Şekir Ağa’nın torunundan İskender Ertuş’a tepki: ‘Tarihten bu yana kulvarlarımız ayrıdır’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ertoşi aşireti Şerefan kolu lideri İskender Ertuş’un kendisini Giravi Aşireti lideri Şekir Ağa’nın torunu olarak tanıtmasına tepki gösteren Şekir Ağa’nın torunu Kürt siyasetçi Selim Ertaş, “İskender Ertuş’a maddi gerçekliğiyle yetinmesini öneriyorum. Tarihten bu yana kulvarlarımız ayrıdır” diyor.

Ertoşi aşireti Şerefan kolu lideri İskender Ertuş’un, Yeni Asya gazetesinden Mustafa Öztürkçü’ye verdiği mülakatta kendisini Giravi Aşireti lideri Şekir Ağa’nın torunu olarak tanıtması tepkilere neden oldu. Kürt tarihinde önemli bir yere sahip olan ve adına şarkılar yazılan Giravi aşiretinin lideri Şekir Ağa’nın torunu Kürt siyasetçi Selim Ertaş, duruma tepki göstererek, kendileri ve Ertuş arasında kesinlikle herhangi bir kan bağının bulunmadığını ifade etti.

Serhat News’e konuşan Şekir Ağan’ın oğlu Ebubekirağanın torunu ve Demokratik Toplum partisi (DTP) Van il eski başkanı Selim Ertaş, aşiret ilişkisinde en temel etkenin kan bağı olduğunu belirterek, “Bizim ile hiçbir kan bağı yoktur. İkincisi ise coğrafi bağdır. Öyle bir coğrafi bağımız da yok. Aşiret yapılanması klan ve kabilelerden müteşekkildir. Reislik yani ağalık ise 7 kuşaklık kesintisiz bir bağ ister. Yedi kuşaktan gelen bir ağalık bağı varsa ağa olunuyor. Ancak bizim onunla herhangi bir kan bağımız yok. Zaten Giraviler ve Ertoşiler arasında böyle bir kan bağı da yoktur” diyor.

‘Seçim süreci yaklaşırken bunu doğru bulmuyorum’

Aşiretlerinin iki koldan oluştuğunu söyleyen Ertaş, şu bilgileri paylaşıyor: “Graviler iki kola ayrılmaktadır. Birincisi Beytüşşebap’tan Osman Ağanın çocuklarıdır. İkincisi ise Çataktan Teterxan Ağanın çocukları. Zaten soy olarak baktığınızda Teterxan’ın oğlu büyük Şekir Ağa var. Onun oğlu Mîr Mihemed, ondan sonra da Emer Ağa gelmekte. Emer’in oğlu Temer ve onun ardından da Küçük Şekir Ağa silsileyi takip etmiştir. Küçük Şekir Ağanın ardından ise Ebubekir ve yine onun ardından da babam Heci Tayyar gelmekte. Yani aile sicilimiz bu şekildedir ve bu kan bağında hiçbir şekilde İskender Ertuş’u göremeyiz. Zaten bunun sosyal, siyasal ve kültürel olarak bir gerçekliği de yoktur.

Seçim süreci yaklaşırken ortaya çıkan durumdan rahatsız olduğunu sözlerine ekleyen Ertaş, “Bizim ailemizi böyle ön plana çıkararak seçim sürecinde bu şekilde manipüle etmesini doğru bulmuyoruz. Bu nedenle bu açıklamayı yapma gereği duydum” diyor.

Şekir Ağa’nın torunundan İskender Ertuş’a tepki: ‘Tarihten bu yana kulvarlarımız ayrıdır’ - selim ertaş 1

‘Derebeylik statüsündedir’

Ertaş, bağlı bulunduğu aşiretinin tarihsel süreçlerini aktarırken şunları söylüyor: “Tarihsel olarak, ailemiz Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde halktan yana tavır aldığı için büyük zorluklara göğüs gererek mültecilik, cezaevi, sürgünler yaşamış, günümüzde mütevazi bir halededir. Halk tarafından belirgin ve bilinen bir konumdadır. Bu yaşam şeklinden dolayı sistem tarafından tasvip edilmiyor. Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı Çukurca Miri Teterxan ve 6 oğlunu davet ettiği misafirlikte infaz ettiler. Büyük Şekir Ağa İtihat ve Terakki’ye bağlı Ermenilerin Çatak’taki davetinde infaz edildi. Küçük Şekir Ağa Hamidiye Alayları’nın Norduz’da dahil olduğu operasyonda vuruldu. Ebubekir Ağa ise Sivas Kampında sürgündeyken duruşu yüzünden iradesi dışında yapılan bir iğne sonucu vücut direnci kırılarak sürgünden döndükten belli bir süre sonra yaşamını yitirdi. Belirtmek istediğim toplum tüm bu yaşanmışlıklara saygın bir paye biçmektedir. Günümüzde ön planda olanlar menfaati için dengeleri koruyup onu esas alanlar sistem içerisinde ekonomik ve siyasal üstünlük göstermektedirler. Şerefan Aşiretinden İskender Ertuş’un pozisyonu budur. Yani 12 aşiret içerisinde, kendi aşiretine-kabilesine reislik yapıyordu. Elbette bir aile geleneği vardır. Bu daha çok derebeyliği statüsüne denk gelmektedir.”

‘İskender Ertuş toplumu manipüle etmeyi amaçlıyor’

Ertuş’un daha önce CHP’ye katıldığını hatırlatan Ertaş, “Kendisi seçim arifesinde bugün CHP’ye dahil olmuştur. Bunu bir şekilde toplumu manipüle etmek amacı ile kullandığını görüyorum. Bunu doğruda bulmuyorum. Bizim aile değerlerimiz ve toplumdaki yerimizde ortadadır. Toplumsal ilişki olarak tamamen dürüst ve çıkarsız bir ilişki içerisindeyiz. Ama kendileri öyle değil. Maalesef, dengelere göre pozisyon almaktadır. Bugün de ekonomik olarak, hiçbir ihtiyacı yok. Aşiret yapısı da bellidir. Bu yüzden kesinlikle onun bizimle bir alakasının bulunmadığını toplumun bilmesi lazım” sözlerini kullanıyor.

‘Ertoşiler 12 aşiretten oluşuyor’

Ayrıca aşiret kültürünün bölgede çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, “Bölgenin ve yörenin bir aşiret kültürü vardır. İskender Ertuş da Ertoşi aşiretlerinden Şerefan aşiretinin mensubudur” diyen Ertaş devamında şunları söylüyor: “Aşiretlerin oluşumuna ve tarihsel gelişimi gibi konulara girmeye gerek yok. Ancak bundan yola çıkarak, aşiretlere baktığımızda, Ertoşiler 12 aşiretten meydana gelmekte. Bunlar, Êzdînan, Jîrkî, Mamxuran, Gewdan, Şerefan, Xaviştan, Alan, Mehmet Pîran, Xelîlan, Zêwkî, Şîdan ve Hacan aşiretleridir. Bu aşiretler bir araya gelerek Ertoşi Aşiret Konfederasyonunu oluşturmaktadır. Ancak Giravîler, Ertoşî değildir” diye kaydediyor.

Konuşmasında yine Giravi aşireti ile Ertoşi aşiretleri arasındaki ilişkilere değinen Ertaş, “Giraviler ise tarihsel süreç içerisinde bölgedeki hakimiyetleri, ilişkileri ve gelişimleri bakımından, Ertoşilere tesir ettiği gibi öncülük pozisyonu da oynamışlardır. Ancak hısım-akraba ilişkileri yokmudur, vardır. Ama köken olarak, yukarıda saydığım aşiret isimleri Ertoşileri teşkil etmektedir” diyor.

‘İskender Ertuş ile tarihten bu yana kulvarımız ayrıdır’

Son olarak aşiretçiliğe karşı olduğunu sözlerine ekleyen Ertaş bunun yanında aşiret kültürümün toplumsal gerçeklikleri olduğunu söylüyor: “İskender Ertuş’a maddi gerçekliğiyle yetinmesini öneriyorum. Tarihten bu yana kulvarlarımız ayrıdır. Seçim arifesinde öyle kendisini başkalarının manevi değerleri üzerinden pazarlaması kendini üstün göstermesi doğru değil. Kimsenin kimse üzerinde üstünlüğü yok halk bu bilincindedir. Tarih iyi ve kötü iz bırakanları hanesine kaydettiği gibi bu realite zaten biliniyor.”

Yeni Asya Gazetesin’de çıkan söz konusu makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Ling: https://www.yeniasya.com.tr/mustafa-ozturkcu/bediuzzaman-sekir-aga-ve-torunu-iskender-bey_507211

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Şekir Ağa’nın torunundan İskender Ertuş’a tepki: ‘Tarihten bu yana kulvarlarımız ayrıdır’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir