düşük bir beslenme ile okula gidiyorlar ve okulu aç bir şekilde bitiriyorlar” diye kaydetti.

Okul kantinleri sağlıksız ve pahalı

Okul kantinlerindeki fiyatlara değinen Atabay, “Bugün okul kantinlerinde bir tostun fiyatına baktığınızda, çocuğum okulda sağlıklı beslensin dediğiniz zaman ki bu da çok sağlıklı bir beslenme değil. Çünkü bu noktada kantinlerin denetlenmesi, kontrolleri de çok sıkıntılı. Kantinlerin aldığı ürünlerin sağlıklı ve denetime tabi tutulmadığı da çok ayrı bir tartışma konusu             “ diye konuştu .

‘İktidar üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli’

Atabay, bir ailenin, çocuğunun okulda aç kalmamasını sağlaması için aylık en az bin 500 lira para vermesi gerektiğini vurguladı. Bunun dışındaki masraflara da değinen Atabay, “Bu ekonomik krizde, bütçenin özellikle halka aktarılmadığı bu sistem içerisinde geçimlerini zar zor sağlayan, artan kira fiyatlarından dolayı evlerini başka illere taşıyan, ucuz yerlere gitmeye çalışan aileler var. Evin içerisindeki beslenmeyi sağlayamayan ailelerin, okulda çocuklarının sağlıklı beslenmesini sağlamalarını beklemek çok boş bir beklenti olur” diye vurguladı.

Atabay, son olarak iktidarın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini ifade ederek şunları dile getirdi: “İktidarın hem çocukların temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında hem de her öğrencinin okulda aç kalmayacağı, sağlıklı beslenebileceği bir öğün verme noktasında gerekli adımları atması gerekiyor.”  

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Okullarda ücretsiz yemek kaldırıldı: Tasarrufa çocukların yemeğinden başlıyorlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Avatar
    11 Ekim 2023, 14:33

    […] Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ara tatillerle ilgili gelecek sene bir düzenleme yapabileceklerini söyledi. […]

    Cevapla
  2. Avatar
    17 Kasım 2023, 09:40

    […] hasarlı durumda olan okulların yerine yeni binalar yapılıyor fakat öğrencilerin tamamının bu yeni binalara taşınmayacağı […]

    Cevapla