YSP’li Van vekillerinden Meclis’e uyuşturucu kullanımına dair ‘Araştırma Önergesi’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Milletvekilleri TBMM’ye Van’da artan uyuşturucu kullanımına dair Araştırma Önergesi sundu. Önergede, “Van’da uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığının artışının sebeplerini araştırıp ‘sıfır tolerans’ politikası oluşturarak gerekli tedbirleri ortaya koyması için Meclis araştırma komisyonu kurulmalıdır” denildi.

Uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması ve kullanım yaşının düşmesine karşı Van’da ve ülke genelinde alınması gereken tedbirlere ilişkin Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Van Milletvekilleri Zülküf Uçar, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Sinan Çiftyürek, Gülderen Varlı ve Mahmut Dindar, TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması Önergesi verdi.

Araştırma Önergesi’nin gerekçesinde, uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığının gençler başta olmak üzere toplumu tehdit eden küresel bir sorun haline geldiğine dikkat çekildi. Yapılan araştırmaların da bağımlılığın arttığını ortaya koyduğuna dikkat çekilen önergede, dağıtım ağlarının uluslar arası ölçekte genişlediği kaydedildi.

Önergenin devamında şunlar kaydedildi:

“BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UNODC) 2023 Dünya Uyuşturucu Raporunda göre son 10 yılda uyuşturucu kullanımının yüzde 23 arttığı, 2021’de dünya genelinde 15-64 yaş aralığındaki her 17 kişiden birinin uyuşturucu kullandığına yer verilmiştir. Buna karşın üretim-tedarik-satış zincirinin kırılması için çok boyutlu bir çalışmanın yürütülmediği de anlaşılmaktadır. Özellikle BM Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu’nun (INCB) 2022 yılı raporunda uyuşturucunun Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ulaştırılmasında ‘bir geçiş noktası olarak kullanıldığı’ tespiti de bunu teyit etmektedir. Son olarak Temmuz 2023’te İtalya’da içinde 5.3 ton uyuşturucu madde yakalanan geminin de varış noktasının Türkiye olduğu açıklanmıştır.”

‘Van’da uyuşturucu satışı kritik noktadır’

Şehirler bazında Van’da uyuşturucu madde kullanımı ve satışının kritik bir noktada olduğuna dikkat çekilen önergede, “Bir sınır kenti olmasından ötürü Van, uyuşturucu tedariki ve taşınması konusunda bir geçiş noktası görevi görmektedir. Çünkü Afganistan’da üretilen uyuşturucunun İran üzerinden Van’a, Van’dan da Avrupa’ya sevk edildiği birçok araştırma ile de ortaya konmuştur. Buna bağlı olarak metamfetamin başta olmak üzere uyuşturucu tüketiminin en fazla olduğu illerin başında Van gelirken kullanım yaşının 10’a kadar düştüğü bilinmektedir. Sadece Temmuz 2023’te Van’da 209 kilo 8 gram metamfetamin, 191 kilo 962 gram esrar, 28 kilo 20 gram skunk ve 19 kilo 38 gram eroinin ele geçirildiği emniyet güçleri tarafından açıklanmıştır. Van’da başta olmak üzere ülkenin tamamında ciddi oranda uyuşturucu madde yakalanmasına rağmen bağımlılığın çok ciddi boyutlarda olması bir paradoks oluşturmaktadır. Çünkü her ne kadar uyuşturucu madde yakalamada başarılardan bahsedilse de etkin bir mücadelede söz konusu değildir” denildi.  

Geçtiğimiz yıllarda Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kirpi tipi askeri araç sürücüsü olan bir uzman çavuşun, Lice’den Şanlıurfa’nın bir ilçesi olan Hilvan’a 42 kilo uyuşturucu madde taşıdığının anımsatıldığı önergeye şöyle devam edildi:

“Lice Jandarma Komutanlığı’nın operasyonunda evinde 253 kilo uyuşturucu madde yakalanan kişinin istihbarat elemanı olduğu basına da yansımıştır. Uyuşturucuya karşı mücadelenin gerekli sonucu vermemesinin nedenleri söz konusu olduğunda Van’la ilgili araştırmalarda ‘kamu görevlilerinin uyuşturucu madde ticaretinin bir parçası olduğunun düşünülmesi’ bir etken olarak yer almaktadır. Yapılan saha çalışmasında genç nüfusa rağmen artan işsizliğin, yaşanan göçlerin, uyuşturucuya kolay erişimin, arkadaş çevresinin etkisi de analiz edilirken yanlış güvenlikçi politikalara sıklıkla atıf yapılmaktadır. Çünkü gençlerin, politik bir toplumun bireyleri olmasının önüne geçmek amacıyla bilinçli bir şekilde etkili tedbirlerin alınmadığı algısı söz konusudur.

Bu nedenle bugün de Van’da uyuşturucuya karşı çoklu bir mücadele gerekliliği ortadayken hali hazırda kaç kişinin madde bağımlısı olduğu, bunda etkili olan sosyal ve ekonomik nedenlerin neler olduğu, bağımlılara yönelik neler yapılacağına dair ciddi bir çalışma yapılmamıştır. Her ne kadar Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) olsa da çevre illerin de varlığı düşünüldüğünde nicelik ve nitelik açısından yetersiz kaldığı görülmektedir. Aynı şekilde Van’da belediyelere kayyum atanması da yerel yönetimlerin kurumlarıyla birlikte mücadelede yer almasını engellemiştir. Oysaki belediyelerin Van’ın özgünlüğü çerçevesinde Kürtçe kamu spotlarıyla, kültürel çalışmalarla yurttaşlara ulaşması daha mümkündür. Bu anlamda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de devreye girerek; Van’da uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığının artışının sebeplerini araştırıp ‘sıfır tolerans’ politikası oluşturarak gerekli tedbirleri ortaya koyması için Meclis araştırma komisyonu kurulmalıdır.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
YSP’li Van vekillerinden Meclis’e uyuşturucu kullanımına dair ‘Araştırma Önergesi’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    24 Ağustos 2023, 12:55

    […] uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan 2 firari hükümlü […]

    Cevapla