‘Site yönetimi TOKİ’leri emlak ofisine çevirdi’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da Şerefiye TOKİ’lerde bina görevlisi olarak çalışan 10 kişi, bina yönetimi tarafından işten çıkarılırken asgari ücretle çalışan görevliler, 2 aylık maaşlarını alamadıklarını ve mağdur olduklarını dile getirdi.

Van’ın Şerefiye Mahallesi’nde bulunan TOKİ’lerde 9’u 7 yıl olmak üzere çalışan 10 bina görevlisi, bina yönetimi tarafından işten çıkarıldı. Bina görevlileri, yönetimin kendilerinden kira talep ettiğini, bunu kabul etmedikleri için de işten çıkarıldıklarını söyledi. Sözleşmelerinde herhangi bir kira bedeli ödemeyeceklerinin yazılı olduğunu söyleyen görevliler, asgari ücretle çalıştıklarını, 2 aylık maaşlarını alamadıklarını ve mağdur olduklarını dile getirdi.

‘Site yönetimi TOKİ’leri emlak ofisine çevirdi’ - WhatsApp Image 2023 09 18 at 18.49.49

Erkan Erol, 7 yıldır Şerefiye TOKİ’lerde bina görevlisi olarak çalışıyordu. İşe başladığı zaman sözleşme yapıldığını dile getiren Erol, sözleşmede; 4 bloktan sorumlu olduğunu, herhangi bir kira veya fatura (elektrik, su, doğalgaz) ödemeyeceklerinin yazılı olduğunu söyledi.

‘Seni çıkarırım hiçbir hakta vermem’

Yaklaşık 2 buçuk yıl önce yönetimin değiştiğini aktaran Erol, sorunlarının da böylece başlamış olduğunu belirtti. Erol, yeni Yönetim Kurulu Başkanı olan Tuncer Bozdemir’in kendilerinden elektrik, su ve ardından doğalgaz faturalarının kesintisini yaptığını ifade etti. Yönetimin son olarak kendilerinden kira bedeli de istediğinin söyleyen Erol, “Kendisinin de telefonundan yaptığı kira bedeli paylaşımına göre kiralar, 9 ila 12 bin lira arasında değişiyor. Site yönetimi olmasına rağmen burayı emlak ofisine çevirdi” dedi.

‘Site yönetimi TOKİ’leri emlak ofisine çevirdi’ - WhatsApp Image 2023 09 18 at 18.49.53

Erol işten çıkarılmalarını ise şöyle anlattı: “Bizi çağırdı ve bize sözleşmenizi feshedeceksiniz dedi. Biz de, ‘neye dayanarak feshedelim?’ dedik. ‘Siz feshetmezseniz, kendiniz imza atmazsanız, ben kendim imza atarım, ben avukatım, seni çıkarırım, hiçbir hakta vermem,’ dedi. Ki vermiyor da. Yazışmalarımız da var, vermiyorum dediği. 25’inci maddeden bir kağıt önümüze koydu ve buna imza atacaksınız dedi. Biz de imza atmadık. Kendi imkânımızla bir avukata gidip hakkımızı savunmak zorunda kaldık.”

Maaşlar ödenmiyor

Erol, 80 gündür maaşlarının ödenmediğini de belirterek, “Bizi mağdur etmek için ödemiyor. Öyle yapacak ki biz kendimiz sözleşmelerimizi feshedelim. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bize Salı gününe kadar süre verdi evleri boşaltmamız için. Bu tarihler içerisinde ev bulmamız imkânsız. Gidecek hiçbir yer yok. Daha önce söylemiş olsaydı biz de önümüze bakardık. Şu an nereye gidersek gidelim en az bir kira ve bir depozito vermemiz lazım. Cebimizde 5 kuruş yok, bunu nasıl yapalım?” diye konuştu.

‘Şu an ev bulmamız çok zor’

Mehmet İbalı, bir başka bina görevlisi. İbalı, 6 yıldır TOKİ’lerde bina görevlisi olarak çalışıyor. Kendilerini daha önce emlak yönetimin yönettiğini söyleyen İbalı, “Emlak yönetim, bunlara devretti. Bunlar da bizi çalıştıracaklarına dair söz verdiler. Biz de onlara her konuda yardımcı olduk. Ama baktık ki sonu iyi gitmiyor. Bizden önce yakıt ücreti talep ettiler, tamam dedik, elimizi taşın altına koyalım dedik. Biz de burada oturuyoruz, ekmeğimiz buradan geliyor, dedik. Sonra kira talep ettiler. Ne kadar kira talep ettiklerini sorduk, 6 bin lira civarı talepte bulundular. Biz asgari ücretle çalıştığımızı söyledik” ifadelerini kullandı.

‘Site yönetimi TOKİ’leri emlak ofisine çevirdi’ - WhatsApp Image 2023 09 18 at 18.50.54

İbalı, 2 çocuğunu okula gönderdiğini söyleyerek geçimini çok zor sağladığını belirtti. Bu koşullarda kira ödemeleri durumunda aç kalacaklarını söyleyen İbalı, 2 aylık maaşlarını da henüz alamadıklarını ifade etti. 10 gün geriye dönük işlemle çıkışlarının yapıldığını belirten İbalı, “Biz buraya emek verdik. İnşaat zamanında geldik. Emeğimizin karşılığının bu olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Bozdemir, 2 aydır maaşlarımızı ödemiyor. En azından bize ev konusunda yardımcı olsaydılar. Şu anda ev bulmak gerçekten zor. Bizi bir iki ay idare etselerdi en azından” dedi.

İbalı, mağdur olduklarını belirterek bir çözüm istediklerini dile getirdi.

Sözleşmeler tek taraflı feshedildi

Hidayet Yıldızbaş, 3 çocuk babası ve o da diğer 9 arkadaşı gibi 7 yıldır hizmet verdiği TOKİ’lerden çıkarılmış durumda. Yıldızbaş, hiçbir gerekçe gösterilmeden, tek taraflı olarak sözleşmelerinin feshedildiğini söyledi. Asgari ücretle çalıştığını dile getiren Yıldızbaş, “3 çocuk, eşim ve ben geçimimizi zor sağlıyoruz. Türkiye ve Van şartlarını biliyorsunuz. Benden kira talep ettiler. Ben de kira vermeyeceğimi söyledim. Kira veremezsem sözleşmemin tek taraflı feshedileceğini söylediler” diye konuştu. Yıldızbaş, sözleşmelerinde herhangi bir kira bedeli olmadığını kaydederek, sözleşmelerinde yakıt dahil diğer enerji giderlerinin olmamasına rağmen kabul ettiklerini ifade etti.

‘Site yönetimi TOKİ’leri emlak ofisine çevirdi’ - WhatsApp Image 2023 09 18 at 18.51.05

Yıldızbaş, 8 saat değil 24 saat çalıştıklarını söyleyerek, “Gece 3’te biri asansörde kaldığında bizi arıyorlar. Evimiz burada olduğundan dolayı. Sular akmıyor bizi arıyorlar. Yabancı insanlar içeri giriyor, güvenlikçi olmamamıza rağmen gidip o insanları çıkartmak zorunda kalıyoruz. Hem bunları yapıp üstüne bir de kira vereceksek asgari ücretle nasıl geçinelim?” diye sordu.

‘Ya anlaşmaya gidersiniz ya da maaş alamazsınız’

Osman Timur da bina görevlisi olarak yaklaşık bir yıldır çalışıyor. 2 ay sigortasız çalıştırıldığını söyleyen Timur, “2 aydan sonra iş başı yaptım, 2 binaya bakıyordum. Toplamda 92 daire ediyor. Her eksiğine biz bakıyorduk. Temizlik, arıza, çevre, logar hepsine bakıyorduk. 10 kişiydik, toplam 852 daireye bakıyorduk. Sebepsiz bir şekilde bizi işten çıkardılar. Mağdur ettiler. 68 günlük maaşımızı da vermediler. ‘Ya anlaşmaya gidersiniz ya da maaşlarınızı vermiyorum’ diyor açıkçası” diye belirtti.

‘Site yönetimi TOKİ’leri emlak ofisine çevirdi’ - bina yonetimi

Kendisine ev verilmediğini belirten Timur, arkadaşlarının evlerden çıkarılması konusunda şunları söyledi: “Arkadaşlarımıza, ‘evden çıkacaksınız, biz evleri kiraya vereceğiz yönetime destek amaçlı’ diyorlar. Tuncer bey bize baskı uyguluyor. Bizi engellemeye çalışıyor. Ben kaç defa aradım ban cevap vermedi. En son görüştüğümde kredi borcumun olduğunu, 4 aylık kızımı hastaneye götüreceğimi ve kendi maaşımdan en azından 5 bin ödemesini söyledim. Bana, anlaşmaya gidenlerin parasını verdiklerini, anlaşmaya gitmeyenlerin parasını ise vermediklerini söyledi.”

Bankalara borçlu olduğunu söyleyen Timur, son olarak şunları ifade etti: “3 gün sonra kartlarım kapanacak Tuncer Bozdemir’in yüzünden. Hem beni hem de bebeğimi mağdur etti.”

Konuya ilişkin aradığımız Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Bozdemir’e ulaşamadık.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Site yönetimi TOKİ’leri emlak ofisine çevirdi’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    21 Eylül 2023, 11:34

    […] Gazi Mahallesi’nin Çiçek Sokağı’ndan geçen su kanalının açık olması her açıdan tehlike saçıyor. Araba kazalarının sürekli yaşandığı kanala […]

    Cevapla