VAN TSO: Müteahhitlere sicil affı getirilmelidir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

VAN TSO, müteahhitlerin 2020 yılı itibariyle son yüzyılın en sıkıntılı sürecini yaşadığına dikkat çekerek, kamu müteahhitlerine teminat güncellemesi yapılmaksızın sicil affı getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) iflas eden müteahhitlerin ya da sorumluluklarını yerine getiremeyen müteahhitlere yönelik sicil affı için açıklama yayımladı. Müteahhitlerin 2020 yılı itibariyle son yüzyılın en sıkıntılı sürecini yaşadığına dikkat çeken Van TSO, salgına bağlı alınan tedbirlerle birlikte derin bir ekonomik tahribat yaşadıklarının altını çizdi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“2021 yılına geldiğimiz dönemde; küresel salgının küresel iktisadi krizlere neden olması ile birlikte; ‘ihracat odaklı ekonomi’ programları çerçevesinde özellikle finans piyasalarında oluşan sıkıntılardan kaynaklı döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak ve bazı ürünleri ihracat gerekçesiyle tedarik edememiş ya da fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalınmıştır. Tarihler 2022 yılını gösterdiğinde Rusya-Ukrayna arasında meydana gelen savaş son iki yıllık darboğazı kamçılamıştır. Netice itibariyle 2019-2020-2021 yıllarında imzalanan sözleşmelerdeki taahhütleri tamamlamakta ifa zorluğu ile iktisadi nedenlerden kaynaklı projeler tamamlanamamış, öngörüler zayıflamış ve belirsizlikler devam etmektedir.

13 Mayıs 2022 tarih ve 5546 Sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile ek fiyat farkı ve artırımlı fiyat farkı ödenmesi ile birlikte işin yüzde 15 şartsız tasfiye olanağı sağlanmasını içeren yeni bir düzenleme hayata geçirilmiştir. Bu önlemlerin yetersiz olduğunu bazı emtia fiyatlarında neredeyse yüzde 500 gibi uçuk zamların oluştuğu bir süreçte yüzde 0,25 fiyat farkının hiçbir etki oluşturmadığını belirtmek isteriz.

‘Müteahhitler çıkılmaz bir sarmalla karşı karşıyadır’

Pandemi ile başlayan ve sonrasında oluşan iktisadi darboğazla birlikte yoğunlaşan ve son olarak coğrafyamızda meydana gelen savaş gölgesinde; müteahhitlerin 2019-2020-2021 yıllarında taahhüt ettikleri yükümlülükler mücbir sebebe bağlı ifa güçlüğü sorunu ile baş başa kalmış genel sıkıntıların sektörel etkiler neticesinde çıkılmaz bir sarmalla karşı karşıya kalınmıştır. Dolayısıyla; teminatlar yanmış, teminatlar güncellenmiş hukuksal süreçler neticesinde yasaklı duruma düşmüşlerdir. Yerli ve milli güç olan müteahhitler yaşanan olumsuzluklarla birlikte sosyal ve iktisadi anlamda yok olmayla yüz yüze kalmıştır.”

Açıklamanın devamında Van TSO taleplerini şu şekilde sıraladı:  

“* Tüm sürecin oluşturduğu tahribata bağlı olarak mücbir sebeplerden ifa zorluğu çeken ve teminatı yanıp yasaklı duruma düşen veya düşecek olan kamu müteahhitlerine teminat güncellemesi yapılmaksızın sicil affı getirilmeli

* Taahhüt ettikleri işlere ilişkin sözleşmeler güncellenmeli, fiyat farkı tekrar gözden geçirilmeli, tasfiye kararı alınmalıdır.

*  Bu yaklaşımın elzem olduğunu, ülke ekonomisinin bu çözüme gebe olduğunu belirterek, inşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğu realitesiyle çözümle birlikte bağlantılı tüm sektörlerde rahatlamanın hissedileceğini belirtmek isteriz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
VAN TSO: Müteahhitlere sicil affı getirilmelidir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir