Van TİHV temsilcisi: Tutuklamalar Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara merkezli soruşturma kapsamında tutuklanan 9 gazetecinin ve TTB Başkanı Şebnem Korur Fincan’cıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TİHV Van temsilcisi Sevim Çiçek, “Kamu kurumları iktidarın oyuncağı haline gelmiş. Tutuklanmaların yargıda hiçbir karşılığı yoktur. Bu bir rehin alma uygulamasıdır” dedi.

Van Emek ve Demokrasi Platformu, Ankara’da 9 gazetecinin tutuklanmasına karşı, Mezopotamya Ajansı (MA) ve JİNNEWS haber ajanslarına dayanışma ziyaretinde bulundu. Platform, burada sürekli basına yönelik baskıların olduğunu ve buna karşı basın ile dayanışma içerisinde olacaklarının mesajını verdi. Platformun ziyaretine teşekkür eden MA muhabiri Adnan Bilen ise, tüm baskı ve engellemelere karşı hakikati yazmaya ve gerçekleri açığa çıkarmaya devam edeceklerini söyledi.

Demokrasi Platformundan ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Van temsilcisi Sevim Çiçek, burada Serhat News’e 9 gazetecinin ve Türkiye’nin ‘Kimyasal Silah’ kullanıldığı iddiasının araştırılmasını isteyen, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nınhedef gösterilerek tutuklanması üzerine değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, bu sürecin Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçeceğini söyledi.

Van TİHV temsilcisi: Tutuklamalar Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçecek - WhatsApp Image 2022 10 29 at 19.19.35

‘Keyfi uygulamalarla karşı karşıyayız’

Çiçek, gazetecilerin ve Fincancı’nın gözaltına alınarak tutuklanmalarının hukukla açıklanabilir hiçbir yanı olmadığını belirtti. Çiçek devamında  şunları dile getirdi: “Hukuksuz keyfi uygulamalarla karşı karşıyayız. Gazeteciler sadece gazetecilik görevini yerine getirdikleri için ya da haber yapma sorumluluklarını yerine getirdikleri için bu şekilde işkence edilerek gözaltına alındı. Bu görüntülerin topluma servis edilerek yaratılmak istenen korkunun amacı elbette her türlü ihlalin iktidar tarafından gizlenmesi çabasından başka bir şey değildir.”

Van TİHV temsilcisi: Tutuklamalar Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçecek - sevim cicek 2 1

‘Baskılara tanıklık ettik’

Ülkenin son dönemde açık bir işkence haline dönüştüğünü ve insanların ifade özgürlüğünü kullanmak istediklerinde baskıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Çiçek, haber takiplerinde gazetecilerin güvenlik güçleri tarafından darp edilmelerine tanıklık ettiklerini söyledi. Çiçek, “Bu ülkede korkunç bir cezasızlık var. Kamu görevlileri anayasaya göre görevlerini yerine getirmiyor. Tamamen siyasi iktidarların çıkarları, talepleri doğrultusunda işlerini yapıyorlar. Bu bir suçtur. Şebnem hoca gözaltına alındığı esnada TRT tarafından çekilen trajik komik görüntülerle kriminalize edildi. İtibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Bunların hepsi hak ihlali. Buna karşı yapılması gereken haklarımıza sahip çıkmaktır. Bu hukuksuzluklar karşısında dayanışmayla hep beraber mücadele etmemiz gerekiyor” çağrısında bulundu.

Van TİHV temsilcisi: Tutuklamalar Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçecek - WhatsApp Image 2022 10 29 at 19.19.35 1

‘Bu süreç böyle devam etmeyecektir’

Çiçek, toplumdaki her bireyin yaşanan hak ihlallerine karşı duyarlı bir mücadele vermesi gerektiğinin altını çizdi. Fincan’ın Adli Tıp Uzmanı olduğunu, yaşamı boyunca insan hakları ihlalleriyle mücadele etmiş biri olduğunu belirten Çiçek son olarak şu ifadelere yer verdi: “ ‘Terörle’ ya da başka bir şeyle bu insanları sosyal medyada ve basında başka bir şekilde kullanılması iktidarın ne kadar sıkışmışlığının göstergesidir. Hakikatlerin ve gerçeklerin açığa çıkmasından çok korkuyorlar. Ortada bir iddia varsa bu iddianın doğruluğunun ve yanlışlığının ortaya çıkartılması istenmesi suç değildir. İddiaların ortaya çıkartılmaması suçtur. Kamu kurumların iktidarın oyuncağı haline gelmiştir. Tutuklanmaların yargıda hiçbir karşılığı yoktur. Bu bir rehin alma uygulamasıdır. Toplumu korkutma sindirme çabasıdır. Bizler her zaman bunların karşısında mücadele ettik ve etmeye devam edeceğiz. Elbette bu süreç böyle devam etmeyecektir. Yaşanan bu süreç Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçmiştir.”

Video-Montaj: Dıldar Güler

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van TİHV temsilcisi: Tutuklamalar Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    28 Ağustos 2023, 12:22

    […] İşkence ve kötü muamele başvuruları bir önceki yıla göre yüzde 22 arttı. Bin 201 şikayet arasında 3 yaşındaki bir çocuk için yapılan başvuru da var. […]

    Cevapla