Van ÇEV-DER betonlaşmaya karşı fidan dikimi gerçekleştirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van ÇEV-DER gerçekleştirdiği fidan dikme etkinliğini depremde yaşamını yitirenlere adayarak, “Sistemin betonlarına karşı bizler ‘BİR FİDANLA YAŞAMA SAHİP ÇIK’ etkinliğini sahiplenme ve duyarlılığı için çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Van ÇEV-DER, 6 Şubat’ta Maraş merkezli  ve 11 ili etkileyen depremde yaşamını yitirenleri anmak için Van’ın Adıyaman Köyü’nde fidan dikti. Fidan dikimi ardından basın açıklaması yapıldı. Basın metnini Van ÇEV-DER adına Avukat Jiyan Özkaplan okudu. Özkaplan, oksijen kaynağı olan ormanların aynı zamanda iklim üzerinde düzenleyici etkiye sahip olduğunu ifade etti. Ormanların sadece bulundukları bölgenin havasını temizlemediğini kaydeden Özkaplan, aynı zamanda bol yağış almasını da sağladığını ve ormanlardaki ağaçların kökleri toprağı tutarak erozyonu ve sel baskınlarını önlediğini söyledi.

‘Suyumuz ve toprağımız SOS vermektedir’

Küresel ısınmanın hayatı tehdit etmesine rağmen vahşi kapitalist üretim ilişkisinin geldiği nokta tehdit edici boyutlara yaklaştığını dile getiren Özkaplan, “Tüm evrenin yaşamsal sorunu durumuna gelmiştir. Kuraklığın çözümün daha çok yeşil alanlar olması gerçeği olduğu halde her geçen gün yeşil alanlar katledilmektedir. Yapılan her uygulamanın rant ve çıkar ilişkisi üzerine temellendirildiği ve kazanç olarak görüldüğü bu sistemin uygulamalarından dolayı havamız, suyumuz ve toprağımız SOS vermektedir. Vahşi üretim modelindeki çarpık kentleşmeden kaynaklı canlı yaşamı her geçen gün daha büyük tehdit altına girmektedir” dedi.

Van ÇEV-DER betonlaşmaya karşı fidan dikimi gerçekleştirdi - WhatsApp Image 2023 04 05 at 14.07.37

‘Savaş en büyük ekolojik tahribattır’

Türkiye ve bölgenin dört bir yanında ormanların katledildiğine dikkat çeken Özkaplan şunları dile getirdi: “Özellikle Kürdistan coğrafyasında ormansızlaştırma politikalarıyla bütünüyle yaşamın tasfiye edilmeye çalışılmasıyla karşı karşıyayız. Kürdistan’da yürütülen savaş süresince yok edilen ormanların yanında, son yıllarda ‘Güvenlik bahanesiyle’ binlerce ağaç köklerinden sökülüyor, ormansızlaştırma ve insansızlaştırma ile ‘yok etme’ politikaları devam ettiriliyor. Savaş en büyük ekolojik tahribattır.”

Van ÇEV-DER betonlaşmaya karşı fidan dikimi gerçekleştirdi - WhatsApp Image 2023 04 05 at 14.07.38

‘Deprem rant yüzünden felakete dönüşmüştür’

6 Şubat tarihinde meydana gelen ve birçok yerleşim alanını etkileyen depreme değinen Özkaplan, yaşananların sistemin ranta dayalı mekanizmalarıyla felakete dönüştüğünün altını çizdi. Binlerce insan ve canlının yaşamını yitirdiğini kaydeden Özkaplan, “Yerleşim yerleri adeta yok olmuştur.  İktidarın, bu felaketin ardından yine aynı akılla, demokratik ve ekolojik olmayan yöntemlerle hızlıca bir yapılaşma sürecine girmesi, içerisinde yine aynı rant odaklı ve politik sebepleri barındırmaktadır. Yaşanan deprem felaketini de, yitirdiğimiz canları da unutmayacağız” diye konuştu.

‘Bir fidanla yaşama sahip çık’

Özkaplan son olarak, “Biliyoruz ki, yeryüzünü yeşertecek olanlar da, güneşin aydınlığını umuda dönüştürecek olanlar da yine bizleriz. Fidan dikme etkinliğimizi bu sene depremde yaşamını yitiren canlara adıyoruz. 6 Şubat depreminde yaşamını yitirenlerin anısına fidan dikerek başlayacak olan fidan dikme etkinliğimize tüm toplumu bizlerle ortaklaşmaya davet ediyoruz. Yağmurların toprakla buluştuğu bu günlerde ‘NEWROZ ruhunu içimizde taşıyarak’ sistemin betonlarına karşı bizler ‘BİR FİDANLA YAŞAMA SAHİP ÇIK’ etkinliğini sahiplenme ve duyarlılığı için çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van ÇEV-DER betonlaşmaya karşı fidan dikimi gerçekleştirdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    8 Kasım 2023, 12:58

    […] ilçesindeki 2007 rakımlı bölgeye dikilen huş, karaağaç ve sarıçam fidanlarıyla yaban kuşlarının popülasyonunun çoğaltılması ve […]

    Cevapla