Van’da kadınlar alanları terk etmedi: Kadın özgürlükçü yaşamı kuracağız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

25 Kasım dolayısıyla Van’da Musa Anter Barış Parkı’nda buluşan kadınlar, “Tecridi kırıp, kadın özgürlükçü yaşamı kuracağız” diye seslendi. 

Van'da kadınlar alanları terk etmedi: Kadın özgürlükçü yaşamı kuracağız - v 25 11 2023 25 kasim yuruyus8

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yapılan etkinliklerin finali yürüyüşle sonlandı. Kadınlar, Rêya Armûşe (İpekyolu) ilçesinde bulunan Hayat Hastanesi’nden Musa Anter Barış Parkı’na yürüdü. Yürüyüş esnasında “Bı Jin Jiyan Azadiyê ber bi Azadiyê ve”, “Solculuğunuz şiddetinizi aklamaz biler”, ” Zirzop erkeği napacağız”, ” Gülistan Doku nerede”, “Hûn nê Me Qir bikin xwêli lî serê We bı” dövizlerini taşıyan kadınlar, “Bı Jin Jiyan Azadiyê ber bi 25’ê mijdarê ve” pankartını taşıdı.

Van'da kadınlar alanları terk etmedi: Kadın özgürlükçü yaşamı kuracağız - v 25 11 2023 25 kasim yuruyus1

Yürüyüş boyunca “Jin jiyan azadî”, ” Kadınlara değil AKP’ye barikat” , ” Evin Goyi onurumuzdur” , “Nagihan Akarsel onurumuzdur” ve “Biji berxwedana zindana” sloganları atıldı. Alkış ve zılgıtların bir an bile durmadığı yürüyüşün ardından Musa Anter Barış Parkı önünde bir araya gelen kadınlar adına  Halkların  Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Van İl Eşbaşkanı Gönül Uzunay  basın metnini okudu. 

‘Öfkemizi örgütlüyor, kararlılığımızı büyütüyoruz’

25 Kasım’ı mücadele ile karşıladıklarını belirten Uzunay, “Jin jiyan azadî ile özgürlük haykırışı ile karşılıyoruz. Kadın özgürlük mücadelesinde dünyanın dört bir yanında yaşamını yitiren kadınları saygıyla özlemle anıyoruz. Yine ulus devletlerin savaş politikaları sonucunda, Afganistan’dan Rojhilat’a, Filistin’den Rojava’ya kadar gerçekleşen saldırılarda yaşamını yitiren kadınların, çocukların, halkların acısını yaşıyor, paylaşıyor, kadın dayanışmasını yükseltme sözünü yineliyoruz. Mirabal Kardeşler’in, Trujillo diktatörlüğüne karşı direnirken katledilmesinin üzerinden 63 yıl geçti. Dünyanın dört bir yanından kadınlar, bir araya gelerek kadına yönelik şiddete karşı öfkelerini haykırıyor, mücadele kararlılığını yineliyor. Kadın sömürüsüne, köleliğine ve katliamlarına karşı öfkemizi örgütlüyor, kararlığımızı büyütüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Van'da kadınlar alanları terk etmedi: Kadın özgürlükçü yaşamı kuracağız - kadinlar van yuruyus

‘Kadına yönelik şiddette failler korunuyor ‘ 

Kadına yönelik şiddet ve tacizin iktidarların politikalarından beslendiğini vurgulayan Uzunay, “Kadına yönelik taciz, tecavüz, katletme, özel savaş, cinsel şiddet ve işkence başta olmak üzere her türlü cinsiyetçi saldırılar, kaynağını iktidarlardan almaktadır. İktidarlar, kadına yönelik şiddeti bırakın önlemeyi, uygulamaları ile adeta teşvik etmektedir. AKP-MHP-HÜDA PAR iktidarı gerek söylem ve politikaları ile gerekse de uygulama ve pratikleri ile kadın düşmanı olduğunu birçok defa ortaya koymuştur. Halklara, kadınlara ve çocuklara karşı işlenen ırkçı, dinci ve cinsiyetçi suçlarda, cezasızlık politikasını esas alarak çıkarılan ‘af yasaları’, ‘haksız tahrik’ indirimleri ile kadın katilleri ödüllendirilmiştir, ödüllendirilmeye de devam edilmektedir” diye konuştu.

Van'da kadınlar alanları terk etmedi: Kadın özgürlükçü yaşamı kuracağız - van kadinlar son

Uzunay devamında şunları dile getirdi: “Üniformalıların Kürt kadınlarına, Kürt çocuklarına karşı işledikleri suçlar da cezasızlık kapsamında değerlendirilip, adeta ödüllendirilmektedir. Hakkâri’ de tecavüz edilip intihara sürüklenen 11 yaşındaki çocuğun katillerinin berat etmesi, bu korkunç toplum düşmanı ve cezasızlık politikasının sonucudur. Kadın ve toplum düşmanı yargının bu kararını tanımıyoruz. Bizler, bu 25 Kasım’da da İpek’e, Gülistan’a, Esra’ya ve katledilen binlerce kadına ayrı ayrı sözümüzü yineliyoruz; özel savaş, saldırı, soykırım ve kadın kırım politikalarını yenilgiye uğratacağız ve kadınlar özgür oluncaya dek mücadelemizi büyüteceğiz.”

Van'da kadınlar alanları terk etmedi: Kadın özgürlükçü yaşamı kuracağız - v 25 11 2023 25 kasim yuruyus6

‘Kadınların emeği yok sayılıyor’ 

Kayyım politikalarına da değinen Uzunay, “Kentlerimiz kayyımlar eliyle talan ediliyor. Kayyımlar, kadın düşmanı politikalarını ilk günden itibaren uygulamaya koymuş, kadın kazanımlarına saldırmıştır. Nasıl ki kayyımların talan politikalarını daha önce boşa çıkarıp, kentlerimizi inşa ettiysek, ‘eş başkanlık-eşit temsiliyeti ile kentlerimizi yeniden inşa edeceğiz. Bütün ekonomiyi ve ekonomik kaynakları savaşa-ranta-yandaşa-yolsuzluklara aktaran iktidar her geçen gün kadın emeğini daha da sömürüyor. İşyerlerinde, fabrikalarda, atölyelerde, tarlalarda üreten kadınların emeği yok sayılıyor. Emeği ile geçinen kadınlar işyerlerinde mobbinge, şiddete maruz kalıyor. Kadın emeğinin özgürleşmesi için emeğin örgütlü mücadelesini; bütün kadınlar birlikte yükselteceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

‘Tecridi kıracağız!’ 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi kıracaklarını belirten Uzunay, “Tecritti kırıp, kadın özgürlükçü yaşamı kuracağız. Küresel, bölgesel ve yerel düzeyde şiddete, kadın kırım politikalarına ve erkek egemen sisteme itirazı örgütleyen kadın mücadelesinin önüne geçmek isteyen iktidarlar varlıklarının devamı için derinleştirdikleri, kadın düşmanı, toplum düşmanı politikalarına, İmralı’ da Demokratik Modernite Önderi sayın Abdullah Öcalan üzerinden geliştirdikleri tecrit politikaları ile başlamaktadırlar. Çeyrek asra yaklaşan tecrit politikaları, son dönemde mutlak tecrit biçimini almıştır. Tecridin derinleşmesi ile birlikte toplumsal sorunlar daha da derinleşmiş, çoklu krize dönüşmüştür.  Orta Doğu’da savaş ve kaos politikaları günden güne daha da derinleştirilip, tüm temel hak ve özgürlükler askıya alınmıştır. Biz kadınlar biliyoruz ki, uygulanmak istenen tecrit, sayın Öcalan’ın geliştirdiği kadın özgürlük paradigmasına ilişkindir. Ancak yeniden yineliyoruz: Kürt sorunu başta olmak üzere, Orta Doğu’da yaşanan savaş ve kaosun çözüm adresi ve muhatabı sayın Öcalan’dır. Savaşsız, sömürüsüz, adil bir yaşam için mutlak tecridi kırıp kadın özgürlükçü yaşamı inşa etme kararlılığımızı belirtiyoruz” sözlerini kullandı. 

Van'da kadınlar alanları terk etmedi: Kadın özgürlükçü yaşamı kuracağız - v 25 11 2023 25 kasim yuruyus1

‘Kadın mücadelesi yargılanamaz’

Kadın mücadelesinin yargılanamayacağını vurgulayan Uzunay şöyle konuştu:

“Kadın düşmanı iktidar, kadın mücadelemize dönük saldırı politikasının bir ayağını da yargı eliyle yürütüyor. Eşbaşkanlık sistemi, kadın kurumları, parlamenterler, belediye eşbaşkanları, kadın gazeteciler, sanatçılar ve kadın aktivistler kriminalize ediliyor, tutuklanıyor. Adeta siyasi soykırım operasyonlarıyla yargısal şiddet uygulanıyor. Kadın mücadelesi kriminalize edilip, 25 Kasımlar, 8 Martlar dahi dava konusu yapılıyor. Hasta tutsaklar başta olmak üzere hapishanelerden faşizan ırkçı ve cinsiyetçi politikalar uygulanıyor. İnfazlar yakılarak, keyfi uygulamalar yaşanıyor. 25 Kasım’a giderken iktidara bir daha sesleniyoruz; biz kadınlar sloganlarımızla, zılgıtlarımızla, renklerimizle buradayız. Çoklu kimliklerimizle bütünlüklü, farklılıklarımızla bir arada olacağız. 25 Kasımları da, kadın mücadelemizi de yargılayamazsınız! Bu 25 Kasım’ı aynı zamanda Jin jiyan azadi ile özgürlüğe doğru şiarı ile başlattığımız  kampanya ile karşılıyoruz.

‘Örgütlülüğümüzü gerçekleştirelim’

’21. yüzyıl kadın özgürlük yüzyılı olacak’ diyoruz. Öyleyse yüzyılımızı kadın devrim çağına dönüştürmek için mücadelemizi, örgütlülüğümüzü kadınlar olarak birlikte gerçekleştirelim. Bu sorumluluk, Rojhilat’ta Jîna şahsında ‘saç tellini isyana dönüştürdü’, Başur’da Nagihan’ın bıraktığı miras oldu. Paris’te Evîn’in, Sara’nın direnişi, Rojava’da kadınların inşa ettiği umut oldu. Bu temelde, ‘Jin Jîyan Azadî’ ile tüm dünya kadınları ile mücadelemizi birleştiriyor.”

Etkinlik, kadınların zılgıtlar eşliğinde çektiği halaylar ila sona erdi. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da kadınlar alanları terk etmedi: Kadın özgürlükçü yaşamı kuracağız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Avatar
    25 Kasım 2023, 13:49

    […] 13:11 Van’da kadınlar alanları terk etmedi: Kadın özgürlükçü yaşamı kuracağız […]

    Cevapla
  2. Avatar
    25 Kasım 2023, 15:30

    […] 25 Kasım kapsamında Hakkari’de açıklama yapan kadınlar, “Jin jiyan azadî felsefesiyle yürüyoruz” diye seslendi.  […]

    Cevapla