Şaneşîn Performans Van’da sevenleriyle buluştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mardin’de kurulan Kürtçe tiyatro topluluğu Şaneşîn Performans, Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Van’da seyirciyle buluştu. Mikrofonumuza konuşan oyuncular, gösterilen ilgiden memnun olduklarını ifade etti.

Bir grup Kürtçe tiyatro sevdalısının, Mardin’de Şaneşîn (Balkon) Performans adıyla kurduğu tiyatro topluluğu Van’da seyirciyle buluştu. Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Van Barosu Kür Dil Komisyonu organizasyonuyla kentte gelen topluluk Baro Konferans Salonu’nda Penceşêr oyunu ile izleyiciyle buluştu. Başta avukatlar olmak üzere tiyatro severler oyuna büyük ilgi gösterdi. Oyun bitiminde Van Barosu Dil Komisyonu üyeleri ile tiyatro oyuncuları duygularını Serhat News mikrofonlarına değerlendirdi.

Şaneşîn Performans Van’da sevenleriyle buluştu - sanesin tiyatro van

Sıralı etkinlikler düzenlendi

Van Barosu olarak son yıllarda Kürt Dili üzerinde önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren avukat Jinda Rûgeş Kaçak, bundan önce Dengbej Kazo’nın katılımıyla dengbej divanı ve Kürt Dili üzerine Zana Ferqini ve Sami Hêzil’in katılımıyla paneller düzenlediklerini kaydetti. Kaçak, “Biz Dil bayramı nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledik. Bundan önce dengbej divanı ve Kürt dil panelleri düzenledik. Bu günde Kürtçe tiyatro ile Van halkının karşısına çıktık. Bundan sonra da komisyon olarak bu etkinliklere devam edeceğiz” diye konuştu.

Şaneşîn Performans Van’da sevenleriyle buluştu - sanesin tiyatro 2

‘Kürt Kültürü yansıtılıyor’

Şırnaklı olan tiyatro oyuncusu M. Xalidê Ertoşî, oynadıkları oyunun toplumun alt ve üst tabakalarını konu aldığını dile getirdi. Oyunun dışarda alarak Kürt renkleriyle çevirdiklerini de dile getiren Ertoşî, Kürt Kültürü ve tarihine verdikleri önemden dolayı bunların yaşatması içinde mücadele ettiklerini kaydetti. Mardin’den başlayarak kent kent gezdiklerini dile getiren Ertoşî, Van Barosuna desteklerinden dolayı teşekkür etti. Ertoşî, ilginindi kendilerini mutlu ettiğini belirterek, katılımın önemli olduğunu kaydetti.

Şaneşîn Performans Van’da sevenleriyle buluştu - sanesin tiyatro 3

‘Baskılara karşı direniyoruz’

Tiyatro oyuncularından Rênas Nas ise, bir yıldır tiyatro içinde çalışma yürüttüğünü kaydetti. Oyunda baskı ve zulmü işlediklerini dile getiren Nas, “Yaşadığımız topraklarda iktidarlar mazlumları her türlü baskıyla eziyor. Bizde bunu işledik. Bunu izleyicilerin de karşısına çıkardık. Tiyatro Kürtlerin dört parçasında büyük bir baskı altındadır. Biz bu baskılara karşı mücadele ediyoruz. Amacımız bütün baskılara rağmen bunu ön plana çıkarmaktır” dedi. Nas, Van halkına da ilgiden dolayı teşekkür etti.

Şaneşîn Performans Van’da sevenleriyle buluştu - sanesin tiyatro 1

Teknikten sahneye

Daha önce tiyatronun teknik çalışmalarından yer aldığını dile getiren Şêrko Janzêm ise, sahnenin tozunu yutmak amacıyla sahne çalışmalarında yer aldığını dile getirdi. Mardin’de Kültür sanat alanında yaşanan eksikliklerden dolayı böyle bir çalışmanın içine girdiklerini dile getiren Janzêm, amaçlarının büyün Kürt kentlerinde sahne almak olduğunu söyledi.

Şaneşîn Performans Van’da sevenleriyle buluştu - sanesin tiyatro 4

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Şaneşîn Performans Van’da sevenleriyle buluştu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir