Yeşil Sol Muş adayı Sümeyye Boz: Kentte 3’te 3 yapacağız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Seçimlere sayılı günler kala Muş’un seçim havasını ve Yeşil Sol’un kentteki iddialarını 2. sıra adayı Sümeyye Boz ile konuştuk. Kentin ekonomik sorunlarını anlatan Boz, bu sorunlar üzerinde çalışacaklarını kaydediyor ve partisinin 3 vekil alarak seçim yarışından ayrılacağını ekliyor.

Muş, seçim sonuçları her dönem merak konusu olabilen kentlerden biri. 2018 genel seçimlerinde yüzde 54 oy alan HDP 3, yüzde 32 oy alan AKP ise 1 vekil meclise göndermişti. Aynı seçimlerde İYİ Parti ve MHP’de birbirine yakın oy almış, CHP ise yarışı dördüncü parti olarak tamamlamıştı. Kentte, Hüda-Par ve Saadet Partisi’nin de azımsanmayacak bir seçmeni bulunuyor. Öyle ki kentte bu iki partiden belediye bulunuyor.

2019 yılındaki yerel seçimler kıyasıya geçmiş ve AKP’li aday Feyat Asya, HDP’li Sırrı Sakık karşısında küçük bir oy farkıyla belediye başkanı seçilmişti. Oldukça tartışmalı geçen bu seçimlerde HDP, il genel meclis üyeliği için oyların yüzde 44’ünü alarak meclis çoğunluğunu elde etmişti.

Ekonomi geriliyor, göç artıyor: Vekil sayısı düştü

Son yıllarda ekonominin dibe vurduğu kentte ekonomik sorunlar büyüdükçe büyüyor. Sanayinin gelişmediği, tarım ve hayvancılığın terk edildiği kentte yoğun bir göç söz konusu. Kentteki gençler ya il dışına ya da yurt dışına gidiyor. Kan kaybeden kentin vekil sayısı da bu nedenle dörtten üçe düşürüldü. 14 Mayıs’ta 242 bin seçmenin kentte oy kullanması bekleniyor.

Seçimlere son bir gün kaldı. Muş’ta siyasi partilerin çalışmaları devam ediyor. AKP, Mehmet Emin Şimşek ve Nuh Ahmet Kılıçaslan gibi isimlere listede yer vererek kentteki gücünü korumaya çalışıyor. İttifak ortağı MHP ise ayrı liste ile seçimlere girecek. Merkez ve Korkut gibi ilçelerde belli bir tabanı olan MHP, kentten vekil çıkarma yönünde bir iddia taşısa da şu durumda pek mümkün görünmüyor.

Yeşil Sol Muş adayı Sümeyye Boz: Kentte 3’te 3 yapacağız - detay foto

Cumhur İttifakı İyi Parti’ye emanet

Cumhur İttifakı ise Muş’ta İYİ Parti listesinden seçimlere girecek. Son seçimlerde kentteki oyların yüzde 4’ünü alan İYİ Parti, CHP ve Saadet gibi ittifak ortaklarının desteğiyle ivme yakalamak istiyor. İYİ Parti, listede Mümtaz Yavuz ve Umut Deniz Güneysu gibi isimlere yer verdi.

Kentte son yıllarda iktidar konumunda olan Yeşil Sol Parti; Bulanık, Varto ve Malazgirt’teki gücünü kentin tamamına yaymak istiyor. HDP eski Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’yi de kentten aday gösteren Yeşil Sol, Sümeyye Boz ve Serhat Dursun’a da listenin ikinci ve üçüncü sırasını teslim etti.

Muş’ta Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de kıyasıya geçeceği belirtiliyor. Yeşil Sol’un destekleyeceği Kemal Kılıçdaroğlu’nun, siyaset sahnesine çıktığı günden bu yana kentte siyaseten karşılık bulan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birbirine yakın oy alacağı tahmin ediliyor.

Yeşil Sol adayı Boz: Kentin havası Yeşil Sol’dan yana

Kentin durumunu, partilerin seçim çalışmalarını ve olası sonuçları Yeşil Sol Parti 2. sıra adayı Sümeyye Boz ile konuştuk. Boz, kentteki havanın partilerinden yana olduğunu söylüyor. “Kentteki hava Yeşil Sol Parti’den yana. Biz de bunu korumaya, güçlendirmeye çalışıyoruz. Var olan bir tabanı vardı zaten. Mahalle ziyaretlerimiz, büro açılışlarımız, köy çalışmalarımız şölen tadında geçiyor. Çünkü halkta bir değişim ihtiyacı var ve bunu her an bize gösteriyorlar. Bu ilgi ve beklenti sandığa yansıyacak,” diyor Boz.

Yeşil Sol Muş adayı Sümeyye Boz: Kentte 3’te 3 yapacağız - summeye boz mus

‘Ekonomi ve göç üzerine çalışacağız’

Boz, kentin ekonomi gibi öne çıkan sorunlarına değiniyor ve önemli bir göçe neden olan bu sorunun çözümü üzerinde çalışacaklarını kaydediyor. Muş’un ekonomik olarak geri kalmış illerden olduğunu belirten Boz, “Kentte ekonomik sorunlar öne çıkıyor. Tarım ve hayvancılık için bakir bir alan ama şu ana kadar bir çalışma yapılmamış, var olanın da önü kapatılmış. Tarım ve hayvancılık kentiyiz ama bırakın üretime teşvik etmeyi çiftçiyi, köylüyü alandan çıkarır hale getirdiler. Üreticiyi kıskaca soktular. Muş Ovası, Bulanık Ovası gibi tarıma uygun alanlarda bile tarımın yapılmaması asıl fakirliği gösteriyor. Bu zenginlik korunamıyor, geliştirilemiyor. Bu nedenle öncelikle tarımsal kalkınma ve hayvancılıkla ilgili projelerle yola çıkmak lazım. Muş’ta bulunan şeker fabrikası vardı kapatıldı, tekel fabrikası vardı kapatıldı. Tütün ve şeker pancarı için olağanüstü bir alan olan Muş’un önü kapatıldı. Şu an tarım ve hayvancılık var ama destekler yeterli değil. İnsanlar sulama için motor kullanıyor burada da mazot sorunu var,” sözlerine yer veriyor.

‘Muş değişim istiyor, 3’te 3 yapacağız’

Derinleşen ekonomik sorunlardan dolayı kadınların ve gençlerin üretim aşamalarına dahil olamadığını ifade ediyor ve kentten dışarıya devam eden yoğun göçe dikkat çekiyor. Boz, “Yine kadınlar emeğin hiçbir aşamasına dahil edilemiyor. Gençler de üretim süreçlerinde yer alamadığı için göç etmek zorunda kalıyor. Yaklaşık 10 bin dolaylarında genç göç etti. Kent nüfus kaybediyor. İl dışına ve yurt dışına gitmek zorunda kalıyorlar. Böyle olunca dört olan vekil sayımız üçe düştü. Bu sorunlar bizler için oldukça elzem,” diye vurguluyor.

‘Cumhurbaşkanlığında başa baş bir durum söz konusu’

Boz, ülkede olduğu gibi Muş’ta da havanının değiştiği görüşünde.  “Esnaflardan STK temsilcilerine kadar herkes değişim istiyor,” diyen Boz, “İnsanlar, ekonomiden tutun eğitime kadar yaşanan sorunların çözümünün bu rejimin değişmesine bağlı olduğunu biliyor. Seçmenler de ölü toprağı üzerinden atmaya hazır. Rejim değişikliğine ihtiyaç duyuluyor. İktidarda da değişimin olacağına dair bir ön kabul var. Seçimi darbe olarak göstermeleri bunu gösteriyor. Bizlerin de parlamenter rejime geçmek gibi bir hedefimiz var ancak bu, rejim değişmeden olmayacak. Bu rejimin değişmesi gerektiğine inanıyoruz. Güçlü bir temsiliyetle meclise gitsek bile rejimin değişmemesi çalışmalarımız için ön açıcı olmayacak,” diyor. Parti olarak açık ara olduklarını ifade eden Boz, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Kılıçdaroğlu ve Erdoğan’ın başa baş oranla oy alacaklarını düşündüklerini ve kent sosyolojisinin burada etkili olacağını dillendiriyor.

Boz, kentteki 3 vekili de partilerinin kazanacağına inanıyor. Ona göre en az 100 vekille meclise gidecek olan Yeşil Sol, Muş gibi Kars ve Hakkari’de de 3-0 yapacak.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yeşil Sol Muş adayı Sümeyye Boz: Kentte 3’te 3 yapacağız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir