YSP, Patnos Cezaevi’nde yaşanan işkenceye dair raporu açıkladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Patnos L Tipi Cezaevi’nde kadın tutuklulara dönük işkence ve yaşanılan hak ihlalleri, cezaevini ziyaret eden Yeşil Sol Parti milletvekillerinin hazırladığı raporda da yer aldı.  

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Milletvekilleri Sırrı Sakık, Heval Bozdağ ve Nevroz Uysal Aslan, Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi‘nde bulunan kadın tutuklulara yönelik işkenceye dair hazırladığı raporu açıkladı. Yazılı olarak kamuoyu ile paylaşılan raporda, işkenceye dair 1 Eylül’de kamuoyunda bilgilerin yer alması üzerine heyet olarak 13 Eylül’de cezaevinin ziyaret edilerek, incelemelerde bulunulduğu aktarıldı. İncelemelerin yapıldığı sırada cezaevi savcısı Nurullah Durak’ın da cezaevinde olduğu kaydedilen raporda, gardiyanların domuz bağı işkencesi yaptığına inanmadığına dair söylemlerde bulunduğu belirtildi.

Tutuklular anlattı  

Raporda, tutukluların ifadelerine de yer verildi. Heyetin görüştüğü tutuklulardan Zahide Taşdemir, olay günü yaşanılanlara dair şunları söyledi: “60 yaşında bir anneyim. Bir süre Muş’ta cezaevinde kaldım. Eşim de burada cezaevinde tutukludur. Sara hastasıyım, dişlerim dökülmüş başka da sağlık sorunlarım var. 3 yıldan fazladır bu cezaevinde diğer üç mahpus ile beraberim. Olay günü kapıya vurma eylemiyle yapılanları protesto ettik. İçeri çok kalabalık kadın ve erkek gardiyan grubu girdi. Bir grup cop ve kalkanla girdi. Odada iken hepsini ittiler, vurdular, dövdüler, yere attılar, Mizgin’i çok dövdüler.”

Domuz bağı işkencesi

İşkenceye maruz kalan Mizgin Kayıtbey de, “Bir anda kapımız açıldı içeriye 8-9 kadın gardiyan ile özel harekat gibi giyimli 10-15 kadar 25-30 erkek gardiyan girdi. Ellerinde coplar olan kuvvet birimleri bizi dövmeye başladı, tekme attılar, ittiler, yere yatırdılar. Bir süre odada kaldık. Sonra koridora çıkardılar. Koridorda iken takım elbiseli bir grup da yaşadıklarımızı izliyordu. Burada kelepçe vuruldu bir odaya götürüldük. Orada ellerimiz ve ayaklarımız arkadan domuz bağı şeklinde bağlandı. Bu esnada takım elbiselilerin ‘Vurun, bir daha sesleri çıkmasın’ diye bağırdığını duydum. Üçümüzün başını yan yana gelecek şekilde yaklaştırdılar ve o şekilde 4 saate yakın bekletildik. Ardından odadan tek tek, döve döve çıkardılar” diyerek, yaşananları özetledi. 

Protestoya disiplin soruşturması

Raporda, Kayıtbey’in darp edildiği, el bileklerinde ekimoz, dudağında yara, göz çevresinde ekimoz olduğu bilgisine yer verildi. Tutuklular Nazlıcan Barışer ve Lale Kabişen’in de darp edildiği belirtilen raporda, işkence uygulayanların açığa alınması talep edildi. Raporda, kadın tutuklulara yönelik işkence sonrası erkek tutukluların durumu protesto etmek için kapıya vurduğu ve erkek tutuklular hakkında 4 ayrı disiplin soruşturması başlatıldığı bilgisine de yer aldı.

Zorla sevk

Raporda, işkenceye uğrayan Kayıtbey ve Kabişen’nin 18 Eylül’de zorla başka cezaevlerine sevk edildiği aktarıldı. Kayıtbey’in Kayseri Bünyan Kapalı Cezaevi’ne, Kabişen’in ise Tarsus Kapalı Kadın Cezaevi’ne sevk edildiği belirtilen raporda, “Heyet; Derhal ve resen harekete geçmesi gereken savcılık makamının tutumu ile ayrı ve uzak cezaevlerine gönderilen mahpusların durumunu birlikte değerlendirdiğinde etkin, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yürütülmeyeceği endişelerini kamuoyu ile paylaşmaktadır” diye belirtildi. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
YSP, Patnos Cezaevi’nde yaşanan işkenceye dair raporu açıkladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    10 Kasım 2023, 11:40

    […] Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Çekdar Ödüngit, koğuşlarına her gün baskın düzenlendiğini ve eşyaların kullanılamaz hale getirildiğini söyledi.  […]

    Cevapla