Van Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan Sayıştay incelemesinde yeni gelişmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan yolsuzluklar üzerine Sayıştay inceleme başlattı. Sayıştay incelemesi sonucunda belediyenin, hasta ve çocuk bezini yolsuzluk için kullandığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili müdürlerden savunma talep edildi.

Hizmet binasına dahi borçlardan dolayı haciz konulan Van Büyükşehir Belediyesi bir süredir Sayıştay’ın incelemesi altında. Kayyım tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi’nde Sayıştay tarafından yolsuzluk incelemesi başlatıldı.

Uzun süredir basında gündeme gelen yolsuzluk iddiaları Sayıştay’ın da dikkatini çekti. Belediyede yapılan birçok ihalede yolsuzluk tespit eden Sayıştay, inceleme başlattı. Yolsuzluğa karıştığı iddia edilen müdürlerden ve daire başkanlarından savunma talep edildi.

Van Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan Sayıştay incelemesinde yeni gelişmeler - WhatsApp Image 2023 12 25 at 17.36.01 Van Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan Sayıştay incelemesinde yeni gelişmeler - WhatsApp Image 2023 12 25 at 17.36.01 1

Sayıştay’ın tespit ettiği yolsuzluklardan biri ise hasta bezi alımı. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler ve Yardımlar Daire Başkanlığınca 446.860 TL bedelle Yıl Gıda Nak. Tekstil İnş. Tem.San. LTD Şirketi’nden alınan hasta bezlerinden bazılarının paket içerikleri teknik şartnamede belirtilen adetten az olmasına rağmen idarece uygun görülüp kabulü yapılmış ve eksik adetlerin bedeli düşülmeden ödeme yapıldığı ortaya çıktı.

Sayıştay, bunun üzerine Kreş ve Aşevi Müdür Vekili Aytaç Ürün’den yazılı savunma istedi.

Ürün, konuyla ilgili yaptığı yazılı savunmada ise şu ifadelere yer verdi: “Tarafımızdan istenilen savunmamıza istinaden söz konusu yapılan ihaleye ilişkin 5 ve 6 numara hasta bezlerinin yapılan piyasa araştırmasında piyasada olmadığı, bunun yerine 3,4 ve Xsmall paket içeriklerinin fazla alındığı ayrıca firmadan fazladan 5,6 ve Xsmall hasta bezleri alındığı, Muayene kabul komisyonu tarafından sayımı yapılarak tutanak altına alınıp kayıtlarımıza geçmiştir. Dolayısıyla sunduğumuz bilgi ve belgelerden de anlaşılacağı üzere Kamu zararı söz konusu olmayıp toplamda (15.064,74) TL Kamu yarar sağlanmıştır.”

Van Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan Sayıştay incelemesinde yeni gelişmeler - 1 Van Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan Sayıştay incelemesinde yeni gelişmeler - 2 Van Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan Sayıştay incelemesinde yeni gelişmeler - savunma

Fen İşleri’nden savunma

Diğer yolsuzluk tespiti ise Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın düzenlediği ihalede tespit edildi. İhale Şube Müdürü Çetin Koçak, söz konusu ihalede bazı hataların olduğunu söyledi.

Koçak yazılı savunmasında şunları dile getirdi: “Teslim edilen zarflar herhangi bir işlem yapılmadan mali yeterliliğe ilişkin hesaplamaların yapılıp kriterleri taşıyıp taşımadığı tespit amacıyla zarflar müdürlüğümüzde görevli M.S tarafından mali üye E.K’ya teslim edilmiştir. Canlı yayında yapılan ihalenin tekrar izlenerek söz konusu firmanın mali tabloya ilişkin izlenimde söz konusu tabloda ekranda sayfa sayısı 4 olduğu ve cironun var olduğu izlenmiştir. Ama teklif zarfında üç sayfa olduğu tespit edilmiştir.”

Daire Başkanları hakkında inceleme başlatıldı

Yolsuzluğa bulaştıkları gerekçesiyle haklarında inceleme başlatılan müdürler görevlerine devam ediyor. Aynı zamanda Murat Türlü ve Çetin Koçak hakkında da inceleme başlatıldığı öğrenildi.

Savcı, belge ve bilgileri yetersiz buldu

Söz konusu denetçi raporu ve savunmalara ilişkin ise görüş bildiren Savcı, denetçinin yapmış olduğu incelemelerde savunmada belirtilen iddiaları tasdik edecek yeterli bilgi ve belgeye ulaşılmadığını ve denetçi değerlendirmesinin yerinde olduğunu aktarmıştır.

Van Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan Sayıştay incelemesinde yeni gelişmeler - denetci 1 Van Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan Sayıştay incelemesinde yeni gelişmeler - denetci 3 Van Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan Sayıştay incelemesinde yeni gelişmeler - denetci Van Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan Sayıştay incelemesinde yeni gelişmeler - tutanak

Savcı Görüşü: “Raporda, Belediye tarafından alınan bazı malzemelerin paket içeriklerinin şartnamede belirtilen adetten az olmasına rağmen tamamı alınmış gibi ödeme yapıldığı, bu nedenle kamu zararına sebep olunduğu belirtilmektedir. Sorumlular savunmalarında, eksik teslim alınan malzemeler yerine başka malzemelerin alındığını belirtmişlerse de Denetçinin yapmış olduğu incelemelerde savunmada belirtilen iddiaları tasdik edecek yeterli bilgi ve belgeye ulaşılamadığı, anlaşılmaktadır olup, bu nedenle denetçinin yapmış olduğu değerlendirmenin yerinde olduğu düşünülmektedir. Bu itibarla, kamu zararı tutarının Raporda adı geçen sorumlular adına tazmin kararı verilmesi uygun olur.”

Serhat News

Tepki Ver | sinirli10
6
mutlu
Mutlu
2
_zg_n
Üzgün
10
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan Sayıştay incelemesinde yeni gelişmeler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. Avatar

    Van büyükşehir belediyesi 306 işçiyi almıyorlar ve fakirin hakkını yiyorlar

    Cevapla
  2. Avatar

    Van büyükşehir belediyesi 306 işçiyi almıyorlar ve fakirin hakkını yiyorlar

    Cevapla
  3. Avatar

    Hepsinin görevden alin malarina el koyun hapishanede sürundurun bu hirsizlari

    Cevapla
  4. Avatar

    Hani belediyeye kimse dokunamazdı

    Cevapla
  5. Avatar

    Bunlar sus payı daha neler var neler.

    Cevapla
  6. Avatar

    Adaletli şerefli biri bunu incelerse eminim van belediyelerinde ki çalışan müdürler işçiler vs hepsi cezaevine girer

    Cevapla