Şemdinli ‘Tecavüz Davası’nda Mahkeme ‘intihara’ inanmadı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Esra Y.,‘e cinsel istismar davasında üç sanık beraat etti. Mahkeme, gerekçeli kararda Esra Y.’nin intihar ettiğine dair tespiti inandırıcı bulmadı ve aile bireyleri hakkında soruşturma başlattı.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Oğlaklı köyünde cinsel istismara uğrayıp uçurumdan atılan ve faillerin serbest bırakılmasının ardından intihar ettiği açıklanan 11 yaşındaki Esra Y. İle ilgili açılan davanın gerekçeli kararından ‘cinayet’ soruşturması çıktı. Cinsel istismar sanıklarının delil yetersizliğinden beraat ettiği davada mahkeme heyeti, Esra Y.’nin tüfekle intihar ettiği iddiasını inandırıcı bulmadı ve aile bireyleri hakkında soruşturma açılması için ilgili savcılığa yazı yazdı. 

Cinsel istismara uğradı, uçurumdan atıldı

Esra Y. 2016 yılında evden çıktığı sırada birden fazla kişi tarafından cinsel istismara uğradı. İstismardan sonra uçurumdan atılan çocuk, iki çoban tarafından bulunup hastaneye kaldırıldı. İlk ifadesinde faillerin ismini vermeyen Esra Yücel, bir ay sonra tekrar ifade verdi ve beyanı doğrultusunda Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz adlı kuzenler, ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ iddiası ile tutuklanarak cezaevine gönderildi.

8 ay tutuklu kalıp tahliye edildiler

Sanıkların 8 aylık tutukluluklarına DNA testleri, HTS (iletişim kayıtları), PTS (mobil plaka tanıma sistemi) kayıtları ve çocuğun beyanı gerekçe gösterildi. Ancak 8 ay sonra ‘somut delil yok’ gerekçesiyle sanıklar hakkında tahliye kararı verildi. 7 yıldır 42’şer yıl hapis istemiyle yargılanan Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz hakkında 3 Kasım’da Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında yine delil yetersizliği gerekçesiyle beraat kararı verildi. 

Meni örnekleri kime ait?

Gerekçeli kararda Esra Y. üzerinde bulunan meni örneklerinde erkek DNA’sı tespit edilmiş olduğu fakat kadın DNA’sının erkek DNA’sını baskılaması veya erkek sperm sayısının az olması nedeniyle erkek DNA profilinin elde edilemediği belirtildi.

Ankara Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliği’nin 14 Aralık 2017 tarihindeki uzmanlık raporunda ise Esra Y.’nin giysisi üzerinden elde edilen meni örneklerinin sanıklar ile uyuşmadığı, meni örneğindeki DNA’nın amca oğlu Esra Y.’nin DNA’sı ile benzerlik gösterdiği fakat DNA profilinin aynı baba soyundan gelen erkek bireylerden hangisine ait olduğunun kesin olarak belirlenemediği aktarıldı.

Köy meclisi toplantısından bir gün sonra öldü

Gerekçeli kararda yer alan ve aile bireylerinin verdiği ifadelere dayandırılan bilgilere göre Esra Y.’nin ölümünden bir gün önce köy meclisi toplanarak yaşanan istismar olayında kimin suçlu olduğu ile ilgili toplantı gerçekleştirmiş ve faillerin belli olmadığı yönünde karar alınmıştı. Esra Y., 2017 yılında sanıkların tahliye edilmelerinden 11, köy meclisi toplantısından bir gün sonra ölü bulunmuştu.

Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı, 2019’da verdiği kararda Esra Y.’nin av tüfeğiyle intihar ettiği tespitini yapmış ve ölümüyle ilgili soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığını belirtmişti. Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi ise gerekçeli kararında Esra Yücel’in 2017’de av tüfeği ile intihar ettiği yönünde daha önce verilen savcılık kararını inandırıcı bulmadı. 

Gerekçeli kararda “Yapılan yargılama sırasında toplanan delilleri, kolluk tarafından tutulan araştırma tutanakları, HTS kayıtları, HTS bilirkişi raporu, Van Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliği’nin 2017 tarihinde alınan Uzmanlık Raporu ile Ömer Y.’den alınan ve çeşitli izler barındıran svap örneklerinde atış artıklarının tespit edilmiş olması, ancak evde bulunan diğer aile fertlerinde hiçbir atış artığına rastlanılmamış” olması gerekçe gösterilerek aile bireyleri hakkında soruşturma başlatılması istendi.

Av tüfeğinin tetiğine nasıl bastı, evdekiler silah sesini nasıl duymadı?

Soruşturmaya dair mahkeme kararında dikkat çeken bir diğer nokta ise, “çocuğun kendini öldürdüğü iddia edilen av tüfeğinin tetiğinin ve namlu ucu arasındaki uzaklık göz önüne alınınca Esra’nın yaşı ve fiziksel özelliklerinin intihar edemeyeceği yönünde somut delillerin bulunduğu” tespiti oldu.

Çocuğun ölümü sırasında evin başka bir odasında bulunan aile bireylerinin av tüfeği sesini duymadıklarına yönelik verdikleri uyumsuz beyanlara da dikkat çeken gerekçeli kararın devamında, “Av tüfeğinin ateşlenmesi sonrasında alınan svap örneklerine ilişkin tespitler, kriminal raporları ile olayın meydana geldiği günden bir önceki gün köydeki büyüklerin ve ilgililerin toplanarak yaşanan olaylarda kimin suçlu olduğu yönünde toplantı gerçekleştirmiş oldukları yönündeki beyanlar ile bir bütün olarak birlikte değerlendirildiğinde; maktul Esra Y.’nin kasten başkası tarafından öldürüldüğü yönünde somut olguların bulunduğuna dair mahkememizde kanaat oluştuğu” diye belirtildi.

Kararda Esra Y.’nin öldüğü gün evde bulunan Bazit Y., Ömer Y., Mehmet Y. ve Dılğaz Geylan ile ilgili inceleme yapılması için Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılması kararlaştırıldı. (Duvar)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Şemdinli ‘Tecavüz Davası’nda Mahkeme ‘intihara’ inanmadı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    9 Kasım 2023, 10:38

    […] Muş Milletvekili Sümeyye Boz, Şemdinli’de 3 kişinin tecavüzüne maruz bırakılan ve faillerin serbest bırakılması ardından […]

    Cevapla