Van halkı Kürt dili için sokaklara çıktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinliği kapsamında sokağa çıkan Vanlılar, Kürt dilinin özgürlüğünü engelleyen temel yasaların değiştirilmesini istedi.

Sanat Sokağında bir araya gelen ve aralarında, milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, yazar ve aydınlarında bulunduğu yüzlerce yurttaş Kürt Dili için yürüyüş düzenledi.  Yürüyüş öncesi açıklama yapan TJA Aktivisti Şehriban Ersayan, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı olduğunu belirterek, “90 yıl önce 15 Mayıs 1932’de Kürt aydın ve dilbilimci Mir Celadet Eli Bedirxan ve arkadaşlarının önderliğinde Şam’da Hawar Dergisi Latince olarak yayımlandı. Hawar Dergisi’nin ilk sayısında bu manşet yayınlandı: “Hawar, ilmin sesidir. Bilgi, kendini bilmektir. Kendini bilmek kurtuluşa ve mutluluğa giden yolu açar. Kendini tanımlayan herkes kendini tanımlayabilir. Çığlığımız her şeyden önce dilimizin varlığını tanıyacaktır. Çünkü dil varlığı ilk şartıdır. Hawar’ı birlikte büyüteceğiz “Bu, Hawar Dergisi’nin ilk sayısının, Kürtçe dil tabanının kurulması çağrısıydı. Kürt halkı 15 Mayıs 2007′ de “Hawar Dergisi”nin çıktığı tarih olan 15 Mayısı Kürt Dil Bayramı olarak ilan etti. Her yıl bir bayram olarak ulusal bir ruhla kutluyor.” diye konuştu.

Anayasal güvence istendi

Açıklamasında Kürtçenin  eğitim dili ve resmi dil haline getirilmesini de isteyen Ersayan, şunları söyledi: “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 26. maddesinin 3. paragrafı, “okullarda çocukların eğitim seçimi ve eğitim şekline ilişkin karar, tüm anne ve babaların temel hakkıdır.” Kürt ebeveynler de çocuklarının eğitim şeklini seçme ve belirleme hakkına sahiptir. 21. yüzyılda milyonlarca Kürt çocuk acımasız politikalara maruz kalıyor, Kürt çocuklara Türkçe dayatılıyor, milyonlarca Kürt çocuk kültürlerinden ve dillerinden koparılıp Türkçe eğitim görüyor. Uluslararası sözleşmeler ve standartlar uyarınca bu, insanlığa karşı suçtur. Türk devleti bu şekilde “Anadilde Eğitim” hakkının uluslararası sözleşmelerini açıkça ihlal etmekte ve 99 yıldır Kürt halkına karşı, Kürt halkı şahsında insanlık suçları işlemektedir. Son 20 yıldır bu suç AKP hükümeti tarafından işleniyor, şimdi aynı suç AKP-MHP işbirliğiyle işleniyor. Türkiye’de 70 binden fazla okul var, bir milyondan fazla Türkçe eğitim veren öğretmen var, Kürtçe eğitim ve Kürtçe öğretimi için kurulmuş tek bir okul yok. Dil, milletlerin temel direğidir. Dil insanları yaratır, her ulusun kimliğidir dil.”

Ersayan son olarak Kürtlere çağrıda bulunarak, yaşamın her alanında Kürtçe konuşmalarını istedi.

Yürüyüş düzenlendi

Yapılan açıklamadan sonra kiras-fistan giyen kadınların ön saflarda yer aldığı grup, pankart ve dövizlerle HDP İl binası önüne kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sonrası kitle HDP binası önünde halay çekerek, dil bayramını kutladı.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van halkı Kürt dili için sokaklara çıktı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir