Türkiye’nin ilk prefabrik tüneli çığ tehlikesini engelleyemedi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van-Bahçesaray karayolu, zorlu kış şartlarından kaynaklı 36 gündür kapalıydı. 2016’da Türkiye’nin ilk prefabrik tüneli, çığ tehlikesini engelleyemezken, çok sayıda yurttaş çığ tehlikesine karşı yetkililerin bir çözüm bulmasını istiyor.

Van’ın şehir merkezine 122 km uzaklıkta bulunan Bahçesaray ilçesinin yolu, zorlu kış şartlarından kaynaklı 36 gündür kapalıydı. 2020 yılının 4-5 Şubat tarihlerinde Van-Bahçesaray yolunda bulunan Karabet Tüneli’nin girişinde meydana gelen 2 ayrı çığ faciasında 42 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından bu yolda yapılan yol genişletme çalışmaları durdurulmuş ve benzer olayların tekrar yaşanmaması için geçişler kontrollü yapılmaya başlanmıştı.

2014 yılında yapımına başlanan, Türkiye’nin 2 km uzunluğunda olan Van-Bahçesaray karayolunun 15’inci km’sinden itibaren başlayan ilk prefabrik tünel, 2016’de hizmete girmişti. Karabet Tüneli hizmete girdiğinde Karayolları 11. Van Bölge Müdürü Ahmet Turan Gülhaş, “Bu tünelimizle birlikte ilçe halkımız bundan sonra kar ve tipi nedeniyle hem yolda kalmayacak hem de konforlu seyahat etmenin farkını da yaşayacak,” açıklamasında bulunmuştu.

Zorlu kış koşulları nedeniyle geçişlerin kontrollü yapıldığı Van-Bahçesaray karayolunda, son 36 gündür geçişler tamamen kapatılarak, çok sayıda çığ bölgesi olmasından kaynaklı yolun kapalı olduğu sürede ilçeye ulaşım Bitlis-Hizan ilçesinde bulunan alternatif yollardan sağlanıyordu. Her yıl zorlu kış şartlarından kaynaklı ilçede uzun süre mahsur kalan yurttaşlar, yaşadıkları sorunları anlatırken çok sayıda çığ bölgesi bulunan bu yola, tünel yapılmasını talep ederek sıkıntılarının giderilmesini istedi.

‘Tünel yapılırsa bu çileden kurtuluruz’

Van-Bahçesaray karayolunda 15 yıldır taşımacılık yapan minibüs şoförü İhsan Yağmur, bulundukları bölgenin çığ bölgesi olduğunu hatırlatarak, “Biz bu yola tünel yapılmasını istiyoruz. Hem şoförlerin hem de yolcuların rahatlaması için bu şart. Tünel yapımına başlanacağını söylüyorlar. Bir tünel olursa bu çileden kurtuluruz” diyerek sorunlarına çözüm istiyor.

Türkiye’nin ilk prefabrik tüneli çığ tehlikesini engelleyemedi - IHSAN YAGMUR

‘Her zaman çığ tehlikesi yaşınıyor’

Uzun bir süreden sonra şehir merkezine ulaşabilen yurttaş Cahit Takıs, iki aydır yolların kapalı olduğunu bu konuda hiçbir imkanlarının olmadığını söylüyor: “Tünel olsa böyle bir sorun yaşamayacağız imkanlarımız da daha kolaylaşacak. Burası çığ bölgesi ve her zaman çığ tehlikesi yaşanıyor. 2 sene önce 42 tane şehit verdik burada. İlk çığda 7-8 kişi kar altında kaldı. İkincisinde de 34 kişi kar altında kaldı. Çığdan dolayı yolumuz pek fazla açılmıyor. Onlar da haklı çığ büyük bir sorun. Bizim hayatımız böyle geçiyor. Tünel olsa daha güzel olur.”

Türkiye’nin ilk prefabrik tüneli çığ tehlikesini engelleyemedi - CAHIT TAKIS

‘Geçişler yasaklanınca uzun süre mahsur kaldım’

Şehir merkezine ulaşabilen bir diğer yurttaş Etar Kaplan ise yetkililer tarafından mağduriyetlerinin gidermesini istiyor: “Dün Bahçesaray’a gittim. Bahçesaray’da saat 14:00’dan sonra araçların yola çıkması yasaklandı. Orada mahsur kaldım. Bir gece ilçe merkezinde kaldım. Daha sonra bu sabah 09:00’da yola çıktım. İki aydır yollarımız kapalı. Yolların kapalı olmasından kaynaklı hepimiz mağdur olduk. İnsanları geçtim hayvanlar bile mağdur oldu. Ot, arpa, saman taşımakta zorlandık. Yol kapalı diye buraya Hizan tarafından getiriyorlar bu ürünleri. 1 tonluk bir taşıma için insanlar 5 yüz ile 6 yüz TL para veriyor.”

Türkiye’nin ilk prefabrik tüneli çığ tehlikesini engelleyemedi - ETAR KAPLAN

Özel Haber: Zelal Sahidenur Sari

Video-Montaj: Zafer Avnaş

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin ilk prefabrik tüneli çığ tehlikesini engelleyemedi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir