Selçuk Mızraklı’nın tahliye talebine red: “Saray öyle istiyor!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındıktan sonra yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın yeniden yargılandığı davada tahliye talebi reddedildi.

Duruşma sonrasında Yeşil Sol Parti Milletvekili Meral Danış Beştaş yaptığı açıklamada, “Mızraklı 4 yıldır tutuklu olmasına rağmen mahkeme tutukluluğun devamına karar verdi. Neden mi? Efendiler öyle istiyor, saray öyle istiyor” şeklinde konuştu.

Mızraklı’ya “terör örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla yargılandığı davada 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verilmiş ancak karar Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.

Mızraklı’nın yeniden yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mızraklı, duruşmaya tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Mızraklı’nın avukatları Mehmet Emin Aktar, Cihan Aydın ve Muhsin Bilal, duruşmada hazır bulundu. Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş ile çok sayıda siyasetçi de duruşmayı izledi.

MIZRAKLI, SOYLU’NUN SÖZLERİNİ HATIRLATTI, “BOYUN EĞMEDİK, EĞMEYECEĞİZ” DEDİ

Hakkındaki iddialara karşı savunma yapan Mızraklı, “Yaklaşık 4 yıldır bir iftiracının beyanlarıyla tutuklu bulunuyorum. Mahkeme heyeti olarak sizlerin, gerçek ile doğruyu, yalan ile gerçeği birbirinden ayırt edecek yetenekte olduğunuza inanıyorum. Aynı iftiracının beyanlarıyla yargılananların beraat ettiğini biliyorum. Benim ise yaklaşık 4 yıldır tutuklu bulunmam mahkemenizin hukuki takdirinin çok ötesinde bir durumu gösteriyor. Bu durum hukuk ile açıklanamaz. Bu bir kumpas davasıdır” dedi.

Dava sürecindeki hukuksuzluklara değinen Mızraklı, “Ben bunun neresini düzelteyim? Bu davada bir özel hukuk, özel bir sistem kurularak bugüne geldik. Bu davada siz beraat kararı verseydiniz, kayyumluk sistemi sürdürülemezdi” ifadelerini kullandı.

Mızraklı daha sonra eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Cumhurbaşkanımız beni çağırdı, ‘Süleyman, ben bu Güneydoğu’daki HDP’nin, PKK’nın belediyelerinden rahatsızım. Bunları derhal görevden alacaksın’ dedi. Ya benim istediğim bir göz, Tayyip Erdoğan verdi bana iki göz. İki gün geçti, sabah 8’de bir operasyon hepsini görevden aldık” şeklindeki sözlerini hatırlattı.

Davanın siyasi otoritenin istemiyle açıldığına dikkat çeken Mızraklı, “örgüte para gönderdiği” ve “usulsüz işe alım” iddiasıyla ilgili görevlendirilen müfettişlerin bu yönde bir bulguya ulaşmadıklarına dair rapor hazırladıklarını hatırlattı.

Göreve gelmesinden sonra kendisi hakkında algı operasyonları yapıldığını dile getiren Mızraklı, açık tanık Hicran Berna Ayverdi’nin iddiaları üzerine tutuklandığına dikkat çekti. Mızraklı, Ayverdi’nin “Ameliyathaneyi hazırladık, Selçuk Mızraklı’ya haber verdik, geldi ameliyat etti” sözlerine değindi. Mızraklı, “Bir hekim olarak muayene etmeden, teşhis koymadan, yöntem belirlemeden bir hastayı ameliyathaneye alacaklar ben nasıl gider ameliyat ederim. Bu akla aykırı. Hastaneler yol geçen hanı değil, hele hele ameliyathaneler hiç değil” diye konuştu.

Mızraklı, son olarak “Hiçbir zaman boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

AV. AYDIN: MAHKEME, AİHM KARARLARI DOĞRULTUSUNDA BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMELİ

Mızraklı’nın savunması ardından avukatları söz aldı.

Avukat Cihan Aydın, “Berna Ayverdi’nin beyanlarıyla yargılananlar beraat etti. Ama Selçuk Mızraklı tutuklu bulunuyor. Çünkü bu bir suç ve ceza davası değil, bu bir kayyum davasıdır. Yargıtay davayı bozdu. Mahkemenin bakış açısını değiştirmesi lazım. Mahkemenin, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda bakış açısını değiştirmeye ihtiyacı var” dedi.

AV. AKTAR: DELİLLER ÇÜRÜDÜ

Mızraklı’nın avukatı Mehmet Emin Aktar da davanın Yargıtay tarafından 6 başlık nedeniyle bozulduğuna işaret etti. Aktar, ceza verilmeye gerekçe yapılan delillerin çürüdüğünü vurguladı. Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamı yönünde mahkemenin “cezanın altı ve üst sınırını” gerekçe yaptığına dikkati çeken Aktar, Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) 102’nci maddesinde böyle bir gerekçe bulunmadığını kaydetti. 

DAVA 11 EYLÜL’E ERTELENDİ

Savcı, mütalaasında, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kaçma ve saklanma şüphesi ve suçun alt ve üst sınırı ile verilmesi beklenen cezaya göre adli kontrol tedbirinin yetersiz kaldığını öne sürdü. Savcı, Mızraklı’nın tahliye edilmesi yönündeki talebin reddini istedi. 

Mahkeme heyeti, Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Dava 11 Eylül’e ertelendi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA: “4 AY DAHA HUKUKSUZ ŞEKİLDE CEZAEVİNDE KALACAK!”

Duruşmanın ardından Yeşil Sol Parti Milletvekili Meral Danış Beştaş ile HDP MYK ve PM üyeleri, Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Mızraklı’nın tahliye talebine karşılık mahkemenin tutukluluğun devamına karar vermesine tepki gösteren Beştaş, bir sonraki duruşmanın tarihini işaret ederek, Mızraklı’nın 4 ay daha hukuksuz şekilde cezaevinde kalmaya devam edeceğini kaydetti.

Mızraklı’nın ceza davasına konu olacak bir fiil gerçekleştirmediğini herkesin bildiğini belirten Beştaş, Soylu ile Erdoğan’ın kayyum planı devreye koyduklarını ifade etti. Beştaş, “Diyarbakır, Batman, Mardin, Van ve daha birçok belediyemizde kayyum oturmaya devam ediyor. Türkiye’de demokrasinin olmadığı, hak ve özgürlüklerin tanınmadığının en iyi resmi kayyumdır” şeklinde konuştu.

Beştaş, “Mızraklı 4 yıldır tutuklu olmasına rağmen mahkeme tutukluluğun devamına karar verdi. Neden mi? Efendiler öyle istiyor, saray öyle istiyor. Belediye başkanlarının cezaevinde rehin tutulmasını istiyorlar. Mahkemeler talimatlarla bu kararları veriyorlar” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı/Fotoğraf: Evrensel

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Selçuk Mızraklı’nın tahliye talebine red: “Saray öyle istiyor!”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir