Van’da STK’lar KHK mağdurları için sokağa çıktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da ortak açıklama yapan sivil toplum örgütleri, KHK mağdurların görevlerine iade edilmesi çağrısında bulundu.

Kentte bir araya gelen KESK Van Şubeler Platformu, Van-Hakkari Tabip Odası, DİSK Genel İŞ Van Şubesi, İHD Van Şubesi ile TMMOB Van İl Koordinasyonu ortak basın açıklaması yaptı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde yapılan basın açıklamasında konuşan DİSK Genel İŞ Van Şube Başkanı Ömer Tekin, “Haksızlık, hukuksuzluk ve Adaletsizlik üzerine kurulu yönetimlerini devam ettirmeye yönelik uygulamalarla ayakta durmaya çalışan iktidar,  emekçilerin, sendikaların, meslek odalarının, demokratik kitle örgütlerinin üzerinde baskılarını artırmaktadır.” dedi.  2016 Temmuz Darbe girişiminden bu yana, ülkede düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında atılan bir twit bile örgüt propagandası olarak ele alınıp dava konusu haline getirildiğini de belirten Tekin, soruşturma, kovuşturma altında olmayan, hapis cezası almayan tek bir yurttaşın kalmadığını dile getirdi.

Sis Perdesi aralanmadı

15 Temmuz darbe girişimi üzerindeki sis perdesi yeterince dağılmadığını da belirten Tekin şunlara dikkat çekti: “Ancak darbe girişimi bir lütuf olarak görülerek hayata geçirilen 20 Temmuz sivil darbesinin neyi amaçladığı aradan geçen süre içinde tümüyle netleşmiştir. Sivil darbe uygulamalarıyla OHAL döneminde bile askıya alınamayacak olan temel hak ve özgürlükler çiğnenmiş, darbe girişimi her tür anti demokratik uygulamanın gerekçesi haline getirilmiştir. Bunların başında da haksız ve hukuksuz ihraçlar gelmektedir.  Herkesin çok iyi bildiği gibi, hukuken somut delillere, yargı kararlarına, mevzuata uygun yürütülen idari soruşturmalara dayanmayan tüm kararlar yasa dışıdır. Kamuda yaşanan ihraçların niteliğine, kararların alınış şekline, ihraç edilenlere ‘savunma hakkı’ bile tanınmamasına bakıldığında KHK ihraçlarının hukukla, adaletle açıklanacak hiçbir yanı yoktur.” diye konuştu.

Van’da STK’lar KHK mağdurları için sokağa çıktı - Vanda STKlar KHK mağdurlari için sokağa çikti1

130 bin kamu emekçisi ihraç edildi

Açıklamasında KHK durumuna da dikkat çeken Tekin, “Bilindiği üzere; KHK’ler ile resmi rakamlara göre 125 bin 678 kamu görevlisi ihraç edildi. 1767 Vakıf  dernek,sendika ve konfederasyon,109 yurt,934 özel okul,15 üniversite,49 sağlık kuruluşu,116 basın yayın kuruluşu kapatıldı.181500 kişinin pasaportuna tahdit konularak seyahat özgürlüğü engellendi. İktidar, ilk aylarda tüm bu uygulamalara karşı itiraz yollarının kapalı olduğunu açıkladı. Darbe dönemlerinde dahi görülmeyen bu uygulamaya içeride ve dışarıda itirazlar yükselince ve AİHM’e on binlerce başvuru yapılınca bir oyalama mekanizmasına ihtiyaç duyuldu. Bunun üzerine iktidar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini de hukuksuzluğuna ortak ederek 23 Ocak 2017 günü iki yıllık süre içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularını ve kapatılan kurumların itirazlarını değerlendirmek ve karar altına almak üzere kendisine bağlı OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nu kurdu ve görevlendirdi.” Diye konuştu: Tekin son olarak şu taleplere dikkat çekti:

*Güvenceli iş, güvenli gelecek talebimizden vazgeçmiyoruz!

*Örgütlenme özgürlüğü hakkımızdan vazgeçmiyoruz!

*Barış içinde yaşama talebimizden vazgeçmiyoruz!

*Herkes için ulaşılabilir, demokratik, sosyal, özgürlükçü, katılımcı yerel yönetim talebimizden vazgeçmiyoruz!

*Şiddetsiz bir yaşam, eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi, barış, mücadelemizden vazgeçmiyoruz!

Açıklama sonrası grup Saadet Partisi Van İl Başkanlığını ziyaret etti.

Serhat News

(sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da STK’lar KHK mağdurları için sokağa çıktı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir