Van’da yaşlıların ulaşım sorunu eziyete dönüştü: Bir çare bulunmalı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da toplu taşım araçlarından ücretsiz faydalanan engelli ve yaşlı vatandaşlar, bazı özel halk otobüs şoförlerinin kötü muamelesinden ve duraklarda durmamasından şikayet etti.

Van’da toplu ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanan çok sayıda engelli ve yaşlı vatandaş, duraklarda durmayan veya özel halk otobüsüne bindiklerinde kendilerine kötü davranan otobüs şoförlerine tepki gösterdi. Şehit yakınları, gaziler, 65 yaş üzeri yaşlı vatandaşlar, çeşitli meslek grupları ve engelli vatandaşlar uzun yıllardır Van’da kişiselleştirilmiş Belvan Kartla özel halk otobüsleri ile belediye otobüslerinde ücretsiz seyahat ediyorlar. Vatandaşların toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanmaları bazı özel halk otobüs şoförlerinin tepkilerine neden oluyor. Zaman zaman yaşanan gerginlikler, büyük yankı uyandırıyor.

Yaşanan soruna ilişkin Gazeteci Burhan Ergin Van’da 65 yaş üstü yurttaşlarla konuştu. Toplu ulaşımdan ücretsiz faydalanan engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlara hiç hoş olmayan davranışlarda bulunulduğunu belirten yurttaşlar, “Son günlerde toplu ulaşımdan ücretsiz faydalandığımız için bazı şoförler hoş olmayan davranışlarda bulunuyorlar. Bu davranışlar bizleri üzüyor. Bizim ulaşım ücretleri belediye tarafından ödeniyor. Yaşlılarımıza ve engellilere kimsenin kötü davranmaya hakkı yok. Kötü davranan şoförler yetkililer tarafından uyarılmalı, uyarı neticesinde tutumunu değiştirmeyip ısrarlı olanlar hakkında gerekli cezai işlem uygulanmalı” dedi.

65 yaş üstü yurttaşlar yasal olarak toplu taşıma araçlarının kendilerine ücretsiz olmasına rağmen ücret talep edildiğini ve sürücülerden kötü muamele gördüklerini kaydederek, Büyükşehir Belediyesi’nin soruna müdahale etmelerini istedi.

‘Kötü muameleye maruz kalıyoruz’

Van’da toplu ulaşımda sorun yaşayan 65 yaş üstü yurttaşlar şoförler ve muavinler tarafından kötü muamelede bulunulduğu, hor görülüp küçümseyici sözler söylendiğini, bu durumunda insan onuruna yakışmadığını belirtti.  Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin binlerce emekliyi yakından ilgilendiren bu soruna çözüm bulmasını isteyen emekli vatandaşlar şık olmayan davranışlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Van’da belediye otobüsleri gibi halk otobüslerinin de 65 yaş üzeri emeklilere ücretsiz olmasına rağmen bu haklarının otobüs sürücüleri tarafından gasp edildiğini ifade eden yurttaşlar, emeklilere reva görülen kötü davranışların kabul edilebilir olmadığını söyledi.

‘Denetim olmadığı için herkes kendi kuralını uyguluyor’

Özel halk otobüs şoförlerine tepki gösteren emekli yurttaşlar, “Devlet, 65 yaş üstü emekli vatandaşların hangi şehirde olursa olsun, sorunsuz bir şekilde toplu taşıma araçlarından yararlanabilmesi için kanun çıkarmıştır. Anca Van’daki özel halk otobüsleri emeklilerden yasal olmayan şekilde ücret talep ediyor. Bazı otobüsler emekli vatandaşları duraklardan almıyorlar. Bu yetmezmiş gibi hem şoför, hem de muavinler emeklilere çok kaba davranıyor, saygı sınırlarını aşıyorlar. Ulaşımda ciddi denetim olmadığı için herkes kendi kuralını uyguluyor. Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bu keyfi uygulamaların karşısına geçmelerini istiyoruz. Bu tüm emeklileri ilgilendiren toplumsal bir sorundur. Belediyelerin emeklilerin arzularını, isteklerini, sorunlarını iletebilecekleri, emekli istem ve talepleriyle ilgilenecek bir masa kurmaları gerekir. Emekli toplumun yaşayan hafızası, gören gözü, susmayan vicdanıdır. Emeklisine, yaşlısına saygısı olmayan, sahip çıkmayan toplumlar, kurumlar sorunlu toplumlardır. Bugünün gençleri yarının emekli, yaş almış adaylarıdır. Toplum olarak emeklilerimize, yaşlılarımıza, engellilerimize, sahip çıkarak gereken değeri vermeliyiz. Her birey bir gün yaşlanacak ve belki de engelli duruma düşecektir. Vatandaş olarak toplu ulaşımda yaşadığımız sorunun acilen çözülmesini istiyoruz” çağrısında bulundu. (VanSesi)

Serhat News

Tepki Ver | sinirli2
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da yaşlıların ulaşım sorunu eziyete dönüştü: Bir çare bulunmalı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir