Van Barosu: İşkenceyi meşrulaştırmayı kabul etmiyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in tutuklanmasına tepki gösteren Van Barosu İnsan Hakları Merkezi, işkencenin meşrulaştırmasını kabul etmeyeceklerini ve yaşanan hukuksuzluğun takipçisi olacaklarını vurguladı.

Van Barosu İnsan Hakları Merkezi, geçtiğimiz günlerde ters kelepçeyle gözaltına alınmasının ardından tutuklanan HDP Milletvekili Semra Güzel’e dönük muameleye yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamayı yapan Van Barosu İnsan Hakları Merkezi Eşbaşkanı Burcu Şeber, hukuka aykırı olan ve insan hakları ile bağdaşmayan ters kelepçe, baş eğdirme uygulamasının kanun ve yönetmeliklerde olmamasına rağmen Güzel’e uygulandığına dikkat çekti.

Şeber, açıklamanın devamında şunları kaydetti:

“Yaşanan bu hukuk dışı uygulama bizzat kanunlara uymakla yükümlü olan resmî kurumlar aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmıştır. Oysa bu kurumlar, kanunlara uymakla yükümlü olmaları sebebiyle ayrıca yaptıkları bu eylemin suç olduğunu da bilmeleri gerekirken, bizzat gerçekleştirdikleri eylemleri servis ederek kutuplaşmaya sebebiyet vererek toplumun adalet duygularını incitmiştir. Bu muamelenin bir suç olması için, gözaltına alınanın sıradan bir vatandaş olması yeterlidir. Ancak bu kişinin toplumun bir kesiminin iradesini temsil etmek üzere seçilmiş bir milletvekili olması, suçun vasfını daha vahim hale getirmekte suçun mağdurunu ise sadece bir kişi olmaktan çıkarmakta, bu kişiyi vekil tayin eden halk iradesini kapsar hale getirmektedir.”

‘Ters kelepçeyle işkenceyi meşrulaştıranlar suç işlemiştir’

Günlerdir sosyal medya platformlarında servis edilen pek suç hakkında soruşturma başlatılmadığına dikkat çeken Şeber, “Söz konusu ihlallin takipçisi olacağımızı bildiririz. Demokratik ilkelerden, eşitlikten, temel anayasal haklardan verilen her tavizin bir sonrakini doğurmakta olduğu gerçekliği; toplum olarak hepimizin acı deneyimiyle sabittir. Milletvekili Semra Güzel’e bu onur kırıcı muameleyi uygulayan, emir veren kişiler hukuken hiçbir geçerliliği olmayan ters kelepçeyi hukuk zeminine oturtmaya çalışmış ve işkenceyi meşrulaştırarak açıkça suç işlemişlerdir. Bu kişiler hakkında ivedilikle soruşturulma başlatılmalıdır. Yapılan bu hukuksuzluğun Van Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak takipçisi olacağımızı belirtir hukuka aykırı insanlıkdışı bu muameleyi kabul etmediğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Barosu: İşkenceyi meşrulaştırmayı kabul etmiyoruz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir