Van’ın görkemli ‘Peri Bacaları’ hala turizme kazandırılmadı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Kapadokya’ya taş çıkartan peribacaları, yıllardır hak ettiği ilgiyi göremiyor. Başkale Yavuzlar Köyü halkı, Kofiraz adlı peribacalarının ve doğal güzelliklerin turizme kazandırılmasını istiyor.

Van‘ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar Köyü’nde gizlenmiş olan peribacaları, adeta doğanın mücevherlerini andırıyor. Ancak bu benzersiz güzellikler, hak ettiği ilgiyi ve korumayı göremiyor. 11 Şubat 2020 tarihinde “Kesin korunacak hassas alan” ilan edilmesine rağmen, peribacalarının turizme kazandırılması için somut adımlar atılmadı.

‘Vanadokya değil Kofiraz’

35 mağara, 12 oyma ev ve doğal tünellerle bezeli peribacalarının olduğu bölge, Rikan Kalesi’nin eteklerine kurulu toprak damlı evlerle çevrili ve her yıl birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Ancak, ‘Vanadokya’ olarak adlandırılan bu yerin adı, köy sakinleri tarafından hoş karşılanmıyor. Duvar’dan Kadir Cesur’a konuşan köy sakinleri, Kapadokya ile benzerlik taşımasından ilham alınarak verilen bu isimi taklit olarak değerlendiriliyor. Bu yüzden burada yaşayan insanlar, bölgenin “Kofiraz” olarak adlandırılmasını istiyor. “Kofiraz” kelimesi ise Kürtçe’de “kaya başlığı” anlamına geliyor.

Yavuzlar Köyü’nde yaşayan insanlar, uzun yıllardır karşılaştıkları geçim sıkıntısı ve işsizlik sorunları nedeniyle büyükşehirlere göç etmek zorunda kalıyor. Ancak, köy sakinleri artık bu göçün sona ermesini umut ediyor. Kofiraz’ın daha iyi tanıtılması ve buraya gelen turistlerin ihtiyaçlarını giderebileceği tesislerin kurulmasının, köyün yeniden canlanması ve yeni iş olanaklarının doğması anlamına geldiğini söylüyorlar.

Van’ın görkemli ‘Peri Bacaları’ hala turizme kazandırılmadı! - Kofiraz kesfedilmeyi bekliyor 1024x576 1

Nitekim, peribacalarını görmek için bu köyü ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin konaklayabilecekleri, temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri, dinlenebilecekleri ve alışveriş yapabilecekleri mekanlar bulunmuyor. Bu yüzden burada konaklamak isteyenleri köylüler kendi evlerinde misafir ediyor.

Sadece peribacalarına değil aynı zamanda, birçok tarihi kilise ve şapeli de barındıran Yavuzlar Köyü, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın görkemli ‘Peri Bacaları’ hala turizme kazandırılmadı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    16 Ekim 2023, 14:07

    […] Van‘da doğaseverler, Başkale ilçesinde bulunan ve halk arasında “Kofiraz” olarak adlandırılan Yavuzlar Peribacaları’nın bulunduğu bölgeyi gezdi. […]

    Cevapla