Tiyatrocu Kaya: Kürtçe tiyatroya yönelik baskılar bizi yıldırmıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kürtçe tiyatro üzerinde artan baskıları konuştuğumuz Tiyatrocu Erdal Kaya, “Kürtçe tiyatroya yönelik baskılar bizi yıldırmıyor” diyerek, Kürtçe tiyatroda ısrarını sürdüreceğinin altını çiziyor.

Gündelik yaşama dair gözlem ve tespitlerini, yıllara dayanan sahne tecrübesiyle birleştiren Tiyatrocu Erdal Kaya, “Vik û Vala” stand-up’yla izleyicileri aktarıyor. Diyarbakır ve Van başta olmak sayısız ilde sahne alan Kaya ile stand-up’ı ve son süreçte Kürtçe tiyatro üzerinde artan baskılara ilişkin konuştuk. Batman’da doğup büyüyen ve üniversite yıllarından bu yana tiyatroyla ilgilenen Kaya, son birkaç yıldır Batman’da arkadaşlarıyla kurdukları Yeni Sahne ve Amed Şehir Tiyatrosu ile çalışıyor. Birçok sahnede birbirinden farklı onlarca oyun sergileyen Kaya, Kürtçe tiyatroda ısrarını sürdürüyor.

Tiyatrocu Kaya: Kürtçe tiyatroya yönelik baskılar bizi yıldırmıyor - tiyatrocu erdal kaya 3

Birlikte çalıştığı ekiplerin dışında son süreçte gündelik yaşama dair gözlem ve tespitlerini sahne tecrübesiyle birleştiren Kaya, “Vik û Vala” stand-up’yla seyirciyle buluşuyor. Şu ana kadar Diyarbakır ve Van başta olmak üzere sayısız ilde sahne alan Kaya, bu hafta İstanbul ve İzmir’de seyirciyle buluştu.

Vik û Vala stand-up’ına büyük ilgi

Kaya, stand-up’ı ve gittiği her şehirde salonların dolu olmasına ilişkin duygularını Serhat News’e şu sözlerle aktarıyor: “Tek kişilik gösterilere bu sezon ikinci dönemde depremden sonra başladık. Gittiğimiz her yerde ilgi alaka çok yüksek, seyircilerimiz çok çabuk tüketiyor biletleri. Hatta bilet bulamayanların sitemleriyle karşılaşıyoruz. Kürtçe bir işe bu kadar ilgi gösterilmesi çok güzel ve bu böyle kulaktan kulağa yayılıyor. Oyuna gelen herkes başka şehirlerdeki arkadaşlarına anlatıyor. Doğal olarak gittiğimiz başka şehirlerde seyirci hazır geliyor. Neyle karşılaşacaklarını biliyorlar. Şu an her şey istediğimiz gibi ilgi alaka çok güzel ve çok keyifli gidiyor.”

‘Anadilimizde sanat yapmaya devam edeceğiz’

Nisan ayında Amed Şehir Tiyatrosu’nun oyuncularının gözaltına alınmasına da değinen Kaya, Kürtçe tiyatro yapmakta ısrar edeceklerini belirtiyor. Kaya, “Arkadaşlarımız gözaltına alındığında sosyal medyada bunu gündemleştirip dile getirdik. Ben orada da söyledim. Biz anadilimizde sanat yapmaya devam edeceğiz, bundan vazgeçmeyeceğiz. Yani bu baskılar dünde vardı bugünde var yarında olabilir. Bu baskılar bizi yıldırmıyor” diyor.

Tiyatrocu Kaya: Kürtçe tiyatroya yönelik baskılar bizi yıldırmıyor - tiyatrocu erdal kaya 2

‘Arkadaşlarım için sahneye çıktım’

Arkadaşları gözaltındayken Batman ve Diyarbakır’da oyununun olduğunu belirten Kaya, arkadaşları için sahneye çıktığını söylüyor ve ekliyor: “Moralim çok bozuktu. Amed Şehir Tiyatrosu’ndaki arkadaşlarımı aradım. Arkadaşlarım bu haldeyken oynamak istemiyorum, oyunlarımı iptal edeceğim dedim. Onlarda bana dediler ki bence onlar şu an senin sahnede olmanı isterler. O yüzden Batman’daki oyununu da oyna yarın gel arkadaşların için bu sahnede de oyna dediler. Bende aynısını yaptım. Ki arkadaşlarım da gözaltındayken kendi aralarında konuşuyormuş. Bugün Erdal’ın oyunu var umarım iptal etmez ve bizim için oynar. Demişler. Öyle de oldu arkadaşlarım çıktı şimdi tekrar beraber oynuyoruz ve dediğim gibi biz anadilimizde Kürtçe sanatımızı yapmaya devam edeceğiz.”

Çocukluk yıllarından bu yana tiyatroyla arasında özel bir bağ olan Kaya, gelecek sezonda da stand-up’a devam edeceğini belirterek bununla beraber birlikte çalıştığı Batman Yeni Sahne ve Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’yla da oyunlarına devam edeceğini söylüyor.

Serhat News

Tepki Ver | mutlu1
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tiyatrocu Kaya: Kürtçe tiyatroya yönelik baskılar bizi yıldırmıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir