Van ekolojik yıkıma karşı yürüyecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da çok sayıda sivil toplum örgütü ve parti, 17 Eylül’de Cudi Dağı‘na yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü binasında ekolojik yıkıma dair açıklama yapıldı. Kürtçe “Savaş ve talana karşı doğayı savunun” pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. 17 Eylül’de Şırnak‘taki Cudi Dağı’na doğru yapılacak yürüyüş için kentte oluşturulan Ekoloji Komisyonun Sözcülüğünü yapan Mesut Bor, açıklamada konuştu.  

Ekolojik yıkımın sürdüğünü belirten Bor, “Tarihimize, kültürümüze, doğaya saldırılar en acımasız boyutlara ulaşmış, hafızayı yok etme üzerine sürdürülen politikalarla Kürt halkı hedef haline getirilmiştir. Savaş pratiklerinin bir sonucu olarak, yıllardır sistematik olarak devam eden orman yangınlarıyla ekosistem yok ediliyor. Yangınlara müdahale edilmemesinin yanı sıra müdahale etmek isteyen yurttaşlar engelleniyor” dedi. 

 ‘Yaşam tehlikede’

 Bor, bölgedeki ekolojik yıkımın “ırkçı saikler” nedeniyle gündeme gelmediğine işaret ederek, Şırnak’ta yıllardır devam eden orman kıyımına değindi. Devletin güvenlik politikaları nedeniyle doğayı talan ettiğini söyleyen Bor, “Cudi Dağı’nda korucuların kalekollar için yaptığı ağaç kıyımı kent merkezinin yamacına ulaşmış olup, insanlığın can damarı olan ormanlara bu yaklaşım büyük kaygıları da beraberinde getirmektedir. Cudi Dağı bölgesinde kent merkezine değin ulaşan ağaç kıyımı ekolojik dengenin alt üst olmasına, canlı yaşamının yok olmasına yol açmakta. Yüzlerce yılda oluşan ağaçların yok olması bölge halkının yaşamsal alanını da tehlikeye atmaktadır” uyarılarında bulundu. 

Bor son olarak, orman kıyımı ve ekolojik talana karşı herkesi 17 Eylül’de Cizre’den Cudi’ye gerçekleştirilecek yürüyüşe çağırdı. 

İmzacılar 

Açıklamada imzası bulunan parti, dernek ve sivil toplum örgütleri şöyle: DBP, HDP, TJA, ÇEVDER, TUHAYDER, BASKDER, MEBYADER, SERHAT GÖÇDER, ARYEN Sanat, Şanoya Mencel, ARSİSA, ÖHD, TMMOB, KESK, Barış Anneleri Meclisi ile Lokantacılar ve Şoförler Odası.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van ekolojik yıkıma karşı yürüyecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir