Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’la ilgili kararını bir kez daha tanımadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’la ilgili ikinci ihlal kararına da uyulmamasına karar verdi. İkinci ihlal kararının hukuki bir değerinin olmadığı vurgulandı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TİP Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez “hak ihlali” kararı vermesinin ardından, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dosyanın yeniden Yargıtay’a gönderilmesine karar vermişti.

Sabah’ın haberine göre, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Şerafettin Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa’nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın olmadığını söyleyerek Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmamasına karar verdi.

Daire, söz konusu kararın “juristokratik bir davranış” olduğunu bildirdi.

Jüristokrasi nedir?

Yargıçlar yönetimi olarak tanımlanmaktadır. Demokrasinin aksine yargıçların oligarşik bir yönetim oluşturmasını tanımlar ve eleştirel bir anlam taşır.

‘Jüristokrasi’de yargı kurumunun başında bulunan kimselerin yorum kabiliyetleri, şahsi içtihatları ön plana çıkar ve yargıçların öznel yorumları ile şekillenen yasalar ile ülke yönetilmeye çalışılır. Jüristokrasi halka hesap vermez, siyaseten sorumsuzdur.

Ne olmuştu?

Gezi Parkı davasında sanık olarak yer alan Atalay, 2022 yılında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Atalay 10 Mart 2023’te yapılan Genel Seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçildi. Anayasa Mahkemesi, tutuklu bulunan Can Atalay ile ilgili daha önce de “hak ihlali” kararı vermişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu karara uymama kararı vermis, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Dairenin Can Atalay kararı ve Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, siyasette geniş yankı uyandırmıştı.

Kaynak: Rudaw

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’la ilgili kararını bir kez daha tanımadı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir