Van’daki ‘etkinlik yasağına’ karşı Eğitim Sen’den iptal başvurusu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim Sen Van Şubesi Van Valiliği tarafından bir kez daha uzatılan ‘eylem ve etkinlik’ yasağına karşı Van Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na iptal başvurusunda bulundu.

Van genelinde 5 yılı aşkın süredir devam eden ve Van Valiliği tarafından 14 Temmuz’da bir kez daha uzatılan ‘eylem ve etkinlik’ yasağına karşı Eğitim Sen Van Şubesi kararın iptali istemiyle mahkemeye başvurdu.  Van Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, anayasal bir hak olan ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü’ hakkının fiilen Van ilinde ortadan kaldırıldığına dikkat çekilerek, yasaklama kararıyla anayasal temel bir hakkın kullanılması noktasında büyük ölçüde sınırlandırılarak suç işlendiğine vurgu yapıldı.

İptal başvurusunda şunlara dikkat çekildi:

“Davalı idarenin yasaklama kararı, barışçıl toplantı hakkının kullanımına müdahale etmek için yeterli ve somut gerekçeler içermemektedir. Valiliğin açıkça Anayasaya ve ilgili yasalara aykırı olarak aldığı yasaklama kararları nedeniyle kolluk kamuya açık yerlerde basın açıklaması yapmak isteyen vatandaşların, siyasal partilerin, sendikaların, meslek örgütlerinin ve diğer sivil toplum örgütlerinin her türlü barışçıl toplantılarına TCK m.94’de düzenlenen işkence suçuna cevaz verecek şekilde orantısız ve ölçüsüz olarak müdahalelerde bulunmaktadır. Hatta bu yasaklar gerekçe gösterilerek milletvekillerinin halk ile bir araya gelmesine, milletvekillerinin seçmenleri ile toplumsal ve siyasal görüş ile tepkilerini paylaşılmasına ve hatta bir sokakta hareket etmelerine veya yürümelerine de engel olunmaktadır.

Alınan yasaklama kararının 15 günlük bir süreyi kapsaması ile uygulanması halinde telafisi imkansız zararların oluşacağı gerçeği karşısında idarenin savunması alınmaksızın derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmesini talep etme ihtiyacı hasıl olmuştur. Sayın mahkemenizce bu hususlar gözetilerek derhal yürütmeyi durdurma istemimiz hakkında bir karar vermesini talep etmekteyiz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’daki ‘etkinlik yasağına’ karşı Eğitim Sen’den iptal başvurusu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir