Van Belediyesi’nden dev zam!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da belediye bünyesinde yer alan 23 yıllık yer altı çarşısı esnafı bir yandan dükkanlarını ayakta tutmaya çalışırken diğer yandan da belediyenin kiralara uyguladığı zamlarla mücadele ediyor. Belediyenin Yeraltı AVM‘deki sözleşme süreleri dolan esnafların dükkan kiralarına yüzde 71’lik zam yapması tepkilere neden oldu.

Van’da 1996 yılında yapımına başlanan ve 2000 yılında yapımı tamamlanan AVM’ye dönemin belediye başkanı Aydın Talay kendi ismini verdi. 2014 yılında Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) seçimleri kazanmasıyla birlikte Aydın Talay yer altı çarşısının ismi (Yer altı AVM) olarak değiştirildi. Ekonomik krizin derinden etkilediği Vanlı esnaf şimdi de Van Belediyesi’nin yapacağı yüzde 71’lik zamla karşı karşıya kaldı. 10 aylık sözleşmeleri dolan kimi dükkânlara bu zam uygulanırken, geri kalan esnaflar ise gelecek zammı bekliyor.

Van Belediyesi’nden dev zam! - yeralti avm zam kira 6

Geçtiğimiz hafta Van Valisi ile yapılacak ve yapılan zamlara ilişkin görüşme gerçekleştiren esnaflar, hala bir dönüş alamadıklarını ifade etti.  Esnaflar, yeraltı çarşısının kente değer kattığını ifade ederek, başka gelirlerinin olmadığını ve belediyeden destek bekledikleri çağrısında bulundu.

Van Belediyesi’nden dev zam! - yeralti avm zam kira 7

‘Seçimlerden sonra işler daha da durdu’

Yeraltı esnafı ve pasaj sorumlusu olan Hayrettin Kaplan, 21 yıldır burada çalışıyor. Giyim sektöründe çalışan Kaplan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ekonomi gidişatının daha da kötü olduğunu ve işletmelerinde durgunluk yaşandığını belirtti. Dükkan zamlarına ilişkin konuşan Kaplan, “Kiralarımıza yüzde 71 zam yapıldı. Bu sorunu valiyle görüştük kendisi de yardımcı olacağını ve yüzde 71’lik zammın fazla olduğunu söyledi. Ancak herhangi bir çözüm üretilmedi. Belediye tarafından bizden önce ihalesi yapılan dükkânlarda yüzde 71 zam yapıldı. Tamamına gelecek mi? Yardımcı olacaklar mı? Onu da tam olarak bilmiyoruz. Şu anda 32 metre kare olan dükkânımız da kira 2 bin 160 lira. Ve buna yüzde 71’lik zam yapılacak. Pasajda bulunan dükkânlardan 3 tanesine zam yapıldı. Yıllık 10 ayı dolanların hepsine zam yapılacak” bilgisini verdi.

Van Belediyesi’nden dev zam! - yeralti avm zam kira 1

‘Bu zamlarla daha kötü etkileneceğiz’

Yer altı çarşısında uzun yıllardır esnaflık yapan Aydın İdi de, gittikçe derinleşen ekonomik krize tepkisini dile getiriyor. İdi, “Her şeyin fiyatı çok arttı. Sadece belediyenin dükkanlara yaptığı zamlar değil ekonomi her alanda bizleri derinden etkilemeye devam ediyor. Yıllardır belediyenin kiracıları olduğumuz için bu fiyatlar bizi etkiliyor. Şu anda mevcut olan kiramızı bile yatıramayacak durumdayız. Esnafların yüzde 80’i belediyeye borçlu. 5-8 kirası biriken esnaflar var. Bu zamlarla daha kötü etkileneceğiz. Belediye isterse bunların olmaması için güzellik yapabilir. En azından ekonominin kötü gittiği bu günler için bir yıl boyunca eski kira ücretinden devam edebilir” önerisinde bulundu. 

Van Belediyesi’nden dev zam! - yeralti avm zam kira 3

‘Geçimini yapabilene ne mutlu diyeceğiz’

Özellikle pandemi döneminde esnafların daha çok zorluk çektiğine dikkat çeken İdi, “Geçimini yapabilene ne mutlu diyeceğiz. Memur vs. maaş zammını aldı ancak esnafların başka bir gelir kaynağı olmadığı için ve her şeye 3-5 kat zam yapıldığı için idaresini yapamıyor. Bundan kaynaklı belediye şu anda en büyük desteği esnafa vermesi gerekiyor. Bu konuda belediyeden anlayış bekliyoruz” diye seslendi.

Van Belediyesi’nden dev zam! - yeralti avm zam kira 4

‘Esnaf bu zammın altından kalkamayacak’

Haşim Yeşil isimli 12 yıllık esnafta, beklenen zammın uygulanmasıyla esnafın bunun altından kalkamayacağını söyledi. Yeşil, “Burada ben kiracının kiracısıyım. Ben burayı ihaleye alan kişinin kiracısıyım. 2 kira ödüyorum bir belediyeye bir de şahsi kira ödüyorum. Buranın şu anki kirası 2 bin 100 lira ama bu zamlarla beraber 3-4 bini buluyor. Bir an önce çözüm bulunmalı” çağrısında bulundu.

Van Belediyesi’nden dev zam! - yeralti avm zam kira 2

Serhat News

Tepki Ver | mutlu1
1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Belediyesi’nden dev zam!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir