Van’da 25 Kasım finali Ezberciler İş Merkezi önünde yapılacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da 25 Kasım etkinliklerinin finali Ezberciler İş Merkezi önündeki alanda yapılacak. Kadınlar, şiddete karşı “jin, jiyan, azadî” şiarıyla eyleme çağırdı.

Van’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü eylem ve etkinliklerinin startı 19 Kasım’da verildi. Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad/TJA) öncülüğünde düzenlenen eylem ve etkinliklerin finali ise, 25 Kasım’da Ezberciler İş Merkezi önünde yapılacak buluşma olacak. Şiddet, kadınların yaşamlarını hedef alan uygulamalara, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi gibi başlıklar buluşmanın temel başlıklarından olacak. Bu yılki eylem ve etkinlikleri “Jin, jiyan, azadi’ ile özgürlüğe doğru” şiarıyla karşıladıklarını belirten Van’daki TJA aktivistleri, tüm hemcinslerini alanlara çağırdı. 

Örgütlenme çağrısı

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan TJA’lı Aynur Tarhan, 25 Kasım’ı hem coşkulu hem de buruk karşıladıklarını belirtti. Şiddetin sürmesinin burukluklarının nedeni olduğunu söyleyen Tarhan, “Yüreğimiz buruk fakat her bir kadının mücadelesini omuzlayarak bu yolda yürüyoruz. Aile, erkek, devlet ve ismini koyamadığımız birçok şiddetin yaşanmışlığını yürüten kadınlarız. Kadının sesini, rengini ve gücünü görünür kılmak için 25 Kasım’a kadar alanlarda olacağız” dedi. 

Van’da 25 Kasım finali Ezberciler İş Merkezi önünde yapılacak - tarhan

Kadına yönelik şiddetin her alanda teşhir edilmesi gerektiğini ifade eden Tarhan, “Taciz ve tecavüz maruz kalan, uyuşturucuya ve fuhuşa sürüklenen birçok kadın arkadaşımız var. Onların sesini duyurmak, acılarına ortak olmak için 25 Kasım’ın ilk haftasından başlayarak alanlarda olmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda bir kampanya başlattık ve ‘kadına yönelik şiddeti önlemek’ bu kampanyanın bir ayağıydı. Şiddete uğrayan bütün kadınları bu kampanya altında kenetlenmeye, ‘jin, jiyan, azadî’ sloganının verdiği güçle örgütlenmeye, kadın katliamlarına bu felsefeyle cevap olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

25 Kasım yürüyüşüne çağrı

Tüm kadınları Cumartesi günü yapılacak final etkinliğine çağıran Tarhan, “Hiçbir kadının yalnız olmadığını, kadın mücadelesinin örgütlü bir mücadele olduğunu ve şiddete uğrayan bütün kadınların sesi olduğumuzu bir kez daha Wan sokaklarında haykıracağız. 25 Kasım günü bir yürüyüş düzenleyeceğiz. Bütün kadın arkadaşlarımızı bu eylemselliğe çağırıyoruz. Gelen her arkadaşımız başka bir arkadaşımızın sesi olacaktır. Mücadelemizi birlikte büyütüp ortaklaştırmak adına bütün kadınları alanlara çağırıyoruz” diye kaydetti. 

‘Şiddete hayır diyelim’

TJA’lı Öznur Evin de, kadına yönelik şiddeti durdurmanın en büyük hedefleri olduğunu vurguladı. Evin, “Kadının, kadını örgütlemesi gerekiyor. Bu anlamda 25 Kasım’da kadına yönelik şiddete hayır diyerek alanlarda olacağız. Örgütlü kadınlar olarak, bütün kadınları örgütleyerek bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bu noktada olumlu sonuç alan birçok çalışmamız oldu. Devlet aklı kadının sesine ve rengine müdahale ediyor. Kadını ve kadın haklarını gerileterek, baskı altında tutmaya çalışıyor. Fakat biz buna örgütlü bir yapıyla cevap veriyoruz” ifadelerini kullandı. 

Van’da 25 Kasım finali Ezberciler İş Merkezi önünde yapılacak - tja evin

Erkek-devlet şiddetine karşı yıllardır mücadele verdiklerini ifade eden TJA’lı Mukaddes Karakoç ise, kadınların bir gün değil her bugün erkek egemen zihniyete karşı mücadele içerisinde olması gerektiğini vurguladı. Her gün onlarca kadının katledildiğine dikkati çeken Karakoç, şunları söyledi: “Kadın katliamlarını durdurmak için alanlarda olmak gerekir. Erkek aklı yüzünden onlarca kadın arkadaşımız katlediliyor ve yargı ‘iyi hal’ indirimiyle failleri cezasız bırakıyor. Kadın mücadelesiyle bu katliamlara son vereceğiz. 25 Kasım’da kadının sesinin ve renginin ortaya çıkması gerekiyor. Kadın gücü, erkek egemen zihniyetini yok edecektir. Örgütlü mücadelemizi 25 Kasım’da alanlara yansıtalım, kadına şiddete hayır diyerek yürüyüşe katılım.”

Van’da 25 Kasım finali Ezberciler İş Merkezi önünde yapılacak - karakoc

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da 25 Kasım finali Ezberciler İş Merkezi önünde yapılacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    24 Kasım 2023, 10:31

    […] kadınlar, şiddetin artmasının nedenlerinin başında faillere uygulanan cezasızlık politikasının […]

    Cevapla