Van’da mahalle sakinleri kaderlerine terk edildi, başlarına taş yağıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Kavurma Mahallesi’nde bulunan Memur-Sen TOKİ konutlarının karşısındaki istinat duvarının üzerinden düşen taşlar tehlike yaratıyor. Yuvarlanan taşlar mahalle sakinlerinin can ve mal güvenliğini tehdit ediyor.

 

Van’ın Edremit İlçesine bağlı Kavurma Mahallesi’nde bulunan Memur-Sen TOKİ konutlarında yaşayan sakinler istinat duvarının üzerinden yuvarlanan taşlardan dolayı tehlike altında. Mahalle sakinleri yaklaşık 10 yıldır bu sorunla karşı karşıya olduklarını belirterek yetkili kurumlardan çözüm bekliyor. Edremit Belediyesi başta olmak üzere birçok kuruma başvuru yaptıklarını dile getiren mahalle sakinleri sorunun çözülmediğini ve tehlikenin her geçen gün artığını söylüyor.

Geçtiğimiz günlerde yuvarlanan taşlardan dolayı maddi hasar alan bir araç mahalle sakinlerini çok daha korkutmuş. Çocuklarının oyun alanı olmadığı için duvarın bulunduğu civarda oyun oynadıklarını ve bunun da çocukların can güvenliğini tehlikeye attığını belirterek çözüm bekliyor mahalleli.

‘İlla birilerinin mi ölmesi lazım?’

Hakim Ergenç, 11 yıldır Memur-Sen TOKİ konutlarında oturuyor. Oturduğu sitenin önünde bulunan duvarın üzerinden taşların yuvarlandığını söyleyen Ergenç, “Kocaman bir taş arabama değdi. 5 bin TL zararım oldu. Kimse karşılamadı. Gördüğünüz tel örgüyü de site yönetimi yaptı, ama onun da bir faydası olmadı,” diyor.

Mağdur olduklarını dile getiren Ergenç, “İlla birilerinin mi ölmesi lazım. Altın madeninde yaşanan göçük bizim de başımıza gelebilir. Çocuklar top oynuyorlar burada, bizim evimiz burada, bu yıkılıp gelse arabalarımız altında kalacak daha çok mağdur olacağız,” diyor.

Ergenç bir çözüm istediklerini söyleyerek yetkililere sesleniyor: “Yetkililerden rica ediyoruz. Artık yeter, başımıza başka bir olay daha gelmeden bu sorunu çözsünler.”

Van’da mahalle sakinleri kaderlerine terk edildi, başlarına taş yağıyor! - Van edremit

‘Belediye tarafından görülmek istiyoruz’

İsmail Kayakeser bir başka mahalle sakini. 2011’den beri Memur-Sen TOKİ’de ikamet ettiğini söyleyen Kayakeser, aynı zamanda site yönetiminde yer alıyor. Tek isteklerinin istinat duvarının düzgün bir şekilde yapılması olduğunu söylüyor. Kayakeser, “Yuvarlanan taşlar var. Belediye bunu bir türlü düzeltemedi. Sadece yönetim tarafından tel örgüler yapıldı,” ifadelerini kullanıyor.

Kayakeser, aynı zamanda yolların düzeltilmesi ve altyapı eksikliklerinin de olduğunu söylüyor. Bu sorunların da giderilmesi gerektiğini belirtiyor. Binada oturan herkesin arabasının yuvarlanan taşlardan zarar gördüğünü söyleyen Kayakeser, “Belediyeye başvurduk. Fen işlerine başvurduk. Ama herhangi bir işlem yapılmadı. 10 yıldır bu sorunu dile getiriyoruz, ama herhangi bir çözüm geliştirilmedi belediye tarafından,” diyor.

Belediyeden randevu dahi alamadıklarını ifade eden Kayakeser, “Defalarca Edremit Belediyesi’ni aradım, ama bir türlü randevu verilmedi. Sebebini de bir türlü öğrenemedim,” diye ekliyor.

Kayakeser, belediye tarafından görülmek istediklerini söylüyor. Kayakeser, “O koltuktan kalkıp bir defa bile olsa vatandaşların içine çıksın. Burası mahalledir, site değil artık bir mahalledir. Bizi görsünler,” diyor.

‘Çocukların zarar görmesinden korkuyoruz’

Maşuk Ergenç, 12 yıldır Memur-Sen TOKİ’de ikamet ediyor. TOKİ’nin konutları yaptığı sırada İHT duvarını da yaptığını söyleyen Ergenç, “İHT duvarının arkasında boşluk vardı. Zamanla yağmurla, karla beraber oradaki taşlar bir önlem alınmadığı için yavaş yavaş arkadaki boşlukları doldurdu, taştıktan sonra o taşlar yol olarak kullandığımız bölgeye düşmeye başladılar,” diyor.

Durumu muhtara bildirdiklerini söyleyen Ergenç, “Muhtar, buradaki tüm sorunları yetkililere ilettiğini, fakat sonuç alamadığını söyledi. Son dönemlerde toprak daha fazla inmeye başladı. Burası hem araçlarımızın park yeri hem de çocuklarımızın oyun alanı,” diyor.

Van’da mahalle sakinleri kaderlerine terk edildi, başlarına taş yağıyor! - ergenc

Ergenç, yaklaşık bir ay önce taşların düşmesi sonucu bir okul servisinin zarar gördüğünü söylüyor. En çok korktukları durumun; okul saatleri dışında alanda oyun oynayan çocukların taş düşmesi sonucu zarar görmesi. Ergenç, bir an önce önlem alınmasını istediklerini belirterek, “Büyük bir ihtimalle Edremit Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi’ne iletilmiştir. Çevre Bakanlığı’na da iletilmiştir. Ama bir sonuç alamıyoruz,” diye sitem ediyor.

‘Herhangi bir canlıya zarar gelirse soruşturma başlatacağız’

Salih Yaşar, düşen taşların belediye tarafından bir başka blokun önüne taşındığını söylüyor. Yaşar, Van Valiliği’ne, Edremit Kaymakamlığı’na, Büyükşehir Belediyesi ve Edremit Belediyesi’ne dilekçe yazdığını söylüyor. Yaşar, hiç kimsenin konuyla ilgilenmediğini söylüyor ve ekliyor: “Burada biri ölmeyene kadar kimse müdahale etmeyecek. Canımız çıktı artık. Buradan her gidip geldiğimde ödüm kopuyor, bu taşlar üzerimize düşecek diye. Site yönetimi tel örgü çekmiş. Böyle tedbir olmaz. Bizim çocuklarımız burada oyun oynuyor.”

Yaşar, yetkililerin müdahale için insan ölümü beklediğini söyleyerek, “Site yönetimi bütün kurumlara yazı yazdı. Birine bir şey olursa hepsinin hakkında yasal işlem başlatacağım. Bütün yazışmalar duruyor bende. Sadece benimle ilgili değil herhangi bir canlıya zarar gelirse soruşturma başlatacağım,” diyor.

Muhatap bulamadıklarından yakınan Yaşar, “Muhtar var, site yönetimi var onların da çözecek güçleri yok. Yazışmaları yapmışlar, ama gelip çözen yok. Molozların altında kalalım, basına konu olalım sonra da insanlar bizim için ağlasın mı yani?” diyor öfkeyle.

 

Edremit Belediyesi’nden açıklama

Konu ile ilgili görüştüğümüz Edremit Belediyesi, kendilerine dilekçelerin iletildiğini, sorunu çözmek için sezonu beklediklerini söylediler. Belediyeyi ilgilendiren bir konu olmadığı halde çözeceklerini söyleyerek, site yönetiminin çözmesi gerektiğini belirttiler. Sezon içerisinde ihale yöntemi ile bir müteahhit aracılığı ile sorunu çözmek için mahalle sakinlerine söz verdiklerini kaydettiler.

 

Serhat News

 

Tepki Ver | sinirli1
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da mahalle sakinleri kaderlerine terk edildi, başlarına taş yağıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Avatar
    6 Mart 2024, 07:07

    Adamlar diyor biri ölmeden belediye hele ihaleye verilecek ha birde hiç site yönetiminin işi değil sen çevre vergisi almiyormusun Edremit belediyesi işini yapar bence ha çabuk yap birilerine zarar gelmeden

    Cevapla
  2. Avatar
    6 Mart 2024, 20:43

    Edremit belediye bşk.İsmail Say şu anda meşguldur,seçim çalışmaları var,sizin tehlike saçan işiniz İsmail Say’ın seçim vaadları arasında değildir,seçim sonrası sıranızı bekleyin.

    Cevapla