Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda yeni mezar açığa çıkarıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitlis‘in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı‘nda devam eden kazılarda yeni ortaya çıkarılan 108 mezardaki süsleme ve kitabelerin çözümlemeleri yapılıyor.

UNESCO‘nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı niteliğini taşıyan Bitlis’in Ahlat İlçesindeki kazı çalışmalarında, hem daha önce ortaya çıkarılan mezarlar restore ediliyor hem de yenileri ortaya çıkarılıyor.

Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda yeni mezar açığa çıkarıldı - ahlat selcuklu meydan mezarligi1

Alanında uzman akademisyenlerin de yer aldığı kazılarda bu yıl 40’ı çocuk 108 mezar gün yüzüne yeni çıkarıldı. Mezarların üzerindeki kitabe ve süslemelerin çözümlenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz, AA muhabirine, Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki kazı çalışmalarında önemli bulguların ortaya çıkarıldığını söyledi.

‘İlk aşamayı bitirdik’

Bu yıl ağırlıklı olarak Rus işgali sırasında açıldığı değerlendirilen ve mezarlığın ortasından geçen yoldaki tahribatı gidermeye yönelik çalışma yürüttüklerini anlatan Kulaz, şöyle konuştu:

“Burada 20 dönümlük arazinin dolgu toprağını alarak rehabilite çalışması gerçekleştirdik. 3 aşamalı bir çalışmamız var. İlk etapta yüzdeki dolgu toprağı alarak mezar taşlarını ortaya çıkarmak ve kırık dökük varsa tespit etmek, ikinci aşamada bunları restorasyona tabi tutmak, üçüncü aşamamızı da peyzaj çalışması oluşturuyor.

Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda yeni mezar açığa çıkarıldı - ahlat selcuklu meydan mezarligi

İlk aşamayı bitirdik. Bütün dolgu toprağı alarak alanı temizledik. Türk Tarih Kurumunun projesi kapsamında da mezarlıkta çalıştığımız başka bir alan var. Önceden acil müdahale edilmesi gereken alanları tespit etmiştik. Bu proje çerçevesinde mezarlıktaki sekizgen türbe olarak isimlendirdiğimiz yapının etrafında çalışma yaptık. Yaklaşık 3 bin 500 metrekare alanın zemindeki toprağını alarak düzenlemeye gittik.” (AA)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda yeni mezar açığa çıkarıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir