Van’da TOKİ yönetimi zulme dönüştü: Aidat verenin dahi icraya verildiği iddiası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Şerefiye Mahallesi’nde bulunan TOKİ konutlarında sorunlar bitmiyor. Site sakinleri yönetimin aidat topladığı halde kendilerini icraya verdiklerini iddia ediyor. Aynı zamanda aidatlar toplandığı halde siteye temizlik malzemesi alınmadığı gibi herhangi bir tamiratın da yapılmadığından dem vuruyor site sakinleri.

 

Van’ın Şerefiye Mahallesi’nde bulunan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarında site yönetiminden ve yönetici Tuncer Bozkurt’tan usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle şikayetçi site sakinleri. Sorunlarının her geçen gün katlandığını dile getiren site sakinleri, devletin bir çözüm getirmesini istiyor.

‘Haksız şekilde yönetici koltuğunda oturuyor’

Site sakinlerinden Hasan Gür, yaşadıkları sorunların kaynağının Site Yöneticisi Tuncer Bozkurt olduğunu söylüyor. Gür, yönetici Tuncer Bozkurt’un 6 yıldır genel kurulu toplamadan haksız bir şekilde yönetici koltuğunda oturduğunu ifade ediyor. Gür, “Tuncer kimseye sormadan, danışmadan her kararı alıyor. Site için alınan hiçbir ürünün faturasını görmüyoruz. Denetim kurulu başkanına soruyoruz, o da faturaları görmediğini söylüyor. 670 lira aidat topluyor bizlerden. 470 liradan 670 liraya yükseltti aidatları. Bir yılda 4 defa aidatlara zam yaptı. Hiçbir şekilde temizlik yapılmıyor, asansörler çalışmıyor, sadece çöp toplanıyor. Onu da biz yaparız. Ağzımızı açtığımız gibi tehditvari konuşmalar yapıyor avukatlık sıfatını kullanarak,” diyor.

‘Bütün masrafları kafalarına göre yapıyorlar’

Tuncer Bozkurt’un etrafındaki 3-4 temsilci ile site sakinleri adına karar aldığını ifade eden Gür, “Bütün masrafları kafalarına göre yapıyorlar, hiçbir binaya aylık gider asılmıyor. Bir bina ayrıldı bizden şu an elektrik giderleri bin lira. Bizim ise 3 bin 500 ya da 4 bin lira. Bu para nereye gidiyor, bilmiyoruz. Biz mağduruz. Burada yiyecek ekmek bulamayan insanlar var. Parayı nereye verdiğimizi bilmiyoruz. Temizlik malzemesi için para veriyoruz, ne ortada temizlik malzemesi var ne de temizlik yapılıyor. 56 bin 800 lira asansör ücreti çıkarmış bize yıllık. Aylık 400 lira olan gider için bize çıkardığı fiyat bu. Bu şekil bir yönetim var burada,” diyor.

Gür, Tuncer Bozkurt’un insanların parasına el koyduğunu iddia ederek, “Birinin parasına 3-4 aydır el koymuş. Kendisine, ‘Bunun parasını ver. Evinde yiyecek ekmeği yok,’ dediğimizde, ‘bana kefil getirsin ve söz versin bir daha bu yönetimin önünden geçmeyecek. Parasını öyle veririm,’ diyor. Bu arkadaşımız sana borçlu mu diyoruz, hayır diyor. Birinin boynundan tutmuş, ‘seni boğarım,’ dediğini söylüyor.

Van'da TOKİ yönetimi zulme dönüştü: Aidat verenin dahi icraya verildiği iddiası - WhatsApp Image 2024 02 04 at 14.47.37

‘Kimse aidat ödemesin icraya vereyim’

Tuncer Bozkurt’un, “Kimse aidat ödemesin icraya vereyim bir gelir de öyle elde edeyim düşüncesinde,” diyor Gür. Bozkurt’un amacının bu olduğunu ifade eden Gür, “Tuncer’in her yönden geliri var bu insanlar üzerinden. Nasıl olsa tapu alacaklar, deyip icra veriyor. Ben borç yok yazısı almak için TOKİ Başkan Yardımcısı Mustafa Beye, bana borç yok yazısı vereceksin dediğimde, ‘veremem, onu yönetimden alacaksın,’ dedi. Ben de, ‘sen resmi bir kurumsun yönetim resmi bir kurum değil. Bizi Tuncer’le yüz yüze getirme. Seni de şikâyet edeceğim. Senin resmi bir sıfatın var Tuncer’in yok. Resmi bir kurum bana, Tuncer’den alacaksın diyemez. Ben devlete borcumu ödemişim, devlet bana bu yazıyı verecek, dedim. Ondan sonra bana, ‘tamam senin de yazını vereceğim,’ dedi. Eski çarlık dönemi olmuşuz. Karın tokluğuna Tuncer’e çalışıyoruz,” diyor.

‘Parayı ödememe rağmen ‘borcu yok yazısı’ vermediler’

Ayşe Güvener, bir başka site sakini. Güvener, Tuncer Bozdemir’in kendilerini 6 yıldır mağdur ettiğini ileri sürüyor. Güvener, “Elimde dekontlarım var. Aidatı ödemiş olmama rağmen bana tekrar haber gönderip, ‘Gelsin, borcu yükselmiş, ödesin,’ diyor. Tapumu alacağım için ‘borcu yok yazısı verin,’ dedim. Bana, ‘senin 7 bin lira borcun var. Bunu ödemeden sana borcu yok yazısı vermiyoruz,’ dedi. Bunun adı nitelikli dolandırıcılıktır. O parayı ödememe rağmen borcu yok yazısı vermediler. Beni 7 ay süründürdüler, perişan ettiler. Biz hak etmediğimiz zulmü görüyoruz. Çalışanları gidip işyerlerine şikâyet ediyor. Çalışmayanlar ise onun yüzünden iş bulamıyor,” diyor.

Güvener, yönetici seçimlerinin yılda bir olması gerektiğini fakat öyle olmadığını söylüyor. Güvener, “Kimsenin haberi yok, seçim yapılmıyor. Temsilciler toplanıyor, bize hiçbir şey sormadan el indir kaldır yapıp seçiyorlar. Tuncer’in karşısında konuşamıyorlar. Konuşanı da temsilcilikten atıyor. Bu şekil yönetiliyoruz. Zulüm, hakaret, tehdit var. İnsanlar korkuyor. Bir laf bekliyor ki mahkemeye versin bizi tazminat alsın,” diyor.

Van'da TOKİ yönetimi zulme dönüştü: Aidat verenin dahi icraya verildiği iddiası - WhatsApp Image 2024 02 04 at 19.21.04

‘Çıkışları yapılan personelin tazminatını bizden alıyor’

Yıldız Olcay, ışıklandırma olmamasından yakınıyor ve yaşadığı bir hırsızlık olayından söz ediyor. Bisikleti çalınan Olcay, ışıklandırma olmadığını fakat kamera görüntülerinden hırsızı tespit edebildiklerini söylüyor. Aidatlarını düzenli bir şekilde ödediğini söyleyen Olcay, “Her şikâyete geldiğimizde, ‘buranın borçları var, gidin gelecek ay gelin,’ diyorlar. Orada herhangi bir olay olsa ya da çocuklar oyun oynadıkları zaman bir şey olsa ışıklandırma olmadığı için hiç kimsenin müdahale etme şansı olmayacak. İnsanlar hem paralarını veriyorlar hem de gelip yönetimin şikâyetini dinliyor. Parasını ödemeyenler sanki daha kârlı. Onlar vermediği için bizlerden fazlasıyla alınıyor. Yönetimin eline geçmesi gereken toplam bir miktar var, vermeyenler olunca onu da bizlerden alıyorlar. Yönetim ve aidat ödemeyenler o kadar rahat bir şekilde at koşturuyorlar ki yetişmeniz mümkün değil. Bütün kapıcıları çıkardı, kapıcı dairelerini kiraya verdi. Kiraları ortak giderden düşmesi lazım biz hak sahibiyiz, projede de mevcut bu durum. Çıkışları yapılan personelin tazminatını da bizden alıyor,” diyor.

Van'da TOKİ yönetimi zulme dönüştü: Aidat verenin dahi icraya verildiği iddiası - WhatsApp Image 2024 02 04 at 19.21.04 1

‘Zulüm, hakaret, tehdit var’

Naime Uygar, site sakinlerinin çoğunun asgari ücretle yaşayan insanlar olduğunu belirtiyor. Uygar, yaşadıkları sorunları şöyle aktarıyor: “Asansörde ölsek kimsenin bizden haberi olmayacak, çatı yok. Evlerimizden su damlıyor. Zillerimiz çalışmıyor, koridorlarımızı kendimiz boyuyor. Her ay düzenli aidat ödememize rağmen hiçbir şey yapılmıyor. Bu yönetimi istemiyoruz. Verdiğimiz paranın bir karşılığının olmasını istiyoruz. Aylık 670 lira veriyoruz sadece çöplerimiz toplanıyor. Bütün asansörlerimiz kırmızı etiketli. Hiçbir gideri görmüyoruz. Her ay kapılarımıza giderlerin faturalarıyla asılması lazım. Ama bunu yapmıyorlar. Kendisi burada oturmuyor, seçimle gelmemiş yönetime. Biz istemiyoruz kendisini. Duvar için bizlerden 80 bin lira topladılar, ortada duvar yok. 80 bin lira yönetimde,” diyor.

Van'da TOKİ yönetimi zulme dönüştü: Aidat verenin dahi icraya verildiği iddiası - WhatsApp Image 2024 02 05 at 10.40.48

Kamera: Dıldar Güler

Serhat News

Tepki Ver | sinirli2
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da TOKİ yönetimi zulme dönüştü: Aidat verenin dahi icraya verildiği iddiası

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    5 Şubat 2024, 15:41

    Mümkün ise; bu arkadaşların görüşlerine katilmayanları dinleyiniz.Şimdiki yönetim şekli tamamen temsilcilerin ve siteye hizmet etmek isteyenlerin eline bırakılmış,aidat belirlemesi bilhassa zamlara karşı çikan kişiler , temsilcilerden oluşan komisyon müsbet bilgililere dayanarak 670 TL ye yükseltilmiştir.Tuncer bey, yönetim kurulu başkanıdır ama temsilciler vasıtasıyla gerek temizlik şirketi gerek asansör firmaları ile pazarlık ve diğer sorunları çözmektedir.Kendi başına bir iş yapmıyor,yarın Allah CC huzuruna çıkacağız,onların başka gayeleri var….onlara katılan yedi sekiz kişiydi,buradanda her şey anlaşılıyor.

    Cevapla